Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Nedocenené vína z La Clape
Château d´ Angles je vinárstvo v Languedocu pod vedením známeho enológa Erika Fabreho, ktorý predtým pôsobil v Bordeaux ako technický riaditeľ v Château Lafite-Rotschild. Získal množstvo ocenení vín na medzinárodnej úrovni. Vianney Fabre, syn Erica, s ktorým dnes spoločne vedie vinárstvo, študoval v Bordeaux a pracoval päť rokov v Champagne Bollinger. Château d'Angles sa nachádza v srdci chránenej prírodnej oblasti La Clape a dodržiava zásady udržateľného poľnohospodárstva. V júni 2015 sa oblasť La Clape stala prvou apeláciou v Languedocu.
Ručná výroba
Rodina Fabreovcov prevzala Château d'Angles v roku 2002, rýchlo spoznala potenciál pôdy, podnebia a hrozna, vo vinárstve kombinujú to najlepšie z tradičného pestovania odrôd a modernej techniky.
Tristo slnečných dní, osviežujúci stredomorský vánok, štrkovitá pôda s vyšším obsahom vápenca a staré vinice, to všetko vytvára dokonalé podmienky pre pestovanie hrozna a výrobu kvalitných vín. Trvalo udržateľné postupy vo vinohrade s vysokou environmentálnou hodnotou (úroveň 3).
Pokiaľ ide o životné prostredie používajú kompostované výlisky, mulčovanie, žiadne insekticídy, herbicídy na ničenie buriny. Ručný viacfázový zber, selekcia hrozna, pomalé vyzrievanie vín vo francúzskych dubových sudoch. Château d'Anglès produkuje jedni z najvýraznejších a najelegantnejších vín terroiru La Clape na juhu Francúzska.
Eric Fabre: „Usadil som sa v La Clape kvôli odrode Mourvèdre. Milujem jeho vôňu a jeho jemnú a pritom silnú štruktúru. Bourboulenc, miestna biela odroda, mi bola zjavením. Vďaka optimálnej zrelosti hrozna som sa snažil získať to najlepšie z tohto terroiru “
Plné vína
Červené vína sú postavené na odrode Mourvèdre, ktorá dáva vínu štruktúru, Syrah a Grenache Noir ovocno herbálny štýl s jemným dotykom Carignanu. Ručný zber hrozna trvá i dva mesiace, podľa zrelosti jednotlivých odrôd. Rada Gran Vin Rouge sa vyznačuje veľmi dlhou maceráciou až 50 dní. Syrah a Mourvèdre sa zmiešajú a spolu 10 mesiacov zrejú v 3-4-ročných francúzskych dubových sudoch.
Grenache zreje v nerezových tankoch, aby si zachovala ovocnosť. Prirodzená stabilizácia, statické čírenie gravitáciou, bez filtrácie. Výsledný pomer odrôd v cuvée závisí od ročníka.
Plná ovocno korenistá chuť s výbornou tanínovou štruktúrou a harmóniou. Víno s typickým mediteránskym prejavom a potenciál pre vyzrievanie. Výborný partner k marinovanému srnčiemu ragú s omáčkou z lesných plodov a vína.
Biele vína Château d'Anglès sú postavené na odrode Bourboulenc, menšie percentá odrôd Marsanne, Roussanne a Grenache blanc, dodávajú vínu komplexný ovocno kvetinový charakter. Každá odroda vinifikuje samostatne. La Clape je jediná apelácia založená na odrode Bourboulenc.
Rada Classique vyzrieva na jemných kaloch v betónových kadiach počas 4 až 5 mesiacov. Prirodzená stabilizácia a statické čírenie gravitáciou, bez filtrácie. Komplexné biele cuvée s ovocným sviežim a minerálnym charakterom. Výborné ku grilovanej morskej treske s ľahkým zeleninovým šalátom.
Rada Gran Vin Blanc sa vyrába zo starých viníc: 45-ročnej Grenache blanc a 60 ročného Bourboulenc, ktoré vínu dávajú neuveriteľnú štruktúru a potenciál vyzrievať. Fermentácia prebieha v 1–2 ročných sudoch v tradičnej pivnici s regulovanou teplotou. Víno vyzrieva za stáleho miešania na jemných kaloch vo francúzskych dubových sudoch 5 - 6 mesiacov. Prirodzené statické čistenie gravitáciou, bez filtrácie. Koncentrovaná a plná ovocno korenistá a šťavnatá chuť s krémovou štruktúrou s dobrou harmóniou. Skvelé k pečenej teľacej panenke so šafránovou omáčkou.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc