Pinot Gris
Pinot Gris, Rulandské šedé ale najmä Pinot Grigio sa stalo pred pár rokmi veľmi vyhľadávaným vínom najmä slovenskými zákazníkmi, ktorí radi trávili dovolenku v talianskych rezortoch. Ľahké a nekomplikované biele víno Pinot Grigio sa stalo spolu s pizzou v rámci svojej doby fenoménom. Veľa ľudí si myslelo, že táto odroda pochádza práve z Talianska. Omyl, Pinot Gris má svoj pôvod vo Francúzsku. Masová talianska produkcia spôsobila, že kvalita vína výrazne klesla. Na Slovensku Rulandské šedé zaberá len 1 až 1,5% celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami. Kvalita vín je priamoúmerná kvalite pôdnych a klimatických podmienok. Pinot Gris vyžaduje hlboké, výživné a teplé pôdy bez mrazu.
K ekologickému pestovaniu je ideálnou odrodou, pretože je jednou z najodolnejších bielych odrôd voči chorobám. Vína vyrobené z tejto odrody majú rôznu farebnú škálu od svetlej zeleno žltej až po jemne ružový odtieň a je vhodnou odrodou k výrobe oranžových vín, ktoré majú dlhší kontakt so šupkou. V Európe sa pestuje hlavne vo Francúzsku a to v Alsasku, v Taliansku, Slovinsku, Nemecku a Rakúsku. Mimo Európy najmä v Austrálii, Novom Zélande, Čile, Argentíne, Kanade ale i v Južnej Afrike. Štýl vína sa líši od regiónu a výroby.
Alsaský Pinot Gris je komplexný, aromatický s potenciálom vyzrievať, naopak Pinot Grigio je ľahké a pije sa väčšinou mladé. Rulandské šedé je vhodné k výrobe šumivých, tichých suchých i oranžových vín i botrytických výberov. Má veľmi dobrý potenciál vyzrievať. Dobre si rozumie taktiež s gastronómiou. Ľahšie suché sa hodí k antipasti, ku grilovaným morským rybám, krevetám alebo k cestovinám carbonara. Plnší francúzsky štýl výborne doplní ázijskú a orientálnu kuchyňu.