offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Pizza a víno - Someliérka radí aké víno si naliať k pizzi

Pizza a víno - Someliérka radí aké víno si naliať k pizzi

Pizza je jednou z najbežnejších možností rýchleho občerstvenia. Poradíme vám, aké víno si vybrať k tejto obľúbenej pochúťke. Konkrétne rady a tipy na vína vám pomôžu vytvoriť harmonickú kombináciu.

V našom článku sa tiež dozviete zaujímavé informácie o tom, ako pizza vznikla, či aká je najdrahšia pizza na svete.


Pizza po slovensky

Slovenskí zákazníci považujú pizzu za top jedlo z Talianska. Pripomína im slaný koláč rozdelený na niekoľko častí, ktorý sa rýchlo pripraví a ešte rýchlejšie zje. Keď nemáte čas, zavoláte donáškovú službu a objednáte si pizzu. Avšak pozor, nie je „pica“ ako pizza. V každom meste i dedine môžete nájsť množstvo pizzérií, ale len v niektorých sa pizza pečie v tradičnej kameninovej peci na ohni a na jej prípravu sú použité kvalitné suroviny. Pizza nemusí mať bohatú oblohu, dôležitá je kvalita a rozloženie surovín. Na slovenskej nájdete slaninu, kuracie mäso, bryndzu, baranie rohy a iné nezmysly. 

Keď uvažujeme nad najvhodnejšími vínami k pizzi, mali by sme brať do úvahy jej základné prísady, ktorými sú vo väčšine prípadov paradajková omáčka a syr. Vo všeobecnosti sa obzeráme po červených vínach, ktoré svojimi plnými chuťami doplnia výrazné chute pizze.

Aké víno sa hodí k pizzi

Ku klasickej pizzi Napoletana sa najlepšie hodí ľahšie červené víno s ovocným charakterom a dobrou kyselinkou, ktorá pekne vyváži chuť paradajok.

Vyskúšajte vína z odrody Barbera d´Asti, Sangiovese, Frappato, Blend GSM (Grenache-Syrah-Mouvédre) alebo Gamay

Šumivé vína ponúkajú najľahší a najpresvedčivejší prechod od piva k pitiu vína s pizzou. Výborne osviežia najmä pizzu s krémovým alebo syrovým základom. Vyskúšajte Franciacortu, Lambrusco alebo Prosecco.  

Nový štýl pizze, ktorý si získava popularitu kvôli svojmu údajnému „zdravotnému benefitu“, je určite pizza s čerstvým špenátom alebo rukolou a k nej si môžete dopriať biele ľahšie suché vína z odrody Veltlínske zelené alebo Sauvignon Blanc, ale i suché ružové vína.  

Pizza a jej história

Predpokladá sa, že slovo „pizza“ pochádza z latinského slova pinsa, čo znamená plochý chlieb. Predchodcom pizze bola pravdepodobne focaccia. Moderná pizza sa vyvinula z chlebového cesta  v Neapole v 18. alebo na začiatku 19. storočia. Pizzu jedli hlavne najmä chudobní ľudia v okolí Neapola, ktorí pridali na cesto paradajky. 

K príprave pizzi margherita sa používa paradajková omáčka, mozzarella a čerstvá bazalka. Jej vznik je pripisovaný pekárovi Raffaelovi Espositovi, ktorý pracoval v reštaurácii „Pietro ... e basta così“ („Pietro ... a to stačí“, založenej v roku 1880 a stále fungujúcej ako „Pizzeria Brandi“. „Associazione Verace Pizza Napoletana“ stanovila veľmi špecifické pravidlá, ktoré je potrebné pri autentickej neapolskej pizzi dodržiavať. Pizza sa musí piecť v peci s drevenou klenbou, cesto ručné miesené a nesmie presiahnuť 35 centimetrov v priemere.

Pizza Napoletana v roku 2009 získala od Európskej únie štatút chráneného označenia pôvodu (CHOP) a 2017 bola zapísaná do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. 

Cena pizze v USA sa pohybuje v priemere 7 až 15 USD, v Európe stojí približne 10 EUR. Niektoré reštaurácie však posúvajú hranice a ponúkajú špičkové pizze. Kuchári neustále pracujú na výrobe nových druhov rôznymi ingredienciami.  

Najlepšia, najdrahšia?

L´ Antica Pizzeria Da Michele je jedna z najstarších a najlepších pizzerií v Neapole, ktorá bola založená v roku 1870 a má hviezdičku Michelina. Zákazníkom vydáva očíslované lístky, aby sa zabezpečilo, aby  reštaurácia nebola príliš zaneprázdnená. Váš výber netrvá dlho. Jediné dve pizze, ktoré sa podávajú, sú marinara (morské plody) a margherita. Pripravujú sa podľa tradičných rodinných receptov a kvalitných surovín. Cena pizze 5-7 eur. 

Jedna z najdrahších pízz nesie názov Louis XIII. Ochutnať ju môžete v Salerne, stojí len 12 000 dolárov. Pizzu s priemerom 20 cm a si musíte objednať 72 hodín vopred.

Múka je arabská, ružová soľ z Murray River v Austrálii a tri druhy kaviáru - Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic a Kaspia Beluga Caviar.

Homár pochádza z Nórska a 7 rôznych druhov syra. Na umocnenie chuti vám ponúknu Champagne Krug Clos du Mesnil 1995, Cardenal Mendoza Carta Real Sanches Romate Finos a Cognac Louis XIII Rémy Martin.

Pravdepodobne najdrahšia pizza sa pripravuje v Dubaji v reštaurácii Pierchic, ktorá zaradila do menu pizzu v hodnote 180 000 dolárov.

Predstavte si, čo by ste si mohli za túto sumu peňazí kúpiť. Oblohu tvoria biele hľuzovky Alba z Talianska, čierne zimné hľuzovky z Francúzska, šafrán z Kašmíru a Foie gras z Gaskóňska a iránske mandle.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.