offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou - RECEPT a tip na víno

Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou - RECEPT a tip na víno

Máte chuť na niečo sladké a nechcete mať výčitky, že priberiete?

Upečte si Lenkin zdravý mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou a k nemu si doprajte tokajské samorodé sladké víno z vinárstva Ostrožovič.


 

Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou

Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks závisí od formy

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
Cesto /hrnček s objemom 200ml/
4 hrnčeky na jemno strúhanej mrkvy (ja dávam 5-6 väčších mrkiev)
1,5 hrnčeka trstinového cukru 
4 vajíčka
¾ hrnčeka oleja 
2 hrnčeky polohrubej múky / odporúčam dať špaldovú múku /
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
¼ čajovej lyžičky soli 
1 čajová lyžička škorice 
¾ hrnčeka nasekaných vlašských orechov alebo mandlí 
1 balenie sušených sliviek cca 200 až 250 g
 
Poleva 
4 až 6 lyžíc citrónovej šťavy 
3 plné lyžice horúcej vody
100 g práškový cukor
1 x citrónový cukor 

 

Mrkva je najznámejšia dostupná koreňová zelenina. Používame ju všetci, či už surovú alebo varenú. Mrkva má svoju kvalitu a nutričnú hodnotu. Obsahuje veľa vitamínov. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Je tiež bohatá na vitamíny B9, C, D a E a je bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov. 

POSTUP

1.   Najskôr si nastrúhame na jemno mrkvu, pokrájame si orechy a slivky.

2.  Zmiešame múku so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a soľou v jednej nádobe.

3.  V druhej nádobe cukor, vajíčka, škoricu a olej. Potom obe zmesi zmiešame spolu.  

4.  Na záver primiešame mrkvu, orechy  a slivky. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.

5.  Pečieme vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút, záleží od rúry, kým sa cesto prestane lepiť na špáradlo.

Poleva  - Práškový cukor a citrónový cukor vymiešame dohladka s horúcou vodou a s citrónovou šťavou. Ak je citrónová poleva hustá, môžeme pridať ešte lyžicu vody. Polevu rozotrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.
 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Tokajské samorodné sladké je zaujímavý typ sladkého vína. Vyrába sa z hrozna s čiastočným podielom cibéb, ktoré sa spracúvajú spolu s ostatným hroznom a musí dosahovať cukornatosť najmenej 24° NM. Víno možno uvádzať na trh najskôr po dvoch rokoch vyzrievania, z toho aspoň jeden rok v drevenom sude. K mrkvovému koláču s citrónovou glazúrou je tokajské samorodné sladké z vinárstva Ostrožovič výborným partnerom. Svieža, nie príliš sladká chuť koláča, orechy a škorica s vínom vytvárajú skvelú kombináciu. 

Odporúčanie someliérky:

Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2008 

Víno sa vyrába z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vyzrieva v malých dubových súdoch v tufových pivniciach. Biele sladké víno zlatisto jantárovej farby. Intenzívna vôňa hrozienok, sušených marhúľ a klinčekov doplnená o tóny chlebovinky a medu. Plná, extraktívna sladká chuť s vyváženým pomerom kyseliniek a zvyškového cukru (54,7 g/l). Dlhý, medovo orieškový záver. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Ostrožovič 

Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná vinohradnícka oblasť na Slovensku s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes vinárstvo hospodári na 65ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.