offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Mojich päť dní s Valentínom

Mojich päť dní s Valentínom

"Článok o víne súvisiaci s Valentínom takmer vždy zaváňa komerciou. Ako sa vyhnúť tomu, aby aj tento príspevok neskončil v koši alebo spame nepotrebných informácii opierajúcich sa len o marketingový zámer. Odporúčať vína pre ktorúkoľvek príležitosť je pre someliéra zodpovednou úlohou a deň Sv. Valentína nie je výnimkou. Vzhľadom na jeho charakter sa vo výbere povoľuje jemný dôraz v prospech emócie na úkor rozvahy. To však neznamená, že skončím pri ružovom Proseccu...:) "

Rastislav Šuták, someliér Corner & Co. a Wineplanet.sk


Ak ešte pokračujete v čítaní, prezradím vám, že my s manželkou tento deň neoslavujeme. Usilujeme sa o priazeň „Valentína“ vždy ako je to možné. Z toho vyplývajú aj moje, resp. naše tipy ako stráviť najbližších päť dní vo dvojici či trojici spolu s vínom.

Kvôli autenticite príspevku a bohatému repertoáru jej kuchyne, vybrala moja manželka ku každému vínu odporúčanie vhodného jedla. Láska totiž prechádza aj cez žalúdok. Nič nebráni tomu, aby ste si podobných päť dní zopakovali kedykoľvek v roku.

Chateau Ste.Michelle Eroica Riesling 2015 Columbia Valley

Streda by mohla mať potenciál úspešného dňa, hlavne pre mužov. Ale množstvo hodín strávených s klávesnicou počas home office a dobiedzaním detí, ktoré nie a nie ísť do školy veľa šancí na úspech nedáva.

Takže aj z tohto pohľadu by stredajšie víno malo byť pomerne osviežujúce, ale zároveň komplexné. Nie príliš romantické viac delikátne.

Rizling rýnsky je geniálne víno na stredu, navyše ak sa opiera o skvelý ročník a jedinečný pôvod. Jeho jemný zvyškový cukor a hudobný motív v názve mu pridávajú na koncepčnosti a ušľachtilosti. Víno nájdete na eshope.

Denisa Šutáková odporúča: plnené zemiakové knedlíčky s dusenou bielou kapustou a viedenskou cibuľkou.

Mascota Vineyards

Unánime Chardonnay 2016 Uco Valley

Na ďalší deň odporúčam víno, ktoré aj vzhľadom na blížiacu sa predpoveď počasia zahreje. Zároveň sa dá pri ňom odviazať. Jeho výhodou je, že vyzerá letne, ale chutí termicky. Vo vôni pripomína grilovaný ananás s dotykom vanilkového struku.

Chuť je transparentne bohatá a kompaktná s vynikajúcou štruktúrou a zároveň eleganciou. Jedno z najlepších Chardonnay z Argentíny. Hrozno pochádza z vybraných parciel Uco Valley v nadmorskej výške 1300 metrov.

Skvelý partner k štvrtkovému tangu. Víno nájdete na eshope.

Denisa Šutáková odporúča: dusený králik so smotanovo maslovou omáčkou a cestovinami alebo kuracie kari s jazmínovou ryžou.

Albert Bichot Bourgogne Côte d´Or Pinot Noir 2018

Dámy, čo sa týka piatku, apelujem na vás – nezničte nás v piatok. Myslím to tak, že piatok nemusí byť dňom „rozbitia sa“. V súčasnom lockdowne je to takmer nemožné, ale smädní susedia a zároveň kamaráti číhajú všade. Ideálnym piatkovým priateľom je skvelý Pinot Noir. Napriek jeho vyššej cene ( lacný a dobrý neexistuje! ) sa dajú objaviť veľké prekvapenia, ktoré stoja za to. Serióznym tipom môže byť dobrý film vo dvojici s tajomnou zápletkou a napätím. Bichotov Pinot to má dokonca v názve. Napriek jeho mladému veku je tu nesmierne ušľachtilé a hodnotné víno s emocionálnym základom a štipkou fantázie. Ak máte pre neho správny kalich, budete si pýtať repete. Kúpiť na e-shope.

Denisa Šutáková odporúča: restovaná teľacia pečeň na červenom víne s ratatouille zeleninou a haluškami.

Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux NV

Sobota je dňom s najkrajším večerom. Vyhýbajte sa sýtym jedlám, komplikovaným knihám, psychologickým filmom alebo zvedavým priateľom. Pripravte si podľa odporúčania mojej manželky niečo ľahké, ale s kvalitnými surovinami. Sobota večer môže trvať neskoro do noci. Víno by malo pôsobiť prirodzene a neafektovane. Ak vás napadlo Champagne, tak mňa nie... Existuje niečo invenčnejšie a prekvapujúce, historicky staršie ako Champagne - ružový Crémant z Limoux s etiketou kopírujúcou baletnú špičku. Napriek delikátnosti a elegancii disponuje hĺbkou a textúrou s jemným, ale intenzívnym perlením. V ústach sa stále rozvíja. Záver je perzistentný s veľkolepým finále. Kúpiť na e-shope.

Denisa Šutáková odporúča: grilovaný pstruh lososovitý s bylinkovým maslom a baby zemiakmi. 

 

Posledný deň v týždni môžete stráviť napríklad prechádzkou v prírode aj napriek tomu, že má byť mrazivá. Moje posledné víno je aj vďaka ekologickému pôvodu prirodzené a nadčasové. Svojim kultivovaným prejavom prispieva k rozjímaniu.

Le Puy Emilien BIO Vin de France 2016

Otvorené alebo dekantované sa zlepšuje a pokojne si ho môžete naliať (ak je v tme a chlade) o dva-tri dni. Nádherné víno s rafinovaným charakterom a zároveň vitalitou. Víno, s ktorým môžete v pondelok zaspať a zmeškať home-office, čo sa nestáva často. Víno nájdete na eshope.

Denisa Šutáková odporúča: dusený hovädzí pupok s omáčkou z lesných hríbov a žemľovou knedľou. Poznajte vinárstvo Le puy v našom blogu Le Puy „Alternatívne Bordeaux v burgundskom štýle“

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.