offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Najlepšie slovenské vína - Žitavské vinice

Najlepšie slovenské vína - Žitavské vinice

Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako tretie sme navštívili Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou


Na začiatku bola sladkosť!

Na našej vinárskej túre po Slovensku určite nemôžem vynechať mojich dobrých známych z malebného vinárstva Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou, neďaleko od Šurian. Práve pri tomto vinárstve sa mnoho odborníkov pozastavuje nad kvalitou vín a ich limitovaným množstvom. Keďže na začiatku výroby sa páni Jozef Teplan a Tomáš Strelinger zamerali na produkciu dezertných vín, bola ich celková výroba obmedzená na pár tisíc fliaš.

Dodnes si pamätám, keď sa na prvej degustácií v roku 2010 prezentovali sériou slamových a botrityckých vín, ktoré ohúrili všetkých prítomných odborníkov. V tej dobe priniesli na náš trh nový  vánok v podobe sladkých výberov z odrôd Rosa, Hetera, Dunaj či Alibernet. Od začiatku boli odsúdení na úspech a to potvrdzuje aj mnoho zlatých medailí a diplomov zo súťaží v Londýne, Viedni, USA či dokonca v Izraeli.

Najstarší domček v dedine....

Ak si predstavujete toto mimoriadne úspešné vinárstvo, že sídli v modernej hale plnej tankov z nerezu a moderných technológií, tak ste na omyle. Pravdou, som bol zaskočený aj ja! Keď som po prvý raz navštívil týchto dvoch pánov, ako prvé mi padla do oka najstaršia stavba v ich rodnej dedine a to skoro 100 rokov starý domček s klasickým výzorom a hrubými stenami. Tu sa ukrývali nádoby s vínom , sudy a malý no veľmi cenný archív vín. Celkovo sa ich výroba zameriava na viac tradičný spôsob, no využívajúc aj moderné technológie. Tie zapracovali do ich plánu v roku 2011, keď prvý krát vyrobili suché biele a červené vína.

Vína, ktoré nás prežijú 

Ak hľadáte vína, ktoré vás niečím prekvapia tak neváhajte ochutnať niektoré z ich série suchých bielych vín, ktoré sú pripravované s metódou Surlie a tak získavajú na plnosti a zároveň na sviežej koncovke. Na druhej strane ich mohutné červené vína je vhodné podržať dlhšie v pivnici a kombinovať ich aj s výraznými jedlami.

No keď ste takzvaný ,,Zberateľ vín" určite neváhajte archivovať sladké výbery a slamové vína od tejto spoločnosti. Klenotom môžu byť vína z odrôd Hetera, Shiraz alebo slamové Veltlínske zelené, ktoré ešte pobudlo aj v dubovom sude. Vrelo odporúčam pre každého milovníka vín a života samotného!

Prečítajte si naši degustáciu top vín zo Slovenska. Ďalšie info o vinárstvu Žitavské vinice nájdete v tomto článku.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.