offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Pizza a víno - Someliérka radí aké víno si naliať k pizzi

Pizza a víno - Someliérka radí aké víno si naliať k pizzi

Pizza je jednou z najbežnejších možností rýchleho občerstvenia. Poradíme vám, aké víno si vybrať k tejto obľúbenej pochúťke. Konkrétne rady a tipy na vína vám pomôžu vytvoriť harmonickú kombináciu.

V našom článku sa tiež dozviete zaujímavé informácie o tom, ako pizza vznikla, či aká je najdrahšia pizza na svete.


Pizza po slovensky

Slovenskí zákazníci považujú pizzu za top jedlo z Talianska. Pripomína im slaný koláč rozdelený na niekoľko častí, ktorý sa rýchlo pripraví a ešte rýchlejšie zje. Keď nemáte čas, zavoláte donáškovú službu a objednáte si pizzu. Avšak pozor, nie je „pica“ ako pizza. V každom meste i dedine môžete nájsť množstvo pizzérií, ale len v niektorých sa pizza pečie v tradičnej kameninovej peci na ohni a na jej prípravu sú použité kvalitné suroviny. Pizza nemusí mať bohatú oblohu, dôležitá je kvalita a rozloženie surovín. Na slovenskej nájdete slaninu, kuracie mäso, bryndzu, baranie rohy a iné nezmysly. 

Keď uvažujeme nad najvhodnejšími vínami k pizzi, mali by sme brať do úvahy jej základné prísady, ktorými sú vo väčšine prípadov paradajková omáčka a syr. Vo všeobecnosti sa obzeráme po červených vínach, ktoré svojimi plnými chuťami doplnia výrazné chute pizze.

Aké víno sa hodí k pizzi

Ku klasickej pizzi Napoletana sa najlepšie hodí ľahšie červené víno s ovocným charakterom a dobrou kyselinkou, ktorá pekne vyváži chuť paradajok.

Vyskúšajte vína z odrody Barbera d´Asti, Sangiovese, Frappato, Blend GSM (Grenache-Syrah-Mouvédre) alebo Gamay

Šumivé vína ponúkajú najľahší a najpresvedčivejší prechod od piva k pitiu vína s pizzou. Výborne osviežia najmä pizzu s krémovým alebo syrovým základom. Vyskúšajte Franciacortu, Lambrusco alebo Prosecco.  

Nový štýl pizze, ktorý si získava popularitu kvôli svojmu údajnému „zdravotnému benefitu“, je určite pizza s čerstvým špenátom alebo rukolou a k nej si môžete dopriať biele ľahšie suché vína z odrody Veltlínske zelené alebo Sauvignon Blanc, ale i suché ružové vína.  

Pizza a jej história

Predpokladá sa, že slovo „pizza“ pochádza z latinského slova pinsa, čo znamená plochý chlieb. Predchodcom pizze bola pravdepodobne focaccia. Moderná pizza sa vyvinula z chlebového cesta  v Neapole v 18. alebo na začiatku 19. storočia. Pizzu jedli hlavne najmä chudobní ľudia v okolí Neapola, ktorí pridali na cesto paradajky. 

K príprave pizzi margherita sa používa paradajková omáčka, mozzarella a čerstvá bazalka. Jej vznik je pripisovaný pekárovi Raffaelovi Espositovi, ktorý pracoval v reštaurácii „Pietro ... e basta così“ („Pietro ... a to stačí“, založenej v roku 1880 a stále fungujúcej ako „Pizzeria Brandi“. „Associazione Verace Pizza Napoletana“ stanovila veľmi špecifické pravidlá, ktoré je potrebné pri autentickej neapolskej pizzi dodržiavať. Pizza sa musí piecť v peci s drevenou klenbou, cesto ručné miesené a nesmie presiahnuť 35 centimetrov v priemere.

Pizza Napoletana v roku 2009 získala od Európskej únie štatút chráneného označenia pôvodu (CHOP) a 2017 bola zapísaná do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. 

Cena pizze v USA sa pohybuje v priemere 7 až 15 USD, v Európe stojí približne 10 EUR. Niektoré reštaurácie však posúvajú hranice a ponúkajú špičkové pizze. Kuchári neustále pracujú na výrobe nových druhov rôznymi ingredienciami.  

Najlepšia, najdrahšia?

L´ Antica Pizzeria Da Michele je jedna z najstarších a najlepších pizzerií v Neapole, ktorá bola založená v roku 1870 a má hviezdičku Michelina. Zákazníkom vydáva očíslované lístky, aby sa zabezpečilo, aby  reštaurácia nebola príliš zaneprázdnená. Váš výber netrvá dlho. Jediné dve pizze, ktoré sa podávajú, sú marinara (morské plody) a margherita. Pripravujú sa podľa tradičných rodinných receptov a kvalitných surovín. Cena pizze 5-7 eur. 

Jedna z najdrahších pízz nesie názov Louis XIII. Ochutnať ju môžete v Salerne, stojí len 12 000 dolárov. Pizzu s priemerom 20 cm a si musíte objednať 72 hodín vopred.

Múka je arabská, ružová soľ z Murray River v Austrálii a tri druhy kaviáru - Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic a Kaspia Beluga Caviar.

Homár pochádza z Nórska a 7 rôznych druhov syra. Na umocnenie chuti vám ponúknu Champagne Krug Clos du Mesnil 1995, Cardenal Mendoza Carta Real Sanches Romate Finos a Cognac Louis XIII Rémy Martin.

Pravdepodobne najdrahšia pizza sa pripravuje v Dubaji v reštaurácii Pierchic, ktorá zaradila do menu pizzu v hodnote 180 000 dolárov.

Predstavte si, čo by ste si mohli za túto sumu peňazí kúpiť. Oblohu tvoria biele hľuzovky Alba z Talianska, čierne zimné hľuzovky z Francúzska, šafrán z Kašmíru a Foie gras z Gaskóňska a iránske mandle.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.