offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Mladé vína

Mladé vína

Nie len v strednej Európe, ale aj vo Francúzsku, je jeseň spojená s príchodom mladých vín a s nimi súvisiacimi oslavami novej úrody.

Práve v novembri sa môžete stretnúť s Beaujolais Noveau, Svatomartinským alebo Svätokatarínskym vínom, poďte si prečítať viac o mladých vínach.


Beaujolais Nouveau na WinePlanet

Najznámejšie mladé víno je francúzske Beaujolais Nouveau, ktoré si mnohí pokladajú priam za povinnosť v novembri ochutnať. Jeho predaj sa začína vždy tretí novembrový štvrtok minútu po polnoci, v tzv. Beaujolais Nouveau deň. Predaj Beaujolais 2021 od Albert Bichot bude spustený u nás 18. novembra.

Francúzsko

Francúzi oslavujú sviatok Beaujolais Nouveau vždy tretí štvrtok v novembri, tento rok to bude 19. novembra. Beaujolais Nouveau je mladé, ľahké, šťavnaté, ovocné  a nekomplikované červené víno z odrody Gamay Noir, ktoré sa vyrába v oblasti Beaujolais. Nielen vo Francúzsku, ale i po celom svete si milovníci mladého vína o polnoci pripijú na jeho oslavu. Najmä v Japonsku je Beaujolais Nouveau veľmi populárne. K vínu sa podávajú rôzne druhy mäsových nárezov, pečená biela klobása alebo grilované bravčové koleno. Podľa francúzskych vinárov bude ročník 2020 porovnateľný s rokom 2011, ktorý patril k veľmi dobrým.

Rakúsko

V Rakúsku sa mladé vína označujú ako Junge Weine, sú ľahké, svieže a ovocné.  Populárne sú najmä v Štajersku a Burgenlande. Ročne sa vyrobí okolo 800 tisíc fliaš, ktoré musia mať výraznú nálepku s logom „Junge Österreicher“.

Mnohé rakúske vinohradnícke oblasti majú svoje regionálne značky mladého vína, napríklad „Steirischer Junker“ zo Štajerska, „Primus Pannonikus“ z Burgenlandu, „Jungen Pfalz“ „Junge Wiener“, „Primus Carnuntum“, ako aj „Der Junge“ a „Junge Hiata“ z Thermenregionu.

Mladé vína sa vyrábajú z odrôd Rizling vlašský, Rivaner, Veltlínske červené skoré, Muškát Ottonel a Modrý Portugal, ale tiež Veltlínske zelené, Sauvignon Blanc a Zweigeltrebe

Čechy a Morava

U našich českých susedov je oslava mladých vín spojená s Martinom, s dátumom 11. november, 11-tou hodinou a so Svatomartinským koštom v Brne. Tradícia Svatomartinského vína siaha až na dvor cisára Josefa II. Vtedy bolo zvykom pripiť si v deň svätého Martina prvýkrát  novým mladým vínom. V tento deň vinárom končila služba. Spolupráca v ďalšom roku sa dojednávala pri pohári mladého  vína a pri pečenej husi.

Českí a moravskí vinári ponúkajú mladé vína pod označením Svatomartinské vína z odrôd Müller Thurgau, Veltlínske červené rané, Muškát moravský a z modrých odrôd pre výrobu ružových a červených vín Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

Svatomartinské slávnosti vína finančne podporuje Vinařský fond a Národné vinárske centrum. Ochranná známka „Svatomartinské“ bola registrovaná v 1995 a od roku 2005 je majiteľom známky Vinařský fond. Minulý rok sa predalo viac ako 2 milióny fliaš vín. K mladým vínam neodmysliteľne patrí svatomartinská pečená hus s knedlíkom a kapustou. Reštaurácie v tomto období ponúkajú jesenné menu k mladým vínam. 

Slovensko

Na Slovensku sa vína s označením „Mladé víno“ môžu predávať od prvého novembrového pondelka. Patria pod Chránené označenie pôvodu – CHOP. Podobne (ale bez CHOP) je to s vínami pod označením „Svätokatarínske vína“. Ide o projekt, do ktorého sú zapojení niektorí slovenskí vinári. Vína, ktoré prichádzajú na trh pod označením Svätokatarínske musia spĺňať prísne kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti  každoročne schvaľuje odborná komisia. Značka Svätokatarínske víno sa stará o marketing a predaj samotného vína, ako aj vinárstiev, ktorí dané víno produkujú. Heslom Svätokatarínskych vín je Prvý bozk. Krásna metafora na zoznámenie sa s novou úrodou, novou sezónou. Pery sa dotknú pohára, aby sa ovlažili v nedočkavosti poznania a nového zážitku.

 

 

Väčšina mladých vín sa vyrába zo skoro dozrievajúcich odrôd ako Müller Thurgau, Iršai Oliver, Veltlínske červené skoré, ale aj z odrody Sauvignon a Muškát moravský. K výrobe mladých červených vín vinári používajú Modrý Portugal, Svätovavrinecké, na ružové vína zasa Frankovku modrú.

Okrem suchých vín sa vyrábajú aj polosuché a polosladké. Mladé vína sú svieže, ľahké a šťavnaté, niekedy i s jemným perlením, postavené na primárnej ovocnej aróme. Mladé vína mávajú nižší obsah síry, nie sú určené k archivácii. Vinári ich odporúčajú vypiť do konca februára nasledujúceho roka.

Mladý Müller sa skvele hodí ku grilovaným sladkovodným rybám ako pstruh alebo zubáč alebo k pečenému kuraťu so zemiakovou kašou. Suchý mladý Iršai je skvelým spoločníkom ku kačaciemu paté, ale i k bryndzovému posúchu. K pečenej domácej husi alebo kačke s lokšami sa podáva mladý Portugal alebo Svätovavrinecké.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.