offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Novinky z Bordeaux

Novinky z Bordeaux

Bordeaux je vinohradnícka oblasť vo Francúzsku s bohatou vínnou a gastronomickou kultúrou a považuje sa za meku vín. Vína z Bordeaux sú žiadané po celom svete. Ponuka je naozaj široká a  vybrať kvalitné víno za rozumnú cenu si vyžaduje v prvom rade vedomosti a dobre vzťahy najmä s miestnymi obchodníkmi. Na základe zvýšeného dopytu po vínach z Bordeaux prichádzame okrem ponuky En Primeur i s jarnými novinkami aj z menej známych zámkov.


Bordeaux Château Batailley 2009

Château Batailley je piate Grand Cru Classé v Pauillacu a jedno z najstarších usadlostí v Médocu, ktoré vlastní rodina Casteja. Názov je odvodený od bitky („bataille“), ktorá sa odohrala na mieste, kde je dnes zámok a vinice, počas 100-ročnej vojny v roku 1452. Vinice majú rozlohu 57 hektárov a pôda je zložená z čistého kremičitého štrku. Dominantná je odroda Cabernet Sauvignon (70 %), ktorá predurčuje charakter vína.

Vína z Batailley sú  považované za jedny z najlepších vín Pauillacu. Klasický prejav aj v ročníkoch, kedy vína z Bordeaux pripomínajú skôr Napu. Zároveň veľmi elegantné, harmonické a nesmierne trvácne. Vekom získavajú hĺbku a viac vrstiev. Ročník 2009 bol považovaný za jeden z najlepších za posledných 50 rokov. 74% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot a po dve percentá Cabernetu Franc a Petitu Verdot. Kúpiť na e-shope.

Bordeaux Château Beau-Site 2011

Château Beau-Site je skvelou adresou pre cenovo prístupné a klasické vína zo Saint Estéphe. Z jeho vinohradov je dobrý výhľad na Calon Segur, Cos d´Estournel a dokonca aj na vzdialený Sociando Mallet. 40hektárová usadlosť, ktorá patrí medzi najstaršie v oblasti je vo vlastníctve rodine Casteja. V pôde vinohradu dominuje štrk s ílom a pieskom. Dajú sa tam nájsť aj storočné korene.

Vo víne prevláda Cabernet Sauvignon so štvrtinou Merlotu, Cabernetu Franc a Petit Verdotu. Beau-Site z jedenástky je klasické a dnes pomerne vzácne víno s prejavom kasisu, praženej kávy a korenia. V súčasnosti s terciárnym charakterom, neuveriteľnou sviežosťou a dokonca aj s potenciálom pre ďalšie vyzrievanie. Kúpiť na e-shope.

 

 

Do portfólia rodiny Casteja patrí tiež Château Haut-Bages MONPELOU. V minulosti bolo súčasťou Duhart Milon. Víno sa vinifikuje v blízkom Batailley a je považované za jeho „malého“ brata . Zámok sa nachádza v samom srdci oblasti Pauillac. Skvelý pomer ceny a kvality s vysokým potenciálom pre vyzrievanie. 62% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot a 5% Cabernet Franc. Kúpiť na e-shope.

Bordeaux Château Sociando - Mallet 2012

Château Sociando - Mallet  história tohto zámku siaha do 17.storočia. Od konca 60-tych rokov je vo vlastníctve Jeana Gautreaua. Napriek tomu, že Sociando nie je klasifikovaným vínom, kvalitou jednoznačne medzi ne patrí. Vinice sa nachádzajú pozdĺž rieky Girondy s na 72 hektároch štrkových svahov s ílovým podkladom. Nachádzajú sa na severe, tesne za hranicou, ktorá oddeľuje Haut-Médoc od Saint-Estéphe, na viacerých miestach v katastri obce St. Seurin de Cadourne.

Ročník 2012 tvorí 55% Cabernetu Sauvignon, 40% Merlot a 5% Cabernetu Franc. Vôňa je kvetinovo ovocná s dotykom višní v čokoláde. Chuť je zamatová a veľmi elegantná s krásnou ovocnou textúrou a expresivitou. Dlhý korenisto minerálny záver. V pivnici môže vyzrievať do 2030. Klasika. Kúpiť na e-shope.

Bordeaux Château Pontac Lynch 2015

Château Pontac Lynch sa nachádza v apelácii Margaux, kúsok od Ch. d´Issan a Ch. Palmer, v tesnej blízkosti vinohradov Ch. Margaux. Jeho história siaha až do roku 1720. V tej dobe patril zámok pánovi de Pontac. Podobne ako jeho slávnejší sused Margaux aj Pontac Lynch reflektuje slnečnú expozíciu v charaktere vín. Ekologicky kultivovanej 10ha parcele dominuje vďaka štrkovo-vápenatému podložiu Merlot. Má skvelý terroir.

Vína sa vinifikujú podľa zásad starej školy v betónových tankoch, ktoré dopĺňajú tri amfóry. Na vyzrievanie sa používa len malé množstvo nových sudov. V ročníku 2015 - 33% po dobu 14 mesiacov. Senzoricky pôsobí víno veľmi kultivovane, ale zároveň bohato a energicky. Nádhernú ovocnú textúru harmonizuje výborná koncentrácia a hĺbka. Záver je zamatový a nežný. Skvelý ročník so 60% podielom Cabernetov, 35% Merlotu a 5% Petit Verdotu. Na vrchole bude po roku 2025. Atraktívny vzhľad fľaše pripomína Ch. Palmer!!! Kúpiť na e-shope.

 

 

Château L´Escart je malá usadlosť o rozlohe 35ha v Entre-Deux-Mers. Vinič sa pestuje v biodynamickom režime na jednej parcele v nadmorskej výške 75 m. Vek vinohradu je 50 rokov. Pôdu tvorí zmes riečneho štrku na vápenatom podloží. Víno je zmesou odrôd Merlot, Cabernet Sauvignon a Malbec. Eden je autentické víno, ktoré sa pije srdcom a mysľou. Vôňa pôsobí ušľachtilo a klasicky. Chuť je štruktúrovaná s harmonickými tanínmi a dlhým elegantným záverom. Vyzrievať môže ešte jednu dekádu. S certifikátom Demeter. Kúpiť na e-shope.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.