Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Mladé vína
Nie len v strednej Európe, ale aj vo Francúzsku, je jeseň spojená s príchodom mladých vín a s nimi súvisiacimi oslavami novej úrody.
Práve v novembri sa môžete stretnúť s Beaujolais Noveau, Svatomartinským alebo Svätokatarínskym vínom, poďte si prečítať viac o mladých vínach.
Beaujolais Nouveau na WinePlanet
Najznámejšie mladé víno je francúzske Beaujolais Nouveau, ktoré si mnohí pokladajú priam za povinnosť v novembri ochutnať. Jeho predaj sa začína vždy tretí novembrový štvrtok minútu po polnoci, v tzv. Beaujolais Nouveau deň. Predaj Beaujolais 2021 od Albert Bichot bude spustený u nás 18. novembra.
Francúzsko
Francúzi oslavujú sviatok Beaujolais Nouveau vždy tretí štvrtok v novembri, tento rok to bude 19. novembra. Beaujolais Nouveau je mladé, ľahké, šťavnaté, ovocné a nekomplikované červené víno z odrody Gamay Noir, ktoré sa vyrába v oblasti Beaujolais. Nielen vo Francúzsku, ale i po celom svete si milovníci mladého vína o polnoci pripijú na jeho oslavu. Najmä v Japonsku je Beaujolais Nouveau veľmi populárne. K vínu sa podávajú rôzne druhy mäsových nárezov, pečená biela klobása alebo grilované bravčové koleno. Podľa francúzskych vinárov bude ročník 2020 porovnateľný s rokom 2011, ktorý patril k veľmi dobrým.
Rakúsko
V Rakúsku sa mladé vína označujú ako Junge Weine, sú ľahké, svieže a ovocné. Populárne sú najmä v Štajersku a Burgenlande. Ročne sa vyrobí okolo 800 tisíc fliaš, ktoré musia mať výraznú nálepku s logom „Junge Österreicher“.
Mnohé rakúske vinohradnícke oblasti majú svoje regionálne značky mladého vína, napríklad „Steirischer Junker“ zo Štajerska, „Primus Pannonikus“ z Burgenlandu, „Jungen Pfalz“ „Junge Wiener“, „Primus Carnuntum“, ako aj „Der Junge“ a „Junge Hiata“ z Thermenregionu.
Mladé vína sa vyrábajú z odrôd Rizling vlašský, Rivaner, Veltlínske červené skoré, Muškát Ottonel a Modrý Portugal, ale tiež Veltlínske zelené, Sauvignon Blanc a Zweigeltrebe.
Čechy a Morava
U našich českých susedov je oslava mladých vín spojená s Martinom, s dátumom 11. november, 11-tou hodinou a so Svatomartinským koštom v Brne. Tradícia Svatomartinského vína siaha až na dvor cisára Josefa II. Vtedy bolo zvykom pripiť si v deň svätého Martina prvýkrát novým mladým vínom. V tento deň vinárom končila služba. Spolupráca v ďalšom roku sa dojednávala pri pohári mladého vína a pri pečenej husi.
Českí a moravskí vinári ponúkajú mladé vína pod označením Svatomartinské vína z odrôd Müller Thurgau, Veltlínske červené rané, Muškát moravský a z modrých odrôd pre výrobu ružových a červených vín Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
Svatomartinské slávnosti vína finančne podporuje Vinařský fond a Národné vinárske centrum. Ochranná známka „Svatomartinské“ bola registrovaná v 1995 a od roku 2005 je majiteľom známky Vinařský fond. Minulý rok sa predalo viac ako 2 milióny fliaš vín. K mladým vínam neodmysliteľne patrí svatomartinská pečená hus s knedlíkom a kapustou. Reštaurácie v tomto období ponúkajú jesenné menu k mladým vínam.
Slovensko
Na Slovensku sa vína s označením „Mladé víno“ môžu predávať od prvého novembrového pondelka. Patria pod Chránené označenie pôvodu – CHOP. Podobne (ale bez CHOP) je to s vínami pod označením „Svätokatarínske vína“. Ide o projekt, do ktorého sú zapojení niektorí slovenskí vinári. Vína, ktoré prichádzajú na trh pod označením Svätokatarínske musia spĺňať prísne kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti každoročne schvaľuje odborná komisia. Značka Svätokatarínske víno sa stará o marketing a predaj samotného vína, ako aj vinárstiev, ktorí dané víno produkujú. Heslom Svätokatarínskych vín je Prvý bozk. Krásna metafora na zoznámenie sa s novou úrodou, novou sezónou. Pery sa dotknú pohára, aby sa ovlažili v nedočkavosti poznania a nového zážitku.
Väčšina mladých vín sa vyrába zo skoro dozrievajúcich odrôd ako Müller Thurgau, Iršai Oliver, Veltlínske červené skoré, ale aj z odrody Sauvignon a Muškát moravský. K výrobe mladých červených vín vinári používajú Modrý Portugal, Svätovavrinecké, na ružové vína zasa Frankovku modrú.
Okrem suchých vín sa vyrábajú aj polosuché a polosladké. Mladé vína sú svieže, ľahké a šťavnaté, niekedy i s jemným perlením, postavené na primárnej ovocnej aróme. Mladé vína mávajú nižší obsah síry, nie sú určené k archivácii. Vinári ich odporúčajú vypiť do konca februára nasledujúceho roka.
Mladý Müller sa skvele hodí ku grilovaným sladkovodným rybám ako pstruh alebo zubáč alebo k pečenému kuraťu so zemiakovou kašou. Suchý mladý Iršai je skvelým spoločníkom ku kačaciemu paté, ale i k bryndzovému posúchu. K pečenej domácej husi alebo kačke s lokšami sa podáva mladý Portugal alebo Svätovavrinecké.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc