Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Mini malinový cheesecake a TIP na víno
V lete prirodzene siahneme po ľahkom dezerte s čerstvým ovocím. Momentálne v záhradách dozrievajú červené maliny.
Lahodné a svieže spojenie malín a cheesecaku s Rieslingom z vinárstva Gurdau vám prinesú tú správnu letnú atmosféru aj u vás doma.
Mini malinový cheesecake
Čas prípravy: 30 min, počet kusov: 6
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Rozdrvíme alebo rozmixujeme sušienky. Zmiešame ich s rozpusteným maslom. Zmes lyžicou utlačíme na dno formičiek.
2. Pokojne použite formu na muffinky, ja som použila formičky s priemerom 8 cm bez dna. Rúru predhrejeme na 150 stupňov.
3. Vo väčšej mise na menších otáčkach dohladka rozmixujeme mascarpone, kyslú smotanu a cukor podľa chuti. Postupne pridávame vajcia, vanilkový extrakt a štipku soli.
4. Plnku poriadne premiešame a rozdelíme na rovnaké časti, ktorými naplníme už pripravené formičky, ktoré sú uložené na plechu s papierom na pečenie.
5. Pečieme pri teplote 140° C približne 35 – 40 minút. Ak však použijete formu na muffiny, dĺžka pečenia sa skráti na asi 22 – 25 minút.
6. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť v trúbe a neskôr ich dáme do chladničky na pár hodín poriadne stuhnúť.
Malinová ganache:
1. V miske nad vodnou parou rozpustíme bielu čokoládu. V hrnci zohrejeme maliny na pyré a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.
2. Poriadne premiešame, kým dosiahneme homogénnu svetloružovú hmotu. Vychladnuté cheesecaky polejeme malinovou ganache a rozotrieme ju rovnomerne s lyžicou.
3. Dáme vychladnúť do chladničky na 30 minút. Potom vytiahneme mini cheesecaky z formičiek, ozdobíme s čerstvými malinami a mätou.
Maliny pochádzajú v južnej Európy. Majú antibakteriálne, antioxidačné a antimikrobiálne účinky. Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny. Maliny zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň, posilňujú imunitu, ovplyvňujú pružnosť a hebkosť kože, vlasom dodávajú lesk a zosilňujú ich. Lahodné, svieže a sladučké maliny sa hodia do koláčov, zákuskov, robia sa z nich džemy a sirupy.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Cheesecake má veľmi tučnú a intenzívnu krémovú textúru, takže víno musí mať plnšie telo, prirodzenú sladkosť, ale i aciditu. A ako vždy, víno musí byť sladšie ako samotný dezert. Vďaka prirodzenej sladkosti, nízkemu obsahu alkoholu a osviežujúcej kyselinke je Riesling z vinárstva Gurdau vynikajúce víno, ktoré sa dobre hodí k Lenkinmu cheesecaku s malinami.
Odporúčanie someliérky:
Gurdau Riesling 2017
Sýta, slamovo žltá farba. Príťažlivá a vyzretá vôňa s karamelovo medovými tónmi a dotykom sušeného ovocia. Chuť je delikátna a harmonicky sladká so šarmantnou kyselinkou. Dlhý, orieškovo mandľový záver. Výnimočné víno. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Gurdau
Vinárstvo Gurdau vzniklo v roku 2012 v malej dedinke Kurdějov na južnej Morave. V roku 2013 tu Jaromír Gala a Zdeněk Hort vysadili 7 hektárov viníc. Názov vinárstva zvolili podľa pôvodného nemeckého mena obce – Gurdau. Malá vinárska obec Kurdějov leží neďaleko obce Hustopeče v hlbokom údolí obklopenom úpätím Žďánických vrchov. Má unikátnu uzavretú mikroklímu, vysoko svahovité trate a skvelú expozíciu. Všetky trate sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Typické sú pre ne vápenaté pieskovce prekryté vápenitými sprašami. Aktuálne má vinárstvo vysadené 3 trate – rozlohou najväčšie Vinohrádky, prémiovú Starú Horu a najmladšie a zároveň najvyššie položené Lipiny. Hlavným vinárom je miestny rodák Marek Sedláček. Hlavnou doménou vinárstva je odroda Rizling rýnsky, ktorý je vysadený v 6 klonoch pôvodom z Wachau, Alsaska, Rheingau a Pfalz. Z tejto jednej odrody Gurdau ponúka základné, vína, ktoré zrejú v dubových sudoch, šumivé, ale aj prírodne sladké vína.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc