offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Prvé vína Mrva & Stanko z ročníka 2020

Prvé vína Mrva & Stanko z ročníka 2020

Ešte pred Veľkonočnými sviatkami vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s mladými vínami z ročníka 2020 a to konkrétne s kolekciou 9 vín.

Ako pán Mrva prezradil, ročník 2020 bude podľa neho rokom bielych a ružových vín, ale ešte je pomerne skoro na komplexné hodnotenie.


Ročník 2020 bol veľmi komplikovaný nielen kvôli pandémii, ale i z hľadiska mikroklimatických podmienok v našich vinohradoch. Veľa zrážok najmä v období zberu narobilo nejednu vrásku slovenským vinohradníkom, dôležitú úlohu zohral zdravotný stav a lokalita vinohradov.

Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. 

Kryo na scéne

Ako každý rok, v kolekcii vín nechýba Veltlínske zelené KRYO suché 2020. Rovnako ako ostatné roky, hrozno pochádza z vinohradu zo Šenkvíc s prevahou spraše. Šťavnatý Veltlín s mandľovo grepovou kyselinkou, elegantný a odrodový. Dobrý spoločník k pečenému zubáčovi na masle s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou. 

Sauvignon suché 2020 je v tomto ročníku z Jasovej s intenzívnou vôňou čiernej ríbezle, zeleného hrášku a kvetu bazy. Šťavnatý, harmonický s ľahším telom a sviežou kyselinkou. Dobrý partner k zelenej špargli s holandskou omáčkou. 

Pesecká Leánka suché 2020 z 35 ročného vinohradu v Mužli. Vo vôni neutrálna, ovocná, zelené jablko, mandľa s tónmi lúčnych kvetov. V chuti šťavnatá s dominanciou citrusov s dobrou hroznovou informáciou a kyselinkou. Iný štýl ako ju poznáme z Tekova. Výborné ku kuracej roláde s citrónovo bylinkovým prelivom.

Medzi novinkami nechýbal ani Tramín červený v kategórii polosuché 2020 z Jasovej. Intenzívna ovocno korenistá vôňa s jemným tónom šípovej ruže. V chuti svieži, vyvážený s dobrým pomerom kyselín a zvyškového cukru. Dobre doplní kanapky  s paštétou z husacej pečene. 

Novinka MT+MO suché 2020, nie je to matematický vzorec, ale neobvyklé spojenie dvoch bielych odrôd Müller Thurgau a Muškát Ottonel v pomere 80/20. Hrozno pochádza z Mojmíroviec. Víno postavené na primárnej aróme žltého ovocia a kvetinových tónov. Priamočiare a atraktívne, skvelé ľahko podchladené ku grilovaným kuracím stehnám alebo pstruhovi na bylinkách.

Svieže Rosé  

V ročníku 2020 sa vinárstvo Mrva & Stanko vrátilo k ružovej verzii Frankovky modrej z Vinodolu. Svieža a ovocná Frankovka Rosé s jemnou grepovou kyselinkou a krémovým záverom. Dobre doplní studené mäsové nárezy.

I tento rok vinárstvo ponúka dva ružové Cabernety Sauvignon v suchej a polosuchej verzii. Typická vôňa čiernej ríbezle, višne a lesnej jahody. V chuti živé, šťavnaté a harmonické v ľahšom ovocnom štýle.

Všetky ružové vína sú pod screw cupom s novým logom. Suchá verzia sa skvele hodí ku grilovanému lososovi a polosuchá k tuniakovi s ovocnou salsou. 

Posledným vínom v kolekcii mladých vín ročníka 2020 je Modrý Portugal z Dolných Orešian. V tomto vinohrade okrem Portugalu nájdete i Svätovavrinecké. Víno bolo krátko vo veľkých sudoch. Ovocná vôňa zrelých višní, čiernych a červených ríbezlí doplnená florálnymi a herbálnymi tónmi. V chuti jemné, ovocné už s hladkou tanínovou štruktúrou a horko mandľovým záverom. Výborný k veľkonočnej pečenej jahňacej kotlete s koreňovou zeleninou. 

Prečítajte si:

Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko

Úspechy slovenského vinárstva Mrva a StankoNovinky vo vinárstve Mrva & Stanko

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.