offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Nadčasový a všestranný - dôvod, prečo inklinujeme k Rizlingu

Nadčasový a všestranný - dôvod, prečo inklinujeme k Rizlingu

Skvelé rizlingy sa vyrábajú po celom svete, od údolia Eden v Austrálii až po Južnú Ameriku. Nesmieme zabudnúť na klasické rizlingy z Rheingau v Nemecku, Wachau v Rakúsku a Alsaska vo Francúzsku. Patrí k dvadsiatim najpestovanejším odrodám sveta. 


Nemecko je najväčším pestovateľom rizlingu s rozlohou niečo vyše 24 000 hektárov. Rizling sa pestuje vo všetkých 13 vinohradníckych oblastiach krajiny. V Rheingau bol známy už v 15. storočí a onedlho sa dostal do Alsaska. Na začiatku 19. storočia patrili nemecké rizlingy k najdrahším vínam na svete.

Čo potrebuje Rizling

Kvôli citlivosti na pôdu a počasie rizling chutí úplne odlišne v závislosti od toho, kde sa pestuje. Hoci je veľmi náročné všeobecne opísať typickú vôňu a chuť rizlingu. Každý terroir by si zaslúžil samostatný opis a samostatné hodnotenie. Rizlingu sa darí v pomerne chladnom podnebí. Pučí neskoro a vyhýba sa tak jarným mrazom a znesie aj chladné zimné teploty. Väčšina zaujímavých rizlingov sa pestuje práve v zemepisnej šírke, v akej sa nachádza aj Slovensko. Rizlingu sa darí v širokej škále pôd, ale kamenisté pôdy, ktoré zadržiavajú teplo na strmých, južne orientovaných miestach pozdĺž riečnych údolí, poskytujú optimálne podmienky. Ako napríklad tie, ktoré sa nachádzajú pozdĺž zvlnených kopcov a údolí rieky Rýn a jej prítokov. Na chladných a strmých svahoch Mosely je rizling typický jemný a intenzívne minerálny, čiastočne z bridlicovej pôdy. 

Ako zreje Rizling

Vyzrievaním Rizlingu sa mení aróma a chuť vína a môže sa prejavovať rôznym spôsobom a vzniká 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalén (TDN) je prchavá látka, ktorá sa uvádza ako  tvz. petrolejový tón/ benzín/. Najvýraznejší petrolejový tón majú vyzreté rizlingy z Nemecka. Rizling rýnsky pestovaný v teplejších klimatických podmienkach má tendenciu prejavovať petrolejový charakter skôr v rámci vývoja po fľaškovaní. Mladý rizling by nikdy nemal voňať po benzíne. 

Gastronómia

Rizling rýnsky je najuniverzálnejšou odrodou pre gastronómiu aj someliera. Skvelý je s rybami ako pstruh, zubáč, taktiež k foie gras, ale aj s bravčovým a teľacím mäsom, pečenou kačicou alebo husou.  Je jedným z mála vín, ktoré znesú silnejšie chute a koreniny thajskej a čínskej kuchyne. V Nemecku sa kapusta niekedy varí s rizlingom, aby sa znížila vôňa zeleniny. Sladké verzie rizlingu sú úžasné s karamelom, jablkom, flambovanými broskyňami a sladkými ovocnými koláčmi. 

Slovenský Rizling 

Rizling rýnsky je naša najlepšia biela odroda a jedno z mála slovenských vín schopných konkurovať hodnotným vínam zo zahraničia. Na Slovensku bol registrovaný v roku 1941. Celková plocha vinohradov s odrodou Rizling rýnsky k roku 2020 je 784,9485ha, z toho 549,971ha rodiacich. Vo svete poznajú zo Slovenska Tokaj a práve Rizling rýnsky z vinárstva Château Belá. Rizling sa u nás pestuje takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja a z každej oblasti chutí inak. Zo žuly z Malých Karpát  je iný ako zo sopečného podložia zo stredného a východného Slovenska. Podložie Svätého Jura, Pezinka alebo Dolných Orešian je tvorené žulou a má vyšší obsah fosforu a draslíka. Nitriansku a Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť tvoria hlavne spraše.

Pokiaľ sa vinár snaží zachovať jeho charakter a príliš neovplyvňovať jeho vinifikáciu, táto odroda ponúka rôznorodosť. Vyrábajú sa z neho výborné svieže sekty, suché i polosuché vína, ktoré dokážu vyzrievať i niekoľko dekád. Aj pri vyššej cukornatosti si zachováva odrodový charakter a dostatok kyselín. Vo vybraných lokalitách možno dosiahnuť kvalitu hrozna porovnateľnú s jeho domovom v Nemecku. Na Slovensku sú spotrebitelia zvyknutí piť rizlingy veľmi mladé. Práve rizling je jedna z mála bielych odrôd, ktorá archiváciou naberá na zaujímavosti a kvalite. 

Slovenské Rizlingy - tipy somelierky

Hacaj Rizling Brut 2018

Vynikajúci ročníkový sekt z Malokarpatskej oblasti aj so štipkou vlašáku. Delikátna vôňa záhradného ovocia a kvitnúcej lipy. Pikantný a energický s dotykom vlašských orechov a autolýzy. Klasický rukopis zvýrazňuje mandľový záver s mineralitou v dochuti. 

Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky - Šarkaperky 2020

Šarkaperky, v pôvodnom nemeckom nárečí Schreckenberg, sú tradičný modranský vinohrad vysadený rôznymi klonmi Rizlinga rýnskeho.  Skalnaté žulové podložie a južný slnečný svah dodali vínu elegantnú broskyňovú vôňu a mineralitu. Chuť je plná s medovo ovocnými tónmi. Šarkaperky však majú veľký potenciál.

Fundus Regius Rizling rýnsky 2013

Autorom tohto nádherného vyzretého 10-ročného Rizlingu bol Ján Regenda. Víno v sebe nesie víziu vinárstva v jednom z najkrajších kútov Slovenska, Priekope pri Sobranciach. Komplexný, koncentrovaný a pritom prirodzený Rizling s neuveriteľnou energiou. Živý, lipovo medový s hravou kyselinkou. Stále s potenciálom. 

Château Belá Rizling rýnsky cibébový výber 2013

Rizling, Château Belá, Egon Müller a Miroslav Petrech je klasické spojenie, ktoré poznajú i vo svete. Rizling, ktorý patrí do Top výberu vín nielen na Slovensku. Koncentrovaná vôňa medových plástov, sušeného ovocia a karamelu. Príjemne sladká chuť s bohatou štruktúrou a dlhým orieškovo  mandľovým záverom. 

Papillon Víno od Francúza Riesling BIO 2020

Nový pohľad na Rizling. Hrozno pochádza z vinohradu vysadeného v roku 1998, ktorý bol prvým certifikovaným BIO vinohradom na Slovensku. Víno zrelo 1 rok v betónovom vajíčku. Nečírený, nefiltrovaný, fľaškovaný samospádom. Jemná citrusovo herbálna vôňa. Svieži, harmonický a prirodzený Rizling s minerálnym charakterom. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.