Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Pizza a víno - Someliérka radí aké víno si naliať k pizzi
Pizza je jednou z najbežnejších možností rýchleho občerstvenia. Poradíme vám, aké víno si vybrať k tejto obľúbenej pochúťke. Konkrétne rady a tipy na vína vám pomôžu vytvoriť harmonickú kombináciu.
V našom článku sa tiež dozviete zaujímavé informácie o tom, ako pizza vznikla, či aká je najdrahšia pizza na svete.
Pizza po slovensky
Slovenskí zákazníci považujú pizzu za top jedlo z Talianska. Pripomína im slaný koláč rozdelený na niekoľko častí, ktorý sa rýchlo pripraví a ešte rýchlejšie zje. Keď nemáte čas, zavoláte donáškovú službu a objednáte si pizzu. Avšak pozor, nie je „pica“ ako pizza. V každom meste i dedine môžete nájsť množstvo pizzérií, ale len v niektorých sa pizza pečie v tradičnej kameninovej peci na ohni a na jej prípravu sú použité kvalitné suroviny. Pizza nemusí mať bohatú oblohu, dôležitá je kvalita a rozloženie surovín. Na slovenskej nájdete slaninu, kuracie mäso, bryndzu, baranie rohy a iné nezmysly.
Keď uvažujeme nad najvhodnejšími vínami k pizzi, mali by sme brať do úvahy jej základné prísady, ktorými sú vo väčšine prípadov paradajková omáčka a syr. Vo všeobecnosti sa obzeráme po červených vínach, ktoré svojimi plnými chuťami doplnia výrazné chute pizze.
Aké víno sa hodí k pizzi
Ku klasickej pizzi Napoletana sa najlepšie hodí ľahšie červené víno s ovocným charakterom a dobrou kyselinkou, ktorá pekne vyváži chuť paradajok.
Vyskúšajte vína z odrody Barbera d´Asti, Sangiovese, Frappato, Blend GSM (Grenache-Syrah-Mouvédre) alebo Gamay.
Šumivé vína ponúkajú najľahší a najpresvedčivejší prechod od piva k pitiu vína s pizzou. Výborne osviežia najmä pizzu s krémovým alebo syrovým základom. Vyskúšajte Franciacortu, Lambrusco alebo Prosecco.
Nový štýl pizze, ktorý si získava popularitu kvôli svojmu údajnému „zdravotnému benefitu“, je určite pizza s čerstvým špenátom alebo rukolou a k nej si môžete dopriať biele ľahšie suché vína z odrody Veltlínske zelené alebo Sauvignon Blanc, ale i suché ružové vína.
Pizza a jej história
Predpokladá sa, že slovo „pizza“ pochádza z latinského slova pinsa, čo znamená plochý chlieb. Predchodcom pizze bola pravdepodobne focaccia. Moderná pizza sa vyvinula z chlebového cesta v Neapole v 18. alebo na začiatku 19. storočia. Pizzu jedli hlavne najmä chudobní ľudia v okolí Neapola, ktorí pridali na cesto paradajky.
K príprave pizzi margherita sa používa paradajková omáčka, mozzarella a čerstvá bazalka. Jej vznik je pripisovaný pekárovi Raffaelovi Espositovi, ktorý pracoval v reštaurácii „Pietro ... e basta così“ („Pietro ... a to stačí“, založenej v roku 1880 a stále fungujúcej ako „Pizzeria Brandi“. „Associazione Verace Pizza Napoletana“ stanovila veľmi špecifické pravidlá, ktoré je potrebné pri autentickej neapolskej pizzi dodržiavať. Pizza sa musí piecť v peci s drevenou klenbou, cesto ručné miesené a nesmie presiahnuť 35 centimetrov v priemere.
Pizza Napoletana v roku 2009 získala od Európskej únie štatút chráneného označenia pôvodu (CHOP) a 2017 bola zapísaná do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Cena pizze v USA sa pohybuje v priemere 7 až 15 USD, v Európe stojí približne 10 EUR. Niektoré reštaurácie však posúvajú hranice a ponúkajú špičkové pizze. Kuchári neustále pracujú na výrobe nových druhov rôznymi ingredienciami.
Najlepšia, najdrahšia?
L´ Antica Pizzeria Da Michele je jedna z najstarších a najlepších pizzerií v Neapole, ktorá bola založená v roku 1870 a má hviezdičku Michelina. Zákazníkom vydáva očíslované lístky, aby sa zabezpečilo, aby reštaurácia nebola príliš zaneprázdnená. Váš výber netrvá dlho. Jediné dve pizze, ktoré sa podávajú, sú marinara (morské plody) a margherita. Pripravujú sa podľa tradičných rodinných receptov a kvalitných surovín. Cena pizze 5-7 eur.
Jedna z najdrahších pízz nesie názov Louis XIII. Ochutnať ju môžete v Salerne, stojí len 12 000 dolárov. Pizzu s priemerom 20 cm a si musíte objednať 72 hodín vopred.
Múka je arabská, ružová soľ z Murray River v Austrálii a tri druhy kaviáru - Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic a Kaspia Beluga Caviar.
Homár pochádza z Nórska a 7 rôznych druhov syra. Na umocnenie chuti vám ponúknu Champagne Krug Clos du Mesnil 1995, Cardenal Mendoza Carta Real Sanches Romate Finos a Cognac Louis XIII Rémy Martin.
Pravdepodobne najdrahšia pizza sa pripravuje v Dubaji v reštaurácii Pierchic, ktorá zaradila do menu pizzu v hodnote 180 000 dolárov.
Predstavte si, čo by ste si mohli za túto sumu peňazí kúpiť. Oblohu tvoria biele hľuzovky Alba z Talianska, čierne zimné hľuzovky z Francúzska, šafrán z Kašmíru a Foie gras z Gaskóňska a iránske mandle.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc