offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Nadčasový a všestranný - dôvod, prečo inklinujeme k Rizlingu

Nadčasový a všestranný - dôvod, prečo inklinujeme k Rizlingu

Skvelé rizlingy sa vyrábajú po celom svete, od údolia Eden v Austrálii až po Južnú Ameriku. Nesmieme zabudnúť na klasické rizlingy z Rheingau v Nemecku, Wachau v Rakúsku a Alsaska vo Francúzsku. Patrí k dvadsiatim najpestovanejším odrodám sveta. 


Nemecko je najväčším pestovateľom rizlingu s rozlohou niečo vyše 24 000 hektárov. Rizling sa pestuje vo všetkých 13 vinohradníckych oblastiach krajiny. V Rheingau bol známy už v 15. storočí a onedlho sa dostal do Alsaska. Na začiatku 19. storočia patrili nemecké rizlingy k najdrahším vínam na svete.

Čo potrebuje Rizling

Kvôli citlivosti na pôdu a počasie rizling chutí úplne odlišne v závislosti od toho, kde sa pestuje. Hoci je veľmi náročné všeobecne opísať typickú vôňu a chuť rizlingu. Každý terroir by si zaslúžil samostatný opis a samostatné hodnotenie. Rizlingu sa darí v pomerne chladnom podnebí. Pučí neskoro a vyhýba sa tak jarným mrazom a znesie aj chladné zimné teploty. Väčšina zaujímavých rizlingov sa pestuje práve v zemepisnej šírke, v akej sa nachádza aj Slovensko. Rizlingu sa darí v širokej škále pôd, ale kamenisté pôdy, ktoré zadržiavajú teplo na strmých, južne orientovaných miestach pozdĺž riečnych údolí, poskytujú optimálne podmienky. Ako napríklad tie, ktoré sa nachádzajú pozdĺž zvlnených kopcov a údolí rieky Rýn a jej prítokov. Na chladných a strmých svahoch Mosely je rizling typický jemný a intenzívne minerálny, čiastočne z bridlicovej pôdy. 

Ako zreje Rizling

Vyzrievaním Rizlingu sa mení aróma a chuť vína a môže sa prejavovať rôznym spôsobom a vzniká 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalén (TDN) je prchavá látka, ktorá sa uvádza ako  tvz. petrolejový tón/ benzín/. Najvýraznejší petrolejový tón majú vyzreté rizlingy z Nemecka. Rizling rýnsky pestovaný v teplejších klimatických podmienkach má tendenciu prejavovať petrolejový charakter skôr v rámci vývoja po fľaškovaní. Mladý rizling by nikdy nemal voňať po benzíne. 

Gastronómia

Rizling rýnsky je najuniverzálnejšou odrodou pre gastronómiu aj someliera. Skvelý je s rybami ako pstruh, zubáč, taktiež k foie gras, ale aj s bravčovým a teľacím mäsom, pečenou kačicou alebo husou.  Je jedným z mála vín, ktoré znesú silnejšie chute a koreniny thajskej a čínskej kuchyne. V Nemecku sa kapusta niekedy varí s rizlingom, aby sa znížila vôňa zeleniny. Sladké verzie rizlingu sú úžasné s karamelom, jablkom, flambovanými broskyňami a sladkými ovocnými koláčmi. 

Slovenský Rizling 

Rizling rýnsky je naša najlepšia biela odroda a jedno z mála slovenských vín schopných konkurovať hodnotným vínam zo zahraničia. Na Slovensku bol registrovaný v roku 1941. Celková plocha vinohradov s odrodou Rizling rýnsky k roku 2020 je 784,9485ha, z toho 549,971ha rodiacich. Vo svete poznajú zo Slovenska Tokaj a práve Rizling rýnsky z vinárstva Château Belá. Rizling sa u nás pestuje takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja a z každej oblasti chutí inak. Zo žuly z Malých Karpát  je iný ako zo sopečného podložia zo stredného a východného Slovenska. Podložie Svätého Jura, Pezinka alebo Dolných Orešian je tvorené žulou a má vyšší obsah fosforu a draslíka. Nitriansku a Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť tvoria hlavne spraše.

Pokiaľ sa vinár snaží zachovať jeho charakter a príliš neovplyvňovať jeho vinifikáciu, táto odroda ponúka rôznorodosť. Vyrábajú sa z neho výborné svieže sekty, suché i polosuché vína, ktoré dokážu vyzrievať i niekoľko dekád. Aj pri vyššej cukornatosti si zachováva odrodový charakter a dostatok kyselín. Vo vybraných lokalitách možno dosiahnuť kvalitu hrozna porovnateľnú s jeho domovom v Nemecku. Na Slovensku sú spotrebitelia zvyknutí piť rizlingy veľmi mladé. Práve rizling je jedna z mála bielych odrôd, ktorá archiváciou naberá na zaujímavosti a kvalite. 

Slovenské Rizlingy - tipy somelierky

Hacaj Rizling Brut 2018

Vynikajúci ročníkový sekt z Malokarpatskej oblasti aj so štipkou vlašáku. Delikátna vôňa záhradného ovocia a kvitnúcej lipy. Pikantný a energický s dotykom vlašských orechov a autolýzy. Klasický rukopis zvýrazňuje mandľový záver s mineralitou v dochuti. 

Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky - Šarkaperky 2020

Šarkaperky, v pôvodnom nemeckom nárečí Schreckenberg, sú tradičný modranský vinohrad vysadený rôznymi klonmi Rizlinga rýnskeho.  Skalnaté žulové podložie a južný slnečný svah dodali vínu elegantnú broskyňovú vôňu a mineralitu. Chuť je plná s medovo ovocnými tónmi. Šarkaperky však majú veľký potenciál.

Fundus Regius Rizling rýnsky 2013

Autorom tohto nádherného vyzretého 10-ročného Rizlingu bol Ján Regenda. Víno v sebe nesie víziu vinárstva v jednom z najkrajších kútov Slovenska, Priekope pri Sobranciach. Komplexný, koncentrovaný a pritom prirodzený Rizling s neuveriteľnou energiou. Živý, lipovo medový s hravou kyselinkou. Stále s potenciálom. 

Château Belá Rizling rýnsky cibébový výber 2013

Rizling, Château Belá, Egon Müller a Miroslav Petrech je klasické spojenie, ktoré poznajú i vo svete. Rizling, ktorý patrí do Top výberu vín nielen na Slovensku. Koncentrovaná vôňa medových plástov, sušeného ovocia a karamelu. Príjemne sladká chuť s bohatou štruktúrou a dlhým orieškovo  mandľovým záverom. 

Papillon Víno od Francúza Riesling BIO 2020

Nový pohľad na Rizling. Hrozno pochádza z vinohradu vysadeného v roku 1998, ktorý bol prvým certifikovaným BIO vinohradom na Slovensku. Víno zrelo 1 rok v betónovom vajíčku. Nečírený, nefiltrovaný, fľaškovaný samospádom. Jemná citrusovo herbálna vôňa. Svieži, harmonický a prirodzený Rizling s minerálnym charakterom. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.