offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Planeta je cesta cez Sicíliu

Planeta je cesta cez Sicíliu

Planeta je rodinný podnik pôsobiaci na Sicílii už niekoľko generácií. Patrí k nemu päť usadlostí rozložených po celom ostrove. Rozlohou svojich vinohradov o celkovej ploche 390 hektárov sa radí k stredne veľkým vinárstvam. 


Okrem produkcie vína sa firma na ploche 93 hektárov venuje aj tradičnej výrobe extra panenského olivového oleja. Vo svojom portfóliu má hlavne vína IGT Sicilia, jedno víno zaradené ako DOC a jedno víno štatútu DOCG. Celkovo produkuje 12 druhov tichých vín a 3 druhy olivového oleja.

Vína vinárstva Planeta najdete v našom eshope.

Vína sú prevažne odrodové, ale nájdu sa tu aj moderné kupáže pod „tajomným“ menom La Segreta (v preklade tajomstvo) v bielej i červenej podobe. Podobnej filozofii sa držia aj pri olivovom oleji, kde sa okrem kupáží nájdu aj dva odrodové olivové oleje s ochranou pôvodu. 

 

Svoju históriu začal podnik v 17. storočí na juhozápade ostrova v Sambuca di Sicília, kde na vinohradoch Ulmo a Maroccoli s celkovou rozlohou 95 hektárov produkuje výlučne biele vína. Víno Cometa, z odrody Fiano je typickým predstaviteľom tradičného štýlu. Zvučnosť jeho mena dokazujú aj ocenenia troch pohárikov (pozn. tre bichieri) v prestížnom talianskom sprievodcovi Gambero Rosso. Ďalšie víno, Alastro je spojenie autochtónnej odrody Grecanico s odrodou Chardonnay. Tretím vínom z tejto oblasti je čisté Chardonnay, ktoré vyzrieva v nových francúzskych sudoch, čo ho obohacuje o  lahodné barikové tóny. 

V susednej oblasti Menfi sa nachádzajú vinohrady Dispensa a Gurra s celkovou rozlohou 165 hektárov. V tejto lokalite sa najviac uplatnili modré odrody. Odroda Syrah sa tu dorába nielen v červenej, ale i v ružovej podobe. Ďalšie vína už tvoria kupáže. Odroda Merlot (95%) sa sceľuje v malom pomere s odrodou Petit Verdot (5%) a víno Burdese (inšpirované oblasťou Bordeaux) tvorí zmes odrôd Cabernet Sauvignon (70%) a Cabernet Franc (30%). Všetky spomínané červené vína trávia minimálne rok v novom francúzskom sude.

V tejto oblasti sa dorábajú aj už spomínané vína značky La Segreta, pre ktoré je charakteristická  filozofia výhodného pomeru kvality a ceny. Tvorí ich scelenie moderných a tradičných odrôd. Biele La Segreta je kupážou odrôd Grecanico, Chardonnay, Viognier a Fiano. Červené La Segreta tvoria odrody Nero d´Avola, Merlot, Syrah a Cabernet Franc. 

Oblasť Vittoria s rozlohou 35 hektárov, sa nachádza na juhovýchodnom cípe ostrova s pôvodnými modrými odrodami vo výsadbe. Podnik Planeta sa venuje hlavne dvom z nich, a to odrode Nero d´Avola a Frappato. Víno Cerasuolo di Vittoria je jediným sicílskym vínom spĺňajúcim štatút DOCG, keďže sa vyrába ako zmes spomínaných tradičných modrých odrôd. 

Susedná oblasť Noto ( 60 ha vinohradov), sa nachádza východne od Vittorie. Jej produkcia sa zameriava  na výrobu dvoch vín. Prvým z nich je odrodovo čisté Santa Cecilia z odrody Nero d´Avola, ktoré rok vyzrieva vo francúzskom dubovom sude. Druhým je sladké biele Moscato di Noto DOC z odrody Moscato bianco. Vyrába sa prísnou reduktívnou technológiou a svojou sladkosťou je porovnateľné so slamovými vínami.  

Poslednou oblasťou je Etna, ktorej vinohrady Sciara Nuova sa nachádzajú na severných svahoch známej sopky. Tieto vinice boli rôznymi odrodami vysadené iba v roku 2007.

K sicílskej kultúre neodmysliteľne patria aj olivy. Najväčší olivový háj podniku sa rozprestiera na 80 hektároch v oblasti Menfi, so spracovateľským statkom Capparrina uprostred. Olivy z odrôd Nocellaradel Belice, Biancolilla a Cerasuola sa zberajú ručne a vyrába sa z nich exkluzívny extra panenský olivový olej s ochranou pôvodu, DOP Val di Mazara. Celkový proces výroby a spracovania tohto olivového oleja netrvá dlhšie ako 3 hodiny! V oblasti sa vyrábajú aj dva jedinečné, odrodové olivové oleje - Nocelllara DOP Val di Mazara z rovnomennej odrody a Biancolilla DOP Val di Mazara. 

Rodinný podnik Planeta sa v súčasnosti angažuje aj v oblasti ochrany prírody. Jeho súčasťou je 300 metrov štvorcových solárnych panelov. Od roku 2009 spúšťajú aj centrum na spracovanie obnoviteľných biologických vedľajších produktov (výlisky z hrozna a olív). V celom podniku sa prísne dodržiava separovaný zber odpadu a všetky jeho informačné a marketingové materiály sú vyrobené z recyklovaného papiera. Finárstvo Planeta je zapojené aj do projektu Virtus Vini, ktorý zahŕňa sofistikovaný systém senzorov v závodoch, čím je klimatizácia v jednotlivých závodoch úsporne prispôsobená daným teplotným podmienkam. 

Záverom konštatujeme, že značka Planéta sa v súčasnosti rozvíja tak progresívne, ako celá Sicília. Svoju značku si buduje okrem vysokej kvality vín aj na perfektne zvládnutom marketingu, ktorým sa zviditeľňuje dnes už vo viac ako 65 krajinách sveta. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.