Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Prosecco nie je produkt, je to štýl!
Už niekoľko rokov sa na Slovensku teší tento nápoj veľkej obľube. Netreba sa čudovať, po príchode na slovenský trh Prosecco vyplnilo dieru na trhu s bublinkami a doplnilo Champagne, ktoré má reputáciu prémiového produktu buržoázie.
Za úspechom Prosecca stojí kategória Extra Dry so zvyškovým cukrom 12-17g na liter.
Prosecco naučilo časť verejnosti, že sekty nie sú určené iba na silvestrovský prípitok, pripadne k oslave výročia svadby, ale sú nápojom vhodným na každý deň. Okrem Slovenska sa teší obrovskej popularite aj na veľkých svetových trhoch ako sú USA alebo Anglicko.
Objavte Prosecco Terra Serena, Reya alebo Santa Margherita v našom eshope.
Odkiaľ pochádza Prosecco a ako sa vyrába
Novodobá história sa píše od roku 2009 odkedy je Prosecco DOC názov oblasti sídliacej na severe Talianska, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, kvalitnejšie apelačné označenie majú DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene alebo DOCG Asolo.
Vinice tu zväčša produkujú odrodu Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Zaujímavosťou je, že v histórii sa v oblasti medzi Dolomitmi a Benátkami produkoval sekt tradičnou metódou a až v 19. storočí sa začala používať metóda charmat. Zistenie, že odrode Prosecco vyhovuje oveľa viac, podporuje jej jasnú aromatiku a výrazné ovocnú chuť a k tomu šetrí výrobné náklady a čas. Práve vtedy sa položili základy fenoménu, ktorý dnes dobíja svet.
Fascinujúce je, že aj napriek krátkej histórii si dokázalo Prosecco vybudovať celosvetovú reputáciu, ako zábavné, výrazne ovocné, ľahké svieže víno s jemným zvyškovým cukrom, ktoré je cenovo dostupné. Dnes je produkcia oblasti viac ako 600 miliónov fliaš, ktoré sa produkujú na približne 29 000 hektárov. Z toho je viac ako 500 miliónov fliaš kategórie DOC a iba 100 miliónov v kategórii DOCG.
V Champagne sa vyrobí približne polovica objemu. Aj napriek obrovským objemom dokážu každoročne vypredať celú produkciu. Negatívom tohto faktu je, že keďže je oblasť presne ohraničená a jej produkcia je na maxime vedie to k prirodzenému rastu cien. Veľmi dôležité je preto zorientovať sa v širokej ponuke vín produkujúcich sa v oblasti.
Čo znamená DOC, DOCG, Frizzante, Spumante, Valdobbiadene
Kvalitatívne je DOC nižšie ako DOCG, je to pre polohu viníc, hektárový výnos, spôsob zberu, ale aj spracovania. DOCG su vinice zvyčajne na strmších svahoch vo vyšších nadmorských výškach, hektárový výnos je spravidla nižší a kvalita hrozna vyššia. Ďalej môžeme naraziť na Prosecco frizzante, ktoré ma nižší tlak CO2 vo fľaši a bublinky sú spravidla väčšie. Spumante je víno s vyšším tlakom okolo 3,5-5 barov, bublinky sú jemnejšie.
Ďalšou kategóriou sú vina s označením vinice alebo statku. Tieto sú spravidla najlepšie, ktoré daný producent vyrába. Určitá časť hrozna sa v najlepších ročníkoch používa na výrobu tzv. Millesimato, čo sú vlastne ročníkové Prosecca. Samostatnú kategóriu tvorí vinica Cartizze. Je to krásny južný svah na ktorom je 106ha vinohradov, ktoré si delilo 160 rôznych majiteľov. Cena za 1 ha vinice sa tu pohybuje okolo 1 milióna Eur.
Známy je ale aj prípad, keď chcel kupujúci zaplatiť za 1ha vinohradu 2,5 milióna Eur, ale majiteľ odmietol. Aj astronomická cena vinice je jedným z dôvodov prečo sú prosecca z Cartizze skoro 3 krát drahšie ako porovnateľné kúsky z DOCG Valdobbiadene.
Prajete si Extra Dry alebo Brut?
Ďalej vieme prosecco vyberať na základe zvyškového cukru. Hlavnou kategóriou je Extra Dry, je to víno obsahujúce medzi 12-17g cukru na liter. Práve táto kategória stojí za úspechom Prosecca. Dnes už ale ide do popredia kategória Brut, ktorá je výrazne suchšia, a obsahuje medzi 0-12gr cukru.
Konzorcium výrobcov Prosecca dokonca rokuje o možnosti rozšíriť portfólio o vína ružové, ktoré bude v budúcnosti označovať ako Prosecco. Ak k týmto možnostiam pripočítame stovky výrobcov, ktorí používajú rôzne technológie a hrozno z rôznych polôh a podloží, je pred nami naozaj široká škála produktov nesúcich názov Prosecco, ktoré robia náš každodenný život krajším.
Na WinePlanet.sk nájdete Prosecco svetových značiek:
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc