Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Prosecco nie je produkt, je to štýl!
Už niekoľko rokov sa na Slovensku teší tento nápoj veľkej obľube. Netreba sa čudovať, po príchode na slovenský trh Prosecco vyplnilo dieru na trhu s bublinkami a doplnilo Champagne, ktoré má reputáciu prémiového produktu buržoázie.
Za úspechom Prosecca stojí kategória Extra Dry so zvyškovým cukrom 12-17g na liter.
Prosecco naučilo časť verejnosti, že sekty nie sú určené iba na silvestrovský prípitok, pripadne k oslave výročia svadby, ale sú nápojom vhodným na každý deň. Okrem Slovenska sa teší obrovskej popularite aj na veľkých svetových trhoch ako sú USA alebo Anglicko.
Objavte Prosecco Terra Serena, Reya alebo Santa Margherita v našom eshope.
Odkiaľ pochádza Prosecco a ako sa vyrába
Novodobá história sa píše od roku 2009 odkedy je Prosecco DOC názov oblasti sídliacej na severe Talianska, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, kvalitnejšie apelačné označenie majú DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene alebo DOCG Asolo.
Vinice tu zväčša produkujú odrodu Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Zaujímavosťou je, že v histórii sa v oblasti medzi Dolomitmi a Benátkami produkoval sekt tradičnou metódou a až v 19. storočí sa začala používať metóda charmat. Zistenie, že odrode Prosecco vyhovuje oveľa viac, podporuje jej jasnú aromatiku a výrazné ovocnú chuť a k tomu šetrí výrobné náklady a čas. Práve vtedy sa položili základy fenoménu, ktorý dnes dobíja svet.
Fascinujúce je, že aj napriek krátkej histórii si dokázalo Prosecco vybudovať celosvetovú reputáciu, ako zábavné, výrazne ovocné, ľahké svieže víno s jemným zvyškovým cukrom, ktoré je cenovo dostupné. Dnes je produkcia oblasti viac ako 600 miliónov fliaš, ktoré sa produkujú na približne 29 000 hektárov. Z toho je viac ako 500 miliónov fliaš kategórie DOC a iba 100 miliónov v kategórii DOCG.
V Champagne sa vyrobí približne polovica objemu. Aj napriek obrovským objemom dokážu každoročne vypredať celú produkciu. Negatívom tohto faktu je, že keďže je oblasť presne ohraničená a jej produkcia je na maxime vedie to k prirodzenému rastu cien. Veľmi dôležité je preto zorientovať sa v širokej ponuke vín produkujúcich sa v oblasti.
Čo znamená DOC, DOCG, Frizzante, Spumante, Valdobbiadene
Kvalitatívne je DOC nižšie ako DOCG, je to pre polohu viníc, hektárový výnos, spôsob zberu, ale aj spracovania. DOCG su vinice zvyčajne na strmších svahoch vo vyšších nadmorských výškach, hektárový výnos je spravidla nižší a kvalita hrozna vyššia. Ďalej môžeme naraziť na Prosecco frizzante, ktoré ma nižší tlak CO2 vo fľaši a bublinky sú spravidla väčšie. Spumante je víno s vyšším tlakom okolo 3,5-5 barov, bublinky sú jemnejšie.
Ďalšou kategóriou sú vina s označením vinice alebo statku. Tieto sú spravidla najlepšie, ktoré daný producent vyrába. Určitá časť hrozna sa v najlepších ročníkoch používa na výrobu tzv. Millesimato, čo sú vlastne ročníkové Prosecca. Samostatnú kategóriu tvorí vinica Cartizze. Je to krásny južný svah na ktorom je 106ha vinohradov, ktoré si delilo 160 rôznych majiteľov. Cena za 1 ha vinice sa tu pohybuje okolo 1 milióna Eur.
Známy je ale aj prípad, keď chcel kupujúci zaplatiť za 1ha vinohradu 2,5 milióna Eur, ale majiteľ odmietol. Aj astronomická cena vinice je jedným z dôvodov prečo sú prosecca z Cartizze skoro 3 krát drahšie ako porovnateľné kúsky z DOCG Valdobbiadene.
Prajete si Extra Dry alebo Brut?
Ďalej vieme prosecco vyberať na základe zvyškového cukru. Hlavnou kategóriou je Extra Dry, je to víno obsahujúce medzi 12-17g cukru na liter. Práve táto kategória stojí za úspechom Prosecca. Dnes už ale ide do popredia kategória Brut, ktorá je výrazne suchšia, a obsahuje medzi 0-12gr cukru.
Konzorcium výrobcov Prosecca dokonca rokuje o možnosti rozšíriť portfólio o vína ružové, ktoré bude v budúcnosti označovať ako Prosecco. Ak k týmto možnostiam pripočítame stovky výrobcov, ktorí používajú rôzne technológie a hrozno z rôznych polôh a podloží, je pred nami naozaj široká škála produktov nesúcich názov Prosecco, ktoré robia náš každodenný život krajším.
Na WinePlanet.sk nájdete Prosecco svetových značiek:
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%