Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Najlepšie slovenské vína - Žitavské vinice
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako tretie sme navštívili Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou
Na začiatku bola sladkosť!
Na našej vinárskej túre po Slovensku určite nemôžem vynechať mojich dobrých známych z malebného vinárstva Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou, neďaleko od Šurian. Práve pri tomto vinárstve sa mnoho odborníkov pozastavuje nad kvalitou vín a ich limitovaným množstvom. Keďže na začiatku výroby sa páni Jozef Teplan a Tomáš Strelinger zamerali na produkciu dezertných vín, bola ich celková výroba obmedzená na pár tisíc fliaš.
Dodnes si pamätám, keď sa na prvej degustácií v roku 2010 prezentovali sériou slamových a botrityckých vín, ktoré ohúrili všetkých prítomných odborníkov. V tej dobe priniesli na náš trh nový vánok v podobe sladkých výberov z odrôd Rosa, Hetera, Dunaj či Alibernet. Od začiatku boli odsúdení na úspech a to potvrdzuje aj mnoho zlatých medailí a diplomov zo súťaží v Londýne, Viedni, USA či dokonca v Izraeli.
Najstarší domček v dedine....
Ak si predstavujete toto mimoriadne úspešné vinárstvo, že sídli v modernej hale plnej tankov z nerezu a moderných technológií, tak ste na omyle. Pravdou, som bol zaskočený aj ja! Keď som po prvý raz navštívil týchto dvoch pánov, ako prvé mi padla do oka najstaršia stavba v ich rodnej dedine a to skoro 100 rokov starý domček s klasickým výzorom a hrubými stenami. Tu sa ukrývali nádoby s vínom , sudy a malý no veľmi cenný archív vín. Celkovo sa ich výroba zameriava na viac tradičný spôsob, no využívajúc aj moderné technológie. Tie zapracovali do ich plánu v roku 2011, keď prvý krát vyrobili suché biele a červené vína.
Vína, ktoré nás prežijú
Ak hľadáte vína, ktoré vás niečím prekvapia tak neváhajte ochutnať niektoré z ich série suchých bielych vín, ktoré sú pripravované s metódou Surlie a tak získavajú na plnosti a zároveň na sviežej koncovke. Na druhej strane ich mohutné červené vína je vhodné podržať dlhšie v pivnici a kombinovať ich aj s výraznými jedlami.
No keď ste takzvaný ,,Zberateľ vín" určite neváhajte archivovať sladké výbery a slamové vína od tejto spoločnosti. Klenotom môžu byť vína z odrôd Hetera, Shiraz alebo slamové Veltlínske zelené, ktoré ešte pobudlo aj v dubovom sude. Vrelo odporúčam pre každého milovníka vín a života samotného!
Prečítajte si naši degustáciu top vín zo Slovenska. Ďalšie info o vinárstvu Žitavské vinice nájdete v tomto článku.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc