offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Nové vinárstva z Moravy

Nové vinárstva z Moravy

Koncom roka 2021 do portfólia Wineplanet.sk a Wineplanet.cz pribudli 4 nové vinárstva z Českej republiky – Bohemia Sekt, Vinařství Pavlov, Víno Mikulov a Habánské sklepy. Poďme si ich bližšie priblížiť.


Bohemia Sekt

Spoločnosť Bohemia Sekt patrí k najvýznamnejším výrobcom sektov v Českej republike. Ročne predá okolo 29 miliónov fliaš sektu, šumivých nápojov a tichých vín. Ocenenia udeľované sektom a vínam na významných medzinárodných vinárskych súťažiach potvrdzujú ich vysokú kvalitu. Bohemia Sekt je dlhodobo a so značnou prevahou najobľúbenejšou značkou sektov v Českej republike, dosahuje až 70 percent podielu na trhu šumivých vín. 

 

Sekty zo Starého Plzenca oslovujú tých, ktorí dokážu oceniť kvalitu i luxus. Majú všetky atribúty moderného a stále vyhľadávanejšieho životného štýlu. Ľudia si sekty Bohemia Sekt spájajú s umením radovať sa v spoločnosti druhých. V priestoroch dnešných pivníc naplnených vínom a fľašami zrejúceho sektu bol kedysi pivovar. Voľné priestory si roku 1942 prenajala pražská spoločnosť Českomoravské vínne pivnice.

Výrobu prvých fliaš sektov začal prokurista Josef Chmelař, ktorý priniesol svoje skúsenosti z rakúskeho Klosterneuburgu a pivničný majster Miloš Jermář, absolvent vinárskej školy v Mělníku. V roku 1945 v pivniciach dozrieval prvý červený sekt s názvom Black Widow, teda Čierna vdova.

Krátko nato uzrel svetlo sveta ďalší sekt, ktorý bol pomenovaný Chateau Radyně, dnes najstarší nepretržite vyrábaný sekt v Českej republike. Zásadnú úlohu zohral v Starom Plzenci francúzsky enológ, rodák zo Champagne, Louis Girardot. Bol jedinečným učiteľom a odborníkom pre výrobu sektov. 

Vinice Bohemia Sekt sa nachádzajú na vinohradníckych polohách južnej Moravy. Charakterizujú ich hlboko vápenité a na povrchu často sprašové pôdy. Výborná poloha s dobrou inklináciou, podnebie s dostatkom slnečného svitu a dažďových zrážok. Na výrobu akostných šumivých i tichých vín využíva vinárstvo šetrné technológie, ktoré sa kombinujú s dlhoročnými skúsenosťami i tradičnými postupmi.

Medzi najobľúbenejšie sekty v portfóliu spoločnosti BOHEMIA SEKT patrí Bohemia Sekt demi sec, zvyšuje sa aj obľuba sektu Bohemia Sekt Chardonnay Brut. Stále väčšej obľube sa teší aj jedinečný nealkoholický Bohemia Sekt. V zahraničí je veľmi úspešný rad Bohemia Sekt Prestige Brut, Chateau Radyně Brut a Bohemia Sekt Louis Girardot Brut

Víno Mikulov

Mikulovsko je doménou Rizlingu vlašského. Prírodné podmienky dali tejto odrode výhradné postavenie. Severovýchodné a severozápadné svahy s prúdením teplého vzduchu sú ideálne pre pestovanie bielych odrôd. Darí sa tu Chardonnay a hlboké hlinité pôdy v južných polohách tvoria optimálne podmienky pre Veltlínske zelené.

Vína z týchto polôh nechýba plnosť, sú jemne korenisté, svieže s príjemnými kyselinkami. Víno Mikulov Sommelier Club je radom určeným zákazníkom, ktorí sú nielen milovníkmi vína, ale aj pre ktorých je víno vášňou a koníčkom. Sommelier Club je radou, pod ktorou ponúka vinárstvo vína najmä z Mikulovskej vinárskej podoblasti.
 

Vinařství Pavlov

Najmenšia vinohradnícka obec s najväčším počtom vinárov sa nachádza na úpätí najvyššieho vrchu Pálavy. Tunajšie chránené vinohradnícke trate Sahara, Stará hora, Pod Pálavou alebo Slnečný vrch patria k najteplejším miestam južnej Moravy. Spolu s unikátnym vápencovým podložím a storočnou tradíciou pestovania viniča tu vzniká ideálne prostredie pre zber a výrobu vín. Na súčasných viniciach sú pestované takmer výhradne biele odrody, ktoré tu majú jedinečný terroir. Vyniká tu predovšetkým Rizling vlašský a Chardonnay, na vyššie položených polohách Pavlovských vrchov Sauvignon, Rulandské šedé i miestna odroda Pálava

Habánské sklepy

Vinárstvo Habánské sklepy sídli v najväčšej vinohradníckej obci Moravy, vo Veľkých Bieloviciach na úpätí Chřibů. Na rozvoji miestneho vinárstva sa v 16. - 17. storočí najviac podieľali Habáni, reformní novokrstenci, zruční remeselníci, výborní stavitelia a vynikajúci vinári.

Zakladali vinice, budovali pivnice a stali sa vtedajšími priekopníkmi nových technológií a postupov. Pôda obsahuje množstvo živín, ale málo vápnika. Na jeseň je vystavovaná teplým fénovým vetrom. Veľké Bielovice sa preslávili červenými vínami s vyššou farbou.

Cenné je miestne Svatovavrinecké s výnimočnou, veľmi príjemnou chuťou sušených sliviek alebo Tramín, ktorému vyššia cukornatosť hrozna dáva korenistú a plnú chuť. Biele odrody, vyrastajúce v najkvalitnejších vinohradníckych polohách Chřibů, sú vhodné na výrobu suchých plných vín s nižším obsahom kyselín.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.