Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Najlepšie slovenské vína - Žitavské vinice
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako tretie sme navštívili Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou
Na začiatku bola sladkosť!
Na našej vinárskej túre po Slovensku určite nemôžem vynechať mojich dobrých známych z malebného vinárstva Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou, neďaleko od Šurian. Práve pri tomto vinárstve sa mnoho odborníkov pozastavuje nad kvalitou vín a ich limitovaným množstvom. Keďže na začiatku výroby sa páni Jozef Teplan a Tomáš Strelinger zamerali na produkciu dezertných vín, bola ich celková výroba obmedzená na pár tisíc fliaš.
Dodnes si pamätám, keď sa na prvej degustácií v roku 2010 prezentovali sériou slamových a botrityckých vín, ktoré ohúrili všetkých prítomných odborníkov. V tej dobe priniesli na náš trh nový vánok v podobe sladkých výberov z odrôd Rosa, Hetera, Dunaj či Alibernet. Od začiatku boli odsúdení na úspech a to potvrdzuje aj mnoho zlatých medailí a diplomov zo súťaží v Londýne, Viedni, USA či dokonca v Izraeli.
Najstarší domček v dedine....
Ak si predstavujete toto mimoriadne úspešné vinárstvo, že sídli v modernej hale plnej tankov z nerezu a moderných technológií, tak ste na omyle. Pravdou, som bol zaskočený aj ja! Keď som po prvý raz navštívil týchto dvoch pánov, ako prvé mi padla do oka najstaršia stavba v ich rodnej dedine a to skoro 100 rokov starý domček s klasickým výzorom a hrubými stenami. Tu sa ukrývali nádoby s vínom , sudy a malý no veľmi cenný archív vín. Celkovo sa ich výroba zameriava na viac tradičný spôsob, no využívajúc aj moderné technológie. Tie zapracovali do ich plánu v roku 2011, keď prvý krát vyrobili suché biele a červené vína.
Vína, ktoré nás prežijú
Ak hľadáte vína, ktoré vás niečím prekvapia tak neváhajte ochutnať niektoré z ich série suchých bielych vín, ktoré sú pripravované s metódou Surlie a tak získavajú na plnosti a zároveň na sviežej koncovke. Na druhej strane ich mohutné červené vína je vhodné podržať dlhšie v pivnici a kombinovať ich aj s výraznými jedlami.
No keď ste takzvaný ,,Zberateľ vín" určite neváhajte archivovať sladké výbery a slamové vína od tejto spoločnosti. Klenotom môžu byť vína z odrôd Hetera, Shiraz alebo slamové Veltlínske zelené, ktoré ešte pobudlo aj v dubovom sude. Vrelo odporúčam pre každého milovníka vín a života samotného!
Prečítajte si naši degustáciu top vín zo Slovenska. Ďalšie info o vinárstvu Žitavské vinice nájdete v tomto článku.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%