Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Novinka od Champagne Ayala
Champagne Ayala N° 7 Brut 2007 bolo vytvorené k 160. výročiu založenia domu Ayala. Hrozno pochádza zo 7 grand cru vinohradov z výnimočného ročníka 2007. Ayala N° 7 je druhým Champagne z kolekcie „The Ayala Collection“, série jedinečných cuvée vytvorených k vyjadreniu špecifickosti ročníka a výberu výnimočných viníc.
Vyrába sa v limitovanom množstve a uvoľňuje sa na trh v nádhernom darčekovom balení, keď je Champagne v optimálnej a dokonalej harmónii.
Champagne House Ayala
Ayala patrí takmer k butikovým producentom v Champagne. Malé, mladé a dynamické vinárstvo Ayala vedie nesmierne talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá zvláda každý krok výroby od prijatia hrozna až po uvedenie Champagne na trh.
Štýl domu je založený na vínach zameraných na odrodu Chardonnay, ktorá poskytuje nesmierne potešenie, sviežosť a eleganciu.
Ayala v súčasnosti vlastní v Champagne 35 akrov. Vďaka svojej výsadnej polohe v srdci grand crus v Montagne de Reims a spojeniu s Bollingerom má jedinečný prístup k hroznu najvyššej kvality.
Ročník 2007 pochádza zo 7 grand crus vínic. Ayala N° 7Brut 2007 tvorí 67% odroda Chardonnay z piatich grand crus: Chouilly, Oger, Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger a 33% Pinot Noir z dvoch grand crus v oblasti Montagne de Reims: Aÿ a Verzy.
Výroba Champagne Ayala
Po primárnom kvasení základných vín v malých nerezových tankoch, nasledovalo vytvorenie výsledného cuvée enologičkou Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Sekundárna fermentácia, čiže vyzrievanie na jemných kvasinkách, prebiehalo v pivniciach Ayala po dobu 11 rokov pod korkom.
Po jedenástich rokoch zrenia v júli 2019 bola každá jedna fľaša Champagne odstrelená ručne a doplnená na dossage 5 g/l. Počet fliaš je limitovaný.
Popis someliéra
"Ayala N° 7 Brut 2007 má svetlú zlatistú farbu Champagne s jemným pravidelným perlením. Príjemná ovocná vôňa s dominanciou žltých mirabeliek, zrelých marhúľ s jemným dotykom kandizovaného zázvoru a lúčneho medu. Bohatá a zároveň jemná krémová štruktúra s výbornou harmóniou a sviežou kyselinkou, minerálne v závere.
Elegantné, delikátne a komplexné Champagne v klasickom štýle."
Denisa Šutáková, WinePlanet.sk
Champagne Ayala je výborný spoločník do gastronómie. Ayala N° 7 Brut 2007 sa skvele snúbi s grilovanými krevetami upravenými na slanom masle, pečeným homárom, teľacími medailónmi na šalotkovo krémovom rizote alebo k vyzretému 18-mesačnému syru Comté.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc