Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Oslávte Rosé WineDay už v sobotu 11. 6.
Oslava príchodu leta, priateľstva a vína, to všetko môžete zažiť 11. 6. 2022. Každoročne druhá júnová sobota patrí oslave ružového vína. Medzinárodný deň Rosé zaviedol v roku 2014 švédsky Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnému vínu. Účelom bolo zvýšiť povedomie o tomto druhu vína.
Či už dávate prednosť ružovému vínu alebo bublinkám, sýto ružovej alebo lososovej farbe, doprajte si túto sobotu kalich ružového.
Ako vzniká ružové víno
Ružové vína sa všeobecne vyrábajú z modrého hrozna a patria k letným univerzálnym vínam. Jeden z najpopulárnejších prístupov výroby spočíva v skorom lisovaním modrých odrôd 12 - 24 hodín po macerácii. Počas procesu macerácie sa fenoly, triesloviny a antokyány uvoľňujú zo šupiek a semien. Pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov s riadenou teplotou, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.
Kde všade nájdeme rosé
Doménou najlepších ružových vín je Francúzsko. K výrobe rosé sa používajú odrody Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir....Vyhlásenou apeláciou vo Francúzsku pre ružové vína je Tavel. Kvalitné ružové vína nájdeme tiež v apelácii Anjou a stále populárnejšie v Côtes de Provence .
V oblasti Champagne majú ružové vína unikátne postavenie. Vyrábajú sa dvoma spôsobmi. Samotokom rmutu odrôd Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier alebo asamblážou (sceľovaním). Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Rosé sa vyrába aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii.
V našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín najčastejšie odrody Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon. Slovenské sa líšia od klasických ružových vín z oblastí Provance alebo Tavel.
Ich kvalita sa postupne zvyšuje. Slovenskí vinári pomaly prechádzajú od polosladkých jahodo krémových tipov k ľahšiemu a suchému štýlu ružových vín.
Čo si pripraviť k ružovému vínu
Svieže, suché a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu. Servírujú sa pri teplote 9-10 °C.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc