offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Pozdravy z Burgundska alebo poznámky z degustácie

Pozdravy z Burgundska alebo poznámky z degustácie

Po dvoch rokoch sa opakuje degustácia vín, ktorá sa vypredala v priebehu jedného týždňa. Prekvapenie? S ohľadom na ich význam a kvalitu nie, v kontexte ich predaja a popularity určite áno. Ako vždy desať znalcov - teraz len jedna dáma vo Vinotéke Sv. Urbana.


Orientovať sa v týchto vínach je pre laika skutočným problémom. Bez ohľadu na skúsenosti je ich degustácia vždy sviatkom a nezaplatiteľnou školou. Pinot Noir a Chardonnay si v tomto prípade zaslúžia koncentráciu a sporadicky aj prípravu. Jeden zo zúčastnených mal nachystané mapy jednotlivých vinohradov. Pochopenie zložitého systému klasifikácie a hierarchie climats, ich bezpodmienečné vyjadrenie s ročníkom a historickými súvislosťami je témou pre celý život. Vzorka desiatich vín nedokáže opísať fenomén Burgundska. V každom prípade bola ich ochutnávka poctou a inšpiráciou zároveň.

Začínalo sa Crémantom Brut Resérve od Bichota. Vôňa naznačovala zrelé žlté ovocie a vyššiu dozáž. Dostatok sekundárnych tónov z fermentácie bez ambície tváriť sa ako „Cuvée de Prestige“. Plná chuť s ananásom, hruškou a medovo – mandľovým záverom. Jemný podiel odrody Gamay pridal na bohatosti a zrelosti. Skvelé víno na zimnú sezónu. Na vrchole. 87/100

Druhým vínom bolo Viré-Clessé Domaine Chanson 2015. Debatovalo sa či sa na konci vyslovuje „e“ a taktiež o zaujímavom senzorickom prejave tohto Mâconnais. Časť hrozna pre toto víno tvorí aj zriedkavý klon 809 Chardonnay Musqué, ktorý je výraznejší vo vôni. V Burgundsku sa môže používať len v apelácii Viré-Clessé. Chanson trafil klinec po hlavičke s vynikajúcou kyselinkou (z teplého ročníka), kompaktnou štruktúrou a veľmi dlhou mineralitou. Podobne, ako pred dvoma rokmi jeho sused z Pouilly-Fuissé, aj teraz rastie postupne a pomaly. Vynikajúca harmónia a dobrý predpoklad pre zlepšenie. Dokonalé bude v gastronómii nasledujúcich päť rokov. 90/100. 

Kolekciu bielych vín završuje Puligny-Montrachet Sous le Puits 1 er Cru od Latoura z ročníka 2010. Louis Latour je známy svojim bielym aj červeným Cortonom. Zahanbiť sa nedá ani Puligny so svojím Sous le Puits. Vinohrad patrí medzi najvyššie položené v Puligny. Nachádza sa v Blagny, ktoré susedí s Meursault. Vo svojom prejave priznáva blízkosť k tejto známej apelácii. Ale s pribúdajúcou teplotou vynikne jeho limetkovo - zázvorový dotyk s prirodzenou hĺbkou a pokojnou dochuťou. Ročník 2010 vrátil váhu bielych vín naspäť do normálu s dôrazom na jemnosť a hravosť. Potenciál do 2025. 91/100. 

Vojvoda Filip II Smelý dal vyklčovať v Burgundsku odrodu Gamay v prospech Pinotu Noir. Nepochybne urobil dobre, paradoxne aj pre Gamay. Tá si našla miesto v oblasti Beaujolais. Jej desať Crus ponúka nadčasové vína, ktoré v súčasnosti stoja toľko čo „super tuscan“ pred tridsiatimi rokmi. Ktovie čo bude v roku 2050? Bichot kúpil Domaine de Rochegrès v Moulin-à-Vent s potenciálom do budúcnosti. Tento klenot disponuje jednou z najstarších parciel oblasti (80-100 rokov). Víno sa vyrába tradičným spôsobom, teda fermentáciou v otvorených drevených kadiach. Ročník 2014 bol klasickým a klasické sú aj jeho vína. Ambície naznačuje už kvalitný korok. V kalichu Riedel Restaurant Pinot Noir/Nebbiolo exceluje. Množstvo jemných nuáns. Kôstkové ovocie, fialky, zelené korenie, muškátový orech. Temperamentná a sofistikovaná chuť, znovu s množstvom jemných detailov. Obdivuhodná štruktúra a veľmi dlhý (slaný) záver. Úchvatné víno. Potenciál do 2025. 92/100 

Côte de Nuits reprezentovali dve vína. Prvým bolo podceňované Marsannay. Apelácia s dobrými (aj drahými) ružovými vínami a bez klasifikácie. Napriek tomu pochádza odtiaľ množstvo skvelých vín. Ich ceny sa držia našťastie stále veľmi nízko. Chanson nakupuje hrozno od miestnych vinohradníkov už niekoľko rokov. Najčastejšie je to z kopcov severozápadne smerom na Chenôve. Marsannay je z dobrých rokov radosť piť. 2014 bol v Nuits štandardným ročníkom s dobrou koncentráciou a charakterom. Vína majú čarovnú ovocnú textúru a expresívnu kyselinku. Trpezlivým prinesú potešenie na 4 až 5 rokov. V záplave ťažkých a zbytočne sladkých „rulandov“ pôsobí toto víno blahodarne na všetky zmysly. 91/100. Bravo! 

V Burgundsku je približne 50 monopolov. Teda vinohradov s jedným (exkluzívnym) vlastníkom. Jedným z nich je aj Clos des Fèves v Beaune, ktorý vlastní Domaine Chanson. Chanson prešiel v roku 1999 pod Bollingera. Enológom je talentovaný J.-P. Confuron. Ten aplikoval fermentáciu so strapinou, či znižovanie počtu nových a silne vypálených sudov. Vinohrad s bohatou históriou disponuje vyšším obsahom horčíka a železa v pôde, preto sa jeho senzorické vnemy odlišujú od zvyšných v Beaune. Beaune nemá Grand Cru , ale má vyše 40 Premier Crus. Mnohé z nich nestačia s dychom na tie lepšie, ale „Fae“ ako sa tomuto vinohradu hovorilo v minulosti, by patril medzi prvých s povýšením do Grand Cru. Plánovaná 2007 prehrala boj s TCA a na rad prišla fľaša 2012. Víno zaujalo neuveriteľnou kontrolou. Výkonová rezerva s dostatočným priestorom pre vývoj. Bohatá štruktúra primárnych tónov s citlivým podpisom autora. Jedno z najlepších Beaune bez ohľadu na cenu. Potenciál do 2030+. 94/100.

Pommard je srdcovka každého milovníka burgundských vín. Bichot implementoval do jeho 2007 z Premier Cru vinohradu Clos Micault srdce z Beaune, hlavu z Nuits a chvost z Côte Chalonnaise. Víno s množstvom názorov pri stole. Zo začiatku pôsobí jednoducho, potom pridáva na sile a končí zábavne až veselo. Bichot nakupoval hrozno z tohto vinohradu do roku 2009 a v najlepšom skončil. Ktovie prečo? Možno v Lupé-Cholet by vedeli viac...Napokon Bichot vlastní organický (susedný) Clos des Ursulines, ktorý mu (aj nám) bude robiť radosť. Toto víno je ako sa patrí na apeláciu dostatočne „mäsité“, ale ročník zjemnil triesloviny, tak aby sa víno dalo v súčasnosti piť. Výsledok je príjemný a veľmi chutný. Na vrchole by malo byť ešte 4-5 rokov. Výborne doplní hovädzie na koreňovej zelenine. 90/100. 

Druhou zastávkou v Côte de Nuits je Gevrey-Chambertin. Ročník 2006 patril v Nuits medzi významné. Niektoré vinohrady zničila augustová búrka s krúpami. Medzi ne patrila aj časť vinohradov v okolí Lavaux a Clos Saint-Jacques. Posledný menovaný tak mohol putovať do generického Gevrey pre Chansona. Aká škoda? V našom prípade – šťastie. Zamatová textúra, nežné triesloviny a vzácna komunikatívnosť. Závan terciárnych tónov s plynulým priebehom a jemným, korenistým finále. Stále živé a zdravé. Víno bolo otvorené 6 hodín pred servisom, samozrejme bez dekantácie. Ušľachtilé víno do 2020. Vynikajúce ku králikovi s kuriatkami. 93/100. 

V histórii Burgundska nebolo veľa ročníkov ako 2005. Naša generácia môže zažiť podobné len v prípade 1999 a 1990, avšak ich ceny siahajú do závratných výšok. Jediným črtajúcim sa riešením môže byť ročník 2015, tu je však na rezultát priskoro. Hodnotu degustácie znásobuje fakt, že dve nasledujúce vína patria k tomu najlepšiemu v rámci apelácie. Prvým bolo Beaune Clos l´Ecu 1er Cru Monopole od Domaine Faiveley. Francois Faiveley kúpil túto parcelu v roku 2003. Má takmer dva a pol hektára s južnou orientáciou. Nachádza sa v blízkosti Féves, ale je vyššie položená. Faiveley je známy svojím poctivým prístupom vo vinohrade. Víno fermentovalo neodstopkované. Od ročníka 2006 nastala zmena a niektoré vína vďaka novému dodávateľovi sudov čiastočne zmenili prejav. 2005 zostala v typickom bohatom až robustnom prevedení. Tmavá farba a vysoký extrakt. Nádych čiernych ríbezlí a orientálneho korenia. Chuť s liberálnou tanínovou kostrou a delikátnou aciditou. Veľmi dlhá dochuť. Veľkolepé víno. S otvorením sa netreba ponáhľať. Potenciál do 2025. 93/100.

Corton Château Corton Grancey Louis Latour 2005 sa degustoval aj pred dvoma rokmi. Pôsobil meditatívne až upokojujúco. Jeho DNA tvoria štyri parcely v juhovýchodnej časti kopca, bližšie k Aloxe-Corton. Grancey nesie meno po pôvodnom majiteľovi domény. Je to tzv. „late blend“, teda výber a zmes viacerých sudov (vlastnej výroby) s požadovanou kvalitou. Tento prístup je bežný v oblasti Bordeaux, v Burgundsku je zriedkavosťou. Viac než 100ha Grand Cru Corton je dobrý základ pre takýto štýl. Latour je známy svojou „flash pasterizáciou“, ktorej riziko spočíva v degradácii pôvodnej (teda aj vhodnej) mikroflóry. Výhodou je nižšia dávka SO2. Víno integrovalo svoj „kalifornský“ prejav. Za dva roky získalo viac minerálnych tónov vo vôni aj chuti. Zvláštne... Svoj kasisovo – korenistý charakter podporuje dobrou energiou a vitalitou. Na záver sa pridáva čaj Earl Grey s kockou horkej čokolády. Stále s dostatočnou rezervou pre archiváciu. 94/100.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.