Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Oslava mladého Beaujolais Nouveau
Oslava Beaujolais Nouveau je sviatkom nielen pre Francúzov. Milovníci mladého vína sa každý rok tešia na tretí štvrtok v novembri. Úderom polnoci si budú môcť pripiť novým ročníkom Beaujolais Nouveau. Ročne sa vyrobí viac ako 35 miliónov fliaš. I tento rok 19. novembra si môžete na Slovensku pripiť mladým vínom Albert Bichot Beaujolais Villages-Nouveau 2020.
Obajvte svet mladých vín v našom blogu Mladé vína
Beaujolais
Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. História pestovania viniča a výroby vín siaha do rímskych čias. V severnej časti prevláda žula a bridlica, v južnej sú pôdy viac ílovité. Oblasť Beaujolais má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru.
Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza. Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácii Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Côte de Brouilly. Tieto vína nesmú mať na etikete označenie Beaujolais. Vína z týchto apelácii sú zatiaľ nedocenené s úžasným prejavom a potenciálom k zreniu.
Ročník 2020
Podľa francúzskych vinárov z oblasti Beaujolais bude ročník 2020 porovnateľný s rokom 2011, ktorý bol vynikajúci. Priemerná teplota v oblasti sa pohybovala približne o 1 °C vyššie ako je priemer za posledných 30 rokov. Zrážky boli naopak celkovo nižšie. Zaznamenaných bolo 238hodín slnečného svitu, čo predstavuje o celý mesiac viac slnka ako za posledné tri dekády.
Výroba Beaujolais Nouveau
Najpestovanejšou odrodou v Beaujolais je Gamay Noir, ktorá vznikla krížením Pinot Noir a bielej starej odrody Gouais. V malom percente sa v Beaujolais pestuje i Chardonnay a Aligoté. Okrem klasického červeného Beaujolais Nouveau sa v malom percente vyrába jeho ružová verzia. Gamay sa spracováva semi-karbonickou maceráciou, to znamená, celé strapce hrozna sa dajú do veľkých nádrží (väčšina vinárov používa nerezové tanky, cementové nádrže a niektorí drevené kade). Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na šupkách hrozna.
Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha zo šupky uvoľňovať farbivo. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovávanie ovocných chutí i vôní. Po fermentácii, ktorá trvá 4 – 10 dní, sa stáča vin de gute (samotok). Ružové Nouveau sa stočí skôr, aby nedošlo k vysokej extrakcii farbív. Po alkoholom kvasení nasleduje druhé jablčno-mliečne. Tvrdá kyselina jablčná sa mení na kyselinu mliečnu. Víno sa následne filtruje a plní do fliaš. Celý proces výroby je veľmi rýchly a efektívny. Spôsob výroby vín Beaujolais Villages alebo Beaujolais Cru je odlišný a svojím spôsobom sa blíži viac k susednému Burgundsku, vrátane bielych vín.
Ako chutí Beaujolais Villages-Nouveau
Treba poznamenať, že Beaujolais Nouveau s prídavkom Villages je vždy senzoricky kvalitnejšie ako bežné. Obidve však treba vypiť do nasledujúcej sezóny a nie sú určené na archiváciu. Ľahké, svieže, ovocné červené víno s vôňou jahôd a malín s dotykom škorice a fialiek. Jemne zemité s vibrujúcou a šťavnatou kyselinkou a príjemnou hladkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.
Výborne sa hodí k studeným mäsovým nárezom, sušeným šunkám, ku grilovanému lososovi, pečenej bravčovej kotlete alebo morke s brusnicovou omáčkou. Víno Beaujolais si najlepšie vychutnáte v kalichu tulipánového tvaru pre červené vína pri teplote 12 - 14 °C. Beaujolais Nouveau je spoločenské víno a jeho šarm vynikne pri nezáväznej konverzácii, počas prechádzky vo dvojici jesennou prírodou, alebo stolovaní s rodinou.
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2020 na našom eshope.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%