offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Mladé vína

Mladé vína

Nie len v strednej Európe, ale aj vo Francúzsku, je jeseň spojená s príchodom mladých vín a s nimi súvisiacimi oslavami novej úrody.

Práve v novembri sa môžete stretnúť s Beaujolais Noveau, Svatomartinským alebo Svätokatarínskym vínom, poďte si prečítať viac o mladých vínach.


Beaujolais Nouveau na WinePlanet

Najznámejšie mladé víno je francúzske Beaujolais Nouveau, ktoré si mnohí pokladajú priam za povinnosť v novembri ochutnať. Jeho predaj sa začína vždy tretí novembrový štvrtok minútu po polnoci, v tzv. Beaujolais Nouveau deň. Predaj Beaujolais 2021 od Albert Bichot bude spustený u nás 18. novembra.

Francúzsko

Francúzi oslavujú sviatok Beaujolais Nouveau vždy tretí štvrtok v novembri, tento rok to bude 19. novembra. Beaujolais Nouveau je mladé, ľahké, šťavnaté, ovocné  a nekomplikované červené víno z odrody Gamay Noir, ktoré sa vyrába v oblasti Beaujolais. Nielen vo Francúzsku, ale i po celom svete si milovníci mladého vína o polnoci pripijú na jeho oslavu. Najmä v Japonsku je Beaujolais Nouveau veľmi populárne. K vínu sa podávajú rôzne druhy mäsových nárezov, pečená biela klobása alebo grilované bravčové koleno. Podľa francúzskych vinárov bude ročník 2020 porovnateľný s rokom 2011, ktorý patril k veľmi dobrým.

Rakúsko

V Rakúsku sa mladé vína označujú ako Junge Weine, sú ľahké, svieže a ovocné.  Populárne sú najmä v Štajersku a Burgenlande. Ročne sa vyrobí okolo 800 tisíc fliaš, ktoré musia mať výraznú nálepku s logom „Junge Österreicher“.

Mnohé rakúske vinohradnícke oblasti majú svoje regionálne značky mladého vína, napríklad „Steirischer Junker“ zo Štajerska, „Primus Pannonikus“ z Burgenlandu, „Jungen Pfalz“ „Junge Wiener“, „Primus Carnuntum“, ako aj „Der Junge“ a „Junge Hiata“ z Thermenregionu.

Mladé vína sa vyrábajú z odrôd Rizling vlašský, Rivaner, Veltlínske červené skoré, Muškát Ottonel a Modrý Portugal, ale tiež Veltlínske zelené, Sauvignon Blanc a Zweigeltrebe

Čechy a Morava

U našich českých susedov je oslava mladých vín spojená s Martinom, s dátumom 11. november, 11-tou hodinou a so Svatomartinským koštom v Brne. Tradícia Svatomartinského vína siaha až na dvor cisára Josefa II. Vtedy bolo zvykom pripiť si v deň svätého Martina prvýkrát  novým mladým vínom. V tento deň vinárom končila služba. Spolupráca v ďalšom roku sa dojednávala pri pohári mladého  vína a pri pečenej husi.

Českí a moravskí vinári ponúkajú mladé vína pod označením Svatomartinské vína z odrôd Müller Thurgau, Veltlínske červené rané, Muškát moravský a z modrých odrôd pre výrobu ružových a červených vín Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

Svatomartinské slávnosti vína finančne podporuje Vinařský fond a Národné vinárske centrum. Ochranná známka „Svatomartinské“ bola registrovaná v 1995 a od roku 2005 je majiteľom známky Vinařský fond. Minulý rok sa predalo viac ako 2 milióny fliaš vín. K mladým vínam neodmysliteľne patrí svatomartinská pečená hus s knedlíkom a kapustou. Reštaurácie v tomto období ponúkajú jesenné menu k mladým vínam. 

Slovensko

Na Slovensku sa vína s označením „Mladé víno“ môžu predávať od prvého novembrového pondelka. Patria pod Chránené označenie pôvodu – CHOP. Podobne (ale bez CHOP) je to s vínami pod označením „Svätokatarínske vína“. Ide o projekt, do ktorého sú zapojení niektorí slovenskí vinári. Vína, ktoré prichádzajú na trh pod označením Svätokatarínske musia spĺňať prísne kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti  každoročne schvaľuje odborná komisia. Značka Svätokatarínske víno sa stará o marketing a predaj samotného vína, ako aj vinárstiev, ktorí dané víno produkujú. Heslom Svätokatarínskych vín je Prvý bozk. Krásna metafora na zoznámenie sa s novou úrodou, novou sezónou. Pery sa dotknú pohára, aby sa ovlažili v nedočkavosti poznania a nového zážitku.

 

 

Väčšina mladých vín sa vyrába zo skoro dozrievajúcich odrôd ako Müller Thurgau, Iršai Oliver, Veltlínske červené skoré, ale aj z odrody Sauvignon a Muškát moravský. K výrobe mladých červených vín vinári používajú Modrý Portugal, Svätovavrinecké, na ružové vína zasa Frankovku modrú.

Okrem suchých vín sa vyrábajú aj polosuché a polosladké. Mladé vína sú svieže, ľahké a šťavnaté, niekedy i s jemným perlením, postavené na primárnej ovocnej aróme. Mladé vína mávajú nižší obsah síry, nie sú určené k archivácii. Vinári ich odporúčajú vypiť do konca februára nasledujúceho roka.

Mladý Müller sa skvele hodí ku grilovaným sladkovodným rybám ako pstruh alebo zubáč alebo k pečenému kuraťu so zemiakovou kašou. Suchý mladý Iršai je skvelým spoločníkom ku kačaciemu paté, ale i k bryndzovému posúchu. K pečenej domácej husi alebo kačke s lokšami sa podáva mladý Portugal alebo Svätovavrinecké.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.