offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Novinky z Bordeaux

Novinky z Bordeaux

Bordeaux je vinohradnícka oblasť vo Francúzsku s bohatou vínnou a gastronomickou kultúrou a považuje sa za meku vín. Vína z Bordeaux sú žiadané po celom svete. Ponuka je naozaj široká a  vybrať kvalitné víno za rozumnú cenu si vyžaduje v prvom rade vedomosti a dobre vzťahy najmä s miestnymi obchodníkmi. Na základe zvýšeného dopytu po vínach z Bordeaux prichádzame okrem ponuky En Primeur i s jarnými novinkami aj z menej známych zámkov.


Bordeaux Château Batailley 2009

Château Batailley je piate Grand Cru Classé v Pauillacu a jedno z najstarších usadlostí v Médocu, ktoré vlastní rodina Casteja. Názov je odvodený od bitky („bataille“), ktorá sa odohrala na mieste, kde je dnes zámok a vinice, počas 100-ročnej vojny v roku 1452. Vinice majú rozlohu 57 hektárov a pôda je zložená z čistého kremičitého štrku. Dominantná je odroda Cabernet Sauvignon (70 %), ktorá predurčuje charakter vína.

Vína z Batailley sú  považované za jedny z najlepších vín Pauillacu. Klasický prejav aj v ročníkoch, kedy vína z Bordeaux pripomínajú skôr Napu. Zároveň veľmi elegantné, harmonické a nesmierne trvácne. Vekom získavajú hĺbku a viac vrstiev. Ročník 2009 bol považovaný za jeden z najlepších za posledných 50 rokov. 74% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot a po dve percentá Cabernetu Franc a Petitu Verdot. Kúpiť na e-shope.

Bordeaux Château Beau-Site 2011

Château Beau-Site je skvelou adresou pre cenovo prístupné a klasické vína zo Saint Estéphe. Z jeho vinohradov je dobrý výhľad na Calon Segur, Cos d´Estournel a dokonca aj na vzdialený Sociando Mallet. 40hektárová usadlosť, ktorá patrí medzi najstaršie v oblasti je vo vlastníctve rodine Casteja. V pôde vinohradu dominuje štrk s ílom a pieskom. Dajú sa tam nájsť aj storočné korene.

Vo víne prevláda Cabernet Sauvignon so štvrtinou Merlotu, Cabernetu Franc a Petit Verdotu. Beau-Site z jedenástky je klasické a dnes pomerne vzácne víno s prejavom kasisu, praženej kávy a korenia. V súčasnosti s terciárnym charakterom, neuveriteľnou sviežosťou a dokonca aj s potenciálom pre ďalšie vyzrievanie. Kúpiť na e-shope.

 

 

Do portfólia rodiny Casteja patrí tiež Château Haut-Bages MONPELOU. V minulosti bolo súčasťou Duhart Milon. Víno sa vinifikuje v blízkom Batailley a je považované za jeho „malého“ brata . Zámok sa nachádza v samom srdci oblasti Pauillac. Skvelý pomer ceny a kvality s vysokým potenciálom pre vyzrievanie. 62% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot a 5% Cabernet Franc. Kúpiť na e-shope.

Bordeaux Château Sociando - Mallet 2012

Château Sociando - Mallet  história tohto zámku siaha do 17.storočia. Od konca 60-tych rokov je vo vlastníctve Jeana Gautreaua. Napriek tomu, že Sociando nie je klasifikovaným vínom, kvalitou jednoznačne medzi ne patrí. Vinice sa nachádzajú pozdĺž rieky Girondy s na 72 hektároch štrkových svahov s ílovým podkladom. Nachádzajú sa na severe, tesne za hranicou, ktorá oddeľuje Haut-Médoc od Saint-Estéphe, na viacerých miestach v katastri obce St. Seurin de Cadourne.

Ročník 2012 tvorí 55% Cabernetu Sauvignon, 40% Merlot a 5% Cabernetu Franc. Vôňa je kvetinovo ovocná s dotykom višní v čokoláde. Chuť je zamatová a veľmi elegantná s krásnou ovocnou textúrou a expresivitou. Dlhý korenisto minerálny záver. V pivnici môže vyzrievať do 2030. Klasika. Kúpiť na e-shope.

Bordeaux Château Pontac Lynch 2015

Château Pontac Lynch sa nachádza v apelácii Margaux, kúsok od Ch. d´Issan a Ch. Palmer, v tesnej blízkosti vinohradov Ch. Margaux. Jeho história siaha až do roku 1720. V tej dobe patril zámok pánovi de Pontac. Podobne ako jeho slávnejší sused Margaux aj Pontac Lynch reflektuje slnečnú expozíciu v charaktere vín. Ekologicky kultivovanej 10ha parcele dominuje vďaka štrkovo-vápenatému podložiu Merlot. Má skvelý terroir.

Vína sa vinifikujú podľa zásad starej školy v betónových tankoch, ktoré dopĺňajú tri amfóry. Na vyzrievanie sa používa len malé množstvo nových sudov. V ročníku 2015 - 33% po dobu 14 mesiacov. Senzoricky pôsobí víno veľmi kultivovane, ale zároveň bohato a energicky. Nádhernú ovocnú textúru harmonizuje výborná koncentrácia a hĺbka. Záver je zamatový a nežný. Skvelý ročník so 60% podielom Cabernetov, 35% Merlotu a 5% Petit Verdotu. Na vrchole bude po roku 2025. Atraktívny vzhľad fľaše pripomína Ch. Palmer!!! Kúpiť na e-shope.

 

 

Château L´Escart je malá usadlosť o rozlohe 35ha v Entre-Deux-Mers. Vinič sa pestuje v biodynamickom režime na jednej parcele v nadmorskej výške 75 m. Vek vinohradu je 50 rokov. Pôdu tvorí zmes riečneho štrku na vápenatom podloží. Víno je zmesou odrôd Merlot, Cabernet Sauvignon a Malbec. Eden je autentické víno, ktoré sa pije srdcom a mysľou. Vôňa pôsobí ušľachtilo a klasicky. Chuť je štruktúrovaná s harmonickými tanínmi a dlhým elegantným záverom. Vyzrievať môže ešte jednu dekádu. S certifikátom Demeter. Kúpiť na e-shope.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.