offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Novinka z Portugalska – Vinárstvo Quinta do Crasto

Novinka z Portugalska – Vinárstvo Quinta do Crasto

Vinárstvo Quinta do Crasto sídli v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozlieha sa na území 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Názov Crasto pochádza z latinského castrum, čo znamená „rímska pevnosť“. V roku 1981 začali vyrábať okrem portského aj vína Douro DOC. Quinta do Crasto má dnes celý rad vín, od bielych a červených, po prémiové portské a vyrábajú aj extra panenské olivové oleje.


Vinárstvo sa nachádza prevažne na južných svahoch siahajúcich od brehov rieky až do výšky takmer 600 metrov. Ťaží zo špičkových podmienok polohy v regióne Cima Corgo. Časť vinohradov sa vysádza na terasách. Tradičné socalcos (terasy s kamennými opornými múrmi) sú domovom najstarších viníc asi sto rokov starých. Terasy sú orientované južne a maximálne využívajú slnečné žiarenie. Podložie je tvorené  bridlicou, čo umožňuje koreňom viniča prenikať hlboko do zeme a aj dobre udržiavať vlahu.

Quinta do Crasto vlastní nespočetné množstvo starých viníc. Vinha Maria Teresa, Vinha dos Cardanhos de Cima a Vinha da Ponte sú len najznámejšie spomedzi desiatok menších vinohradov. Hrozno z týchto viníc má svojou jedinečnú  povahu a bezkonkurenčný charakter.

Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. Výsledkom tejto práce sú vína najvyššej kvality Douro ako Flor de Crasto, Crasto Douro Red, Crasto Douro White, Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines a vína "Single Vineyard" pochádzajúce z jedného vinohradu ako sú portské vína Late Bottled Vintage a ročníkové portské.

Objavte vína z Portugalska v našom eshope.

Vína Quinta do Crasto Douro DOC máte teraz možnosť spoznať  aj na Slovensku.

Ponuka vín Quinta do Crasto Douro

Flor de Crasto Red 2018 – základná rada vín, ktorá ponúka výbornú kvalitu a je  k dispozícii iba na niektorých medzinárodných trhoch.  Cieľom je vyrobiť ovocné svieže víno v modernom štýle bez dreva.

Crasto Douro Red 2017 - toto víno sa vyrába z tradičných odrôd modrých hrozna Doura : Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca a Touriga Franca. Svieže víno s ovocnou textúrou. 15% vína vyzrievalo 6 mesiacov v 225l francúzskych dubových sudoch.

Crasto Superior Douro White 2017 –odrody 60% Viosinho a 40% Verdelho. Názov tohto vína je odvodený podľa miesta vinice, z ktorej pochádza hrozno, Douro Superior (Upper Douro) z Quinta da Cabreira, kde vinárstvo nedávno vysadilo 114 hektárov. Víno vyzrievalo 6 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Sudy sa skladujú v regálovom systéme s valcami, ktoré umožňujú otáčanie sudov a tým dochádza k premiešaniu jemných kalov bez kyslíka. Nové a použité sudy: 50:50, francúzske dubové sudy  85% a francúzske dubové sudy s agátovými čelami 15%.

Crasto Superior Douro Red 2016 – odrody  Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz and Souzão. Názov tohto vína je odvodený podľa miesta vinice, z ktorej pochádza hrozno, Douro Superior (Upper Douro) z Quinta da Cabreira, kde vinárstvo nedávno vysadilo 114 hektárov. Víno vyzrievalo 12 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch.

Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2016 – víno vyrobené z 25 až 30tich rôznych odrôd hrozna pochádzajúcich zo starých viníc, ktorých vek je v priemere okolo 70 rokov. Quinta do Crasto Reserva Old Vines je autentickým cuvée  toho najlepšieho, čo Douro ponúka. Víno vyzrievalo 18 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (85%) a amerických (15%).

Quinta do Crasto Touriga National 2016 - je prémiové víno vyrobené výhradne z hrozna Touriga Nacional, ktoré sa plní do fliaš iba v rokoch, keď sa dosiahne najvyššia úroveň kvality a dokonalosti. Iba v rokoch 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2016 boli splnené podmienky na výrobu produktu Quinta do Crasto Touriga Nacional. Víno vyzrieva 18 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.