offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Oslávte Rosé WineDay už v sobotu 11. 6.

Oslávte Rosé WineDay už v sobotu 11. 6.

Oslava príchodu leta, priateľstva a vína, to všetko môžete zažiť 11. 6. 2022. Každoročne druhá júnová sobota patrí oslave ružového vína. Medzinárodný deň Rosé zaviedol v roku 2014 švédsky Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnému vínu. Účelom bolo zvýšiť povedomie o tomto druhu vína.

Či už dávate prednosť ružovému vínu alebo bublinkám, sýto ružovej alebo lososovej farbe, doprajte si túto sobotu kalich ružového.


Ako vzniká ružové víno

Ružové vína sa všeobecne vyrábajú z modrého hrozna a patria k letným univerzálnym vínam. Jeden z najpopulárnejších prístupov výroby spočíva v skorom lisovaním modrých  odrôd  12 - 24 hodín po macerácii. Počas procesu macerácie sa fenoly, triesloviny a antokyány uvoľňujú zo šupiek a semien. Pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov s riadenou teplotou, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.

Kde všade nájdeme rosé

Doménou najlepších ružových vín je Francúzsko. K výrobe rosé sa používajú odrody Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir....Vyhlásenou apeláciou vo Francúzsku pre ružové vína je Tavel. Kvalitné ružové vína nájdeme tiež v apelácii Anjou a stále populárnejšie  v Côtes de Provence .

V oblasti Champagne majú ružové vína unikátne postavenie. Vyrábajú sa dvoma spôsobmi. Samotokom rmutu odrôd Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier alebo asamblážou (sceľovaním). Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Rosé sa vyrába aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii. 

V našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín najčastejšie odrody Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon. Slovenské sa líšia od klasických ružových vín z oblastí Provance alebo Tavel.  

Ich kvalita sa postupne zvyšuje. Slovenskí vinári pomaly prechádzajú od polosladkých jahodo krémových tipov k ľahšiemu a suchému štýlu ružových vín. 

Čo si pripraviť k ružovému vínu 

Svieže, suché a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu. Servírujú sa pri teplote 9-10 °C. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.