offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Oslávte medzinárodný deň Chardonnay

Oslávte medzinárodný deň Chardonnay

I keď Chardonnay je pôvodom francúzska biela odroda, konkrétne z Burgundska, International Chardonnay Day sa oslavuje po celom svete, ale najmä v Amerike, kde sa stala obľúbenou a vyhľadávanou odrodou. Úspech v Amerike, najmä v Kalifornii priniesla degustácia Judgment of Paris, keď Chardonnay z kalifornského vinárstva Chateau Montelena porazilo slávne burgundské vína.

Inšpirujte sa: TOP vína odrody Chardonnay

Čítajte viac: CHARDONNAY - jedna z najobľúbenejších odrôd vína na svete


Najpopulárnejšia svetová odroda

Medzinárodný deň tejto odrody sa oslavuje každý rok vo štvrtok pred Memorial Day v USA, v tomto roku je tým dňom 21. máj 2020 pri nove mesiaca. V rámci opatrení sa tento rok bude oslavovať hlavne prostredníctvom sociálnych sietí, avšak pri ich sledovaní si môžete otvoriť fľašu dobrého Chardonnay a pripiť si na oslavu Dňa Chardonnay.

Chardonnay patrí k najpopulárnejším bielym odrodám a v rebríčku pestovania jej vo svete patrí 5. miesto. Má vysoké nároky na polohu vinohradu, vyhovujú jej južné svahy s pôdami bohatými na vápenec, kriedu a hlinu.

Chardonnay veľmi dobre reflektuje miesto svojho pôvodu, pôdu a klimatické podmienky v danom regióne. Väčšina vinárov z nej vyrába biele tiché vína, avšak využíva sa aj pri výrobe najlepších šumivých vín vo Francúzsku v Champagne či Franciacorte v Taliansku.

 

 

Súrodenec Pinotu blanc

Chardonnay  sa prezentuje vo viacerých štýloch, môže byť svieže a minerálne – Chablis vo Francúzsku. Vína z Nového sveta /Čile – Aconcaqua Valley, Kalifornia – Central Coast, Austrália – Viktória/ sú plné, ovocno medové s vyzrievaním v dubových sudoch. Kedysi bolo Chardonnay oveľa populárnejšie, každý chcel piť len Chardonnay. Hlavne na Slovensku zákazníci siahajú po iných odrodách. Slovné spojenie Chardonnay už nechcem, radšej pijem Chablis zľudovelo.

Kvôli určitým spoločnému pôvodu boli Pinot blanc a Chardonnay vzájomne zamieňané. Listy, hrozno a strapce hrozna vyzerajú na prvý pohľad identicky, existujú však jemné rozdiely.

Najviditeľnejšie z nich je možné pozorovať, keď hrozno dozrieva, Chardonnay získava viac slamovo zelenú farbu ako hrozno Pinotu blanc. Vo Francúzsku boli tieto dve odrody vysádzané spoločne do polovice 19. storočia, kedy sa začali klasifikovať vinice. Podobne to bolo aj v severnom Taliansku, kde sa v jednom vinohrade pestovali obe odrody ako jedna.

 

Chardonnay a gastronómia

Klasická kombinácia je Champagne Blanc de Blancs a ustrice, ktoré sa výborne hodia aj k Chablis. Taktiež slimáky s bylinkovým maslom sú vhodným spoločníkom k dedinským burgundským vínam.

Ľahšie, svieže Chardonnay s minerálnym charakterom je ideálne ku grilovaným rybám a morským plodom, rybím a zeleninovým paštétam, grilovanému malému kuraťu, cestovinám alebo rizotu s jarnou zeleninou.

K ovocnejším verziám Chardonnay, ktoré však nevyzrievajú v sude /Slovensko, Čile, Nový Zéland, Južná Afrika/ sú výbornými partnermi ryby s krémovou omáčkou. Podáva sa tiež k zeleninovým šalátom s kuracím alebo morčacím trhaným mäsom, alebo k ovocným šalátom s dominanciou manga, broskyne a orechov.

K Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubovom sude s plnším charakterom a krémovou štruktúrou si pripravte grilované jahňacie kotlety s hubami, ravioli  plnené tekvicovou pastou, grilovanú kambalu alebo morského vlka s feniklovým pyré.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.