offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Prémiové vína – Darčeky na Vianoce

Prémiové vína – Darčeky na Vianoce

Záver roku je vyhradený Vianociam, s ktorými sa spája zhon, sťahovanie obyvateľstva, vzácne už aj sneh a samozrejme vytúžený pokoj a relaxácia počas dlhých večerov. K rekapitulácii čo sa počas roku podarilo a čo nie môže poslúžiť fľaša dobrého vína. Ponúkame vám výber výborných vín od nášho someliéra, lebo na sviatky sa oplatí ochutnať niečo výnimočné.


 

Hovorí sa, že niekedy ani to najlepšie a najdrahšie víno nemusí chutiť, keď ho pijeme v nesprávnej chvíli s nesprávnymi ľuďmi.

A ak si spolu s rodinou a priateľmi otvoríte víno, na ktoré počas roku nezostal čas, môže to byť téma na predsavzatie do toho nasledujúceho. Ponúkame vám pár zaujímavých tipov, s ktorými sa medituje či oslavuje oveľa lepšie.

TIP: Ochutnajte exkluzívne džemy so šampanským a portským vínom Gentlejam, nájdete v našom eshope.

Champagne a šumivé vína

Väčšina ľudí si „bublinky“ spája len ako prípitok na Nový Rok, čo je škoda. Šumivé vína môžeme servírovať aj k štedrovečernej večeri. Čo tak tento rok zmeniť tradície a ku kaprovi so šalátom na odľahčenie podávať slovenský sekt z Pezinka Hacaj Chardonnay Extra Brut 2016 alebo nemecký z vinárstva Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay 2014.

Dámam odporúčame vyskúšať Crément de Limoux Ballerine ÉTOILE z vinárstva Gérard Betrand, pri nej kalórie počítať nemusíte. Ako prípitok k Novému Roku môžete siahnuť po Champagne. Nie nadarmo sa hovorí: Ako na Nový rok, tak po celý rok. Výbornou voľbou môže byť Champagne Bollinger La Grande Année Brut 2008.

Biele Vianoce a biele víno

Sviatky sú príležitosťou ochutnať niečo výnimočné. Z Rakúska odporúčame Weissburgunder Reserve 2016 z vinárstva Stift Klosterneuburg. Pôsobí ako malé Meursault z Viedne. Keď sme pri francúzskych vínach, určite sa oplatí ochutnať Puilly-Fumé La Vigne Beaussopet 2016 z Domaine LaporteRiesling Clos Windsbuhl 2012vinárstva Zind Humbrecht v Alsasku.

Pokiaľ máte chuť ochutnať víno z Talianska, siahnite po víne Dolée Friuliano 2014Vie di Romans. Čo sa týka mimo európskych vín, z Austrálie odporúčame Eileen Chardonnay 2015 od Hardy´s, zo Severnej Ameriky Eroica Riesling 2015 zo Chateau St. Michelle, z Južnej Ameriky Colección Gewurztraminer 2016Rutini a Južnej Afriky Ingenuity 2017 z vinárstva Nederburg.

 

Sviatky sú príležitosťou ochutnať niečo výnimočné!

Ružové víno ako aperitív

Ružové vína nebývajú v zime atraktívne. Je to škoda, lebo nie však všetky „roséčka“ sú rovnaké. Ako z inej dimenzie prichádza Rose-Marie 2018 z vinárstva Le Puy, ktoré má pred sebou ešte dlhý potenciál.

Naturálne víno v limitovanom počte. Susedné Clarendelle 2017 z „Haut-Brionje trošku jemnejšie a bude určite skvelé k rybacej polievke. „Na kosť“ suché La Mascota Rosé 2017 z Malbecu je vynikajúci aperitív alebo k pstruhovi na modro.

Sezóna červených vín

Sezóna červených vín začína s príchodom prvých mladých vín. Vianoce sú k ich bohatému a termickému prejavu ideálne. V niektorých častiach Slovenska sa servíruje na druhý sviatok vianočný pečená hus alebo kačka s červenou kapustou a zemiakovými knedličkami alebo nokmi. K tomuto menu patrí i slávnostné víno, ktoré sa oplatí dekantovať, napr. Frankovka modrá 2006 z vinárstva Fundus Regius.

K mrazivým dlhým večerom odporúčame novinku v portfóliu Wineplanet.sk a to portugalské víno Douro Touriga National 2016Quinta do Crasto. Z Francúzska Chateau Lestours Clocher Vacqueyraz 2014 z vinárstva Arnoux & Fils. Ak ste skôr milovníkmi vín z Bordeaux, určite vás poteší Le Puy Barthelémy z perfektného ročníka 2015, ale ak ste znalcami odrody Pinot Noir, skúste Beaune Clos des Féves Premier Cru Monopole 2013 z Domaine Chanson. Mimo Európy vyniknú BUHO 2015 z uruguajského vinárstva Giménez Mendéz, MCC Shiraz 2013 Printhie z Austrálie alebo II Centuries Cabernet Sauvignon 2011 z vinárstva Nederburg v JAR.

 

Sladká bodka na záver

Prírodne sladké a fortifikované vína sa výborne vychutnávajú nielen k zákuskom, ale ako dezert samotný. I keď takmer na každom sviatočnom stole bude veľa sladkých dobrôt, milovníci vín určite neodmietnu „sladkú bodku“.

Určite nie každý deň si môžete dopriať 40 ročné Tawny Graham´s , Pedro Ximénez Solera od roku 1918 z vinárstva Ximénez-Spínola alebo Tokajský výber od Ostrožoviča.

Či už sa rozhodnete otvoriť nejaké kvalitné víno, nezabúdajte, že najlepšie chutia v kruhu rodiny alebo priateľov. Pretože často krát nespomíname nie na konkrétne víno alebo jedlo, ale na ľudí, s ktorými sme tieto sviatočné chvíle strávili.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.