offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ročník 2020 z pohľadu slovenských a moravských vinárov

Ročník 2020 z pohľadu slovenských a moravských vinárov

Ročník 2020 bol pre slovenských a moravských vinárov dobrý hlavne pre biele odrody. Veľa pršalo a to najmä v októbri, čo narobilo vrásky nejednému vinárovi. Zberať, či počkať. Poloha vinohradov vo vinohradníckej oblasti, pôda, celoročná starostlivosť a zdravotný stav viniča zohrali najdôležitejšiu úlohu. Prinášame Vám vyjadrenia slovenskýchmoravských vinárov ako oni hodnotia rok 2020 vo svojich viniciach.


 

Vinárstvo Hacaj / Ján Hacaj

Čo sa týka ročníka 2020, tak z môjho pohľadu producenta sektov to bol výborný ročník, porovnateľný s rokom 2014, najmä  kvalitou vyjadrenou nižšou cukornatosťou a vysokými kyselinami. Dá sa preto očakávať ponuka sektov s vysokým zrecím potenciálom.

Množstvo zozbieraného hrozna ale ovplyvnilo značné poškodenie hmyzom, čo aj skomplikovalo zber, pretože bolo potrebné robiť pozitívnu selekciu a vyberať len zdravé a nenapadnuté strapce.“

 

Vinárstvo Víno Natural Domin & Kušický / David Kušický 

Ročník 2020 bol v znamení optimálnej násady, počas zberu bolo suché a teplé počasie. Pozitívny balance pH (3,2 - 3,4), kyselín(cca 10 g/l)a zdravotný stav z jedno najlepších za posledné roky, čo je pre naše vinárstvo alfa omega, aby došlo vôbec k spracovaniu hrozna.

Zber sme zahájili 7.9. odrodou Pinot Noir na prírodne šumivé víno s nižšou cukornatosťou a vyššou kyselinou. Pokračovalo sa ďalšími bielymi odrodami v priemere 21-22 NM a červene 22-24 NM. Ako posledný na rad prišiel Cabernet Sauvignon, ktorý zvládol aj 14 októbrových daždivých dní (200 l/m2)vo výbornom zdravotnom stave.“

 

Vinárstvo Nichta / Branislav Nichta

„Rok 2020 začal vo vinohradoch pozitívne, čo bolo spojené so skorým začiatkom jari a príjemného počasia. Chladné a daždivé počasie v priebehu mája a júna negatívne zasiahlo veľmi dôležitú fázu kvitnutia viniča, čo spôsobilo skrátenie vegetačného cyklu.

Počas letných mesiacov sa nášmu regiónu vyhli extrémne horúčavy, aké sme poznali počas posledných rokov. Začiatok zberu bol ovplyvnený neskorším kvitnutím a v našom vinárstve začal druhý septembrový týždeň zberom Muškátu moravského z nášho vinohradu Baričky v Drženiciach. Priebeh zberu bol ovplyvnený vysokým úhrnom zrážok, počas septembra a októbra napršalo až 130 mililitrov.

Tohtoročné oberačky sme ukončili zberom Alibernetu, ktorý sme oberali až 26. októbra. Ročník 2020 sa ukazuje veľmi zaujímavo hlavne z pohľadu bielych a ružových vín. Pri bielych vínach nás prekvapili vysoké obsahy kyselín aj pri neskorších zberoch a odrodách, ktoré sa prirodzene vyznačujú ich nižším obsahom (Tramín červený, Devín, Muškát moravský). Hrozná sme oberali pri úplnej technologickej zrelosti, čo sa odrazilo na odrodovej aromatike a pre náš región typickej mineralite.“

Vinárstvo Karpatská Perla / Ladislav Šebo

„Zber hrozna sme začali 10 septembra. Oberáme ručne a ešte sme neskončili. Čaká nás modré hrozno. Zažívame jeden zo skôr normálnych rokov. Vegetácia bola posunutá aj  z dôvodu daždivejšieho počasia. Ročník 2020 bol z pohľadu vývoja počasia náročný. Úhrn zrážok do dnešného dňa /27.10.2020/ je 740 mm. Je to výrazne viac ako je dlhoročný priemer v Malokarpatskej oblasti.

V mesiacoch jún a júl bol priebeh zrážok veľmi priaznivý. Vtedy to vinič aj najviac potreboval. Avšak výdatné zrážky v auguste, septembri a najmä v októbri pôsobili na vinič skôr nepriaznivo.  Je to aj v závislosti od lokality a typu pôdy. Teplotne hodnotia meteorológovia priebeh leta ako nadpriemerný. Vinohrady sme ošetrovali v bio režime. Podaril sa nám udržať veľmi dobrý zdravotný stav.  Premietlo sa to aj do vín. V pivnici máme pre zákazníka viac zaujímavých a nových vecí. Myslím, že ročník bude fandiť bielym a ružovým vínam.“

Vinařství Špalek / Marek Špalek

„V ročníku 2020 nám krásne pršalo! Tak ako už dlho nie. Našim viniciam to veľmi pomohlo. Po rokoch zase rástli ako predtým. Radosť pozerať. Hrozna nie je ani málo, ani moc. Taký priemerný rok. Čo sa týka kvality budúcich vín, to vyzerá veľmi dobre. Myslím, že sa môžeme tešiť na skvelé biele vína. Nebolo totiž také teplo, ako v predchádzajúcich ročníkoch a tak sa dajú očakávať biele a ružové vína s primeraným obsahom alkoholu a s peknou aromatikou. Zato u červených vínach sa, až na výnimky, veľkých vín z ročníka 2020 sa nedočkáme. Prídu si na svoje vyznávači ovocnejších Pinotov, Frankoviek či Zweigeltov."  

 

 

Vinařství Gurdau / Marek Sedláček

„Ročník 2020 bol v mnohých ohľadoch odlišný od ročníkov predchádzajúcich. Počasím sme sa vrátili o nejakých 5 rokov naspäť, kedy neboli teplotné výkyvy tak výrazné. Mali sme dostatok slnečných dní a nadpriemerne veľa zrážok. To však znamená aj väčšie predpoklady pre vznik chorôb, a preto sme museli révu chrániť o niečo viac ako minulé roky.

V tomto ročníku sa tiež ukázali výhody dobrých polôh, vďaka ktorým sme mali dostatok cukru a kyselín v hrozne, i keď to nebolo pre všetkých vinárov samozrejmosťou.

Vinobranie začalo krásnym slnečným počasím, október však priniesol silné zrážky. Väčšina vinárov sa preto snaží pozbierať hrozno čo najrýchlejšie a zamedziť vzniku hniloby. V daždivom počasí môže vzniknúť aj niečo výnimočné – ušľachtilá pleseň Botrytis cynerea, ktorá vínam dodáva špecifické a vyhľadávané vlastnosti.“

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.