offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ročník 2021 v Bordeaux

Ročník 2021 v Bordeaux

V Bordeaux je momentálne ticho. Pravdou je, že nie všetky vína v kadiach dokvasili. Len málo vín zatiaľ prešlo jablčno-mliečnou fermentáciou. Vinári sa nevyjadrujú ku kvalite a povahe ročníka.

Príroda nebola veľmi spravodlivá, jún bol veľmi vlhký, čo malo za následok vznik plesní. August bol naďalej chladný, ale v septembri sa počasie zlepšilo a pokračovalo až do októbra.


Niektorí pestovatelia by radšej počkali so zberom ešte o niekoľko dní dlhšie, ale bolo to príliš riskantné. Výnosy boli celkovo nižšie. Ročník 2021 bol náročný, ale predpokladá sa, že ponúkne niekoľko klasických a elegantných vín. 

Vinárstvo Le Puy 

Úroda hrozna vo vinárstve Le Puy bola v roku 2021 veľmi nízka, v priemere len 14 hl/ha. Počas vegetácie museli čeliť veľkému tlaku plesní vo vinohradoch. Vinárstvo Le Puy pracuje podľa princípov biodynamiky, takže to bolo to o to náročnejšie.

Kvôli pandémii malo vinárstvo problém i s nedostatkom personálu počas zberu, zber hrozna sa robí len ručne. Napriek tomu sú zatiaľ vo vinárstve s vínami spokojní, dosahujú dobrú kvalitu.

Momentálne prebieha fermentačný proces červených vín. Fermentácia bielych vín prebehla pomerne rýchlo a ružové víno je takmer hotové.  Vyrobilo sa dokonca aj malé množstvo sladkého bieleho vína Marie Elisa, stáčať do fliaš sa bude o 5-6 rokov. 

 

Vinárstvo Château Haut-Brion 

Koncom zimy boli teploty mierne, vegetácia začínala skoro. Koncom marca vyššie teploty tlačili na rast viniča, po ktorom nasledovalo ochladenie s prúdením vetra zo Sibíru. V noci zo 7. na 8. apríla mráz spôsobil, že niektoré púčiky v regióne Bordeaux zamrzli.

Oveľa dramatickejšie to bolo v iných vinohradníckych oblastiach. Chladné dni s minimálnou teplotou 10°C pokračovali až do 28. mája. Mesiac jún bol ovplyvnený tvorbou plesní a čiernej hniloby. V Pessacu napršalo 179 mm, čo je rekord. Mesiace júl a august boli našťastie mierne, dažde zriedkavé, teploty v rámci sezónnych noriem, rána chladné a cez deň horúco. 14. augusta bolo dokonca 34°C. 

Zber bielych odrôd sa začínal 3. septembra a skončil 13. septembra. Triedenie vo vinohrade bolo nevyhnutné. Vďaka práci zberačov bola úroda prinesená do pivnice v dobrom stave. Vinifikácia je už dokončená a naznačuje veľmi zaujímavý ročník pre biele vína.

Zber modrých odrôd  začínal 13. septembra. V starších vinohradoch prichádza zrelosť pomaly, maximálne teploty stúpali a v hrozne sa hromadilo niekoľko gramov cukru navyše, ktoré budú v roku 2021 dôležité. Zber Merlotu začínal 20. septembra, potom nasledovali ostatné odrody a skončil 8. októbra. Dni zberu sa prelínali s dňami oddychu, nanútenými dažďami, ktorým sa vinárstvo vyhýbalo vďaka predpovediam Météo France .

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.