Vinárstvo Château du Cédre je referenciou oblasti Cahors a esenciu Malbecu. V posledných rokoch vinári v tejto časti Francúzska experimentujú aj s bielymi odrodami. Medzi najznámejších inovátorov v Cahors patrí Pascal a Jean-Marc Verhaeghe. Dňa 18. apríla v sprievode Aurore del Vitto zo Château du Cedre, Maxime Ploux z Accents-Terroirs a sommeliera Rasťa Šutáka sme mali možnosť ochutnať osem skvelých vín zo Ch. du Cédre.
Quinta do Crasto získalo ocenenie za zachovanie odrôd vo vinici Maria Teresa
Portugalské vinárstvo Quinta do Crasto kladie dôraz na životné prostredie, podporuje ochranu biodiverzity a usiluje sa o udržateľnosť vo svojich vinohradoch. Ich snahu ocenil IVDP - Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto a udelil vinárstvu cenu „Douro + Udržateľnosť“ v oblasti vinohradníctva.
Objavte vinárstvo Quinta do Crasto na našom blogu.
Quinta do Crasto vyvinul projekt Patgen Vineyards, ktorý je zameraný na ochranu biodiverzity starých odrôd viniča vo vinici Maria Teresa a poukazuje na ich udržateľnosť.
Čo je projekt Patgen Vineyards?
Ide o projekt pod záštitou inštitútu Výskum a vývoj, ktorý spočíva v individuálnej identifikácii vínnej révy vo vinici Maria Teresa. Maria Teresa je storočná vinica, kde už bola nevyhnutná výmena viniča, ktorý skončil svoj prirodzený životný cyklus. Quinta do Crasto sa snaží o zachovanie genetickej variability a identity tradičných odrôd vo vinici Maria Teresa.
Okrem toho bolo dôležité preskúmať enologický potenciál identifikovaných odrôd. V roku 2008 sa Quinta do Crasto rozhodlo zahájiť výskumnú štúdiu zameranú na identifikáciu genetickej klasifikácie starých viníc vysadených pred viac ako 100 rokmi, aby sa zachránil genetický materiál.
Tento projekt mal šesť fáz:
1. Určenie GPS súradníc
2. Vizuálna klasifikácia viniča
3. Odber vzoriek a analýza genetického materiálu
4. Množenie genetického materiálu
5. Výsadba viniča so všetkými identifikovanými zdrojmi genetického materiálu
6. Keď vinič odumiera, nahradiť ho novým viničom s rovnakým genetickým zdrojom
Objavte vína z Portugalska v našom eshope.
V priebehu roku 2019 bol dokončený topografický prieskum vinohradu, taktiež bola vykonaná vizuálna charakteristika viniča, pričom sa zozbieral materiál pre výsadbu experimentálneho poľa.
V priebehu roku 2020 sa uskutočnila genetická charakterizácia odrôd viniča, aby sa vyhodnotili a potvrdili výsledky vyplývajúce z vykonanej vizuálnej charakterizácie, ako aj s výsadbou zozbieraného vegetatívneho materiálu.
Quinta do Crasto tiež vyvinula autonómny systém snímania, ktorý by umožňuje sledovanie agrometeorologických podmienok vo vinici, vytvorenie informačného systému a umožnenie jeho aktívneho riadenia po nainštalovaní bezdrôtovej meteorologickej stanice v roku 2019 vo vinici na zber údajov.
Doteraz sa vinárstvu Quinta do Crasto podarilo vo vinohrade Maria Teresa identifikovali 53 rôznych odrôd. Pre vinárstvo je to zásadná štúdia, ktorá má zaistiť, že identita odrôd v oblasti Douro bude dobre zachovaná pre budúce generácie.
Projekt Patgen Vineyards umožňuje uchovať odrody a prispieva k hlbšiemu poznaniu genetického dedičstva starých viníc a rozmanitosti odrôd v oblasti Douro ako jedného z najdôležitejších rozlišujúcich faktorov v regióne.
Projekt je primárne určený na identifikáciu rôznych odrôd terroiru so zameraním na veľmi vzácne odrody prostredníctvom ich vizuálnej klasifikácie a genotypizácie, ako aj na vytvorenie banky (experimentálneho poľa) v Quinte do Crasto, ktorá bola založená k ochranu biologického a genetického dedičstva vinice Maria Teresa.
Ďalšie články
Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov