offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Mini malinový cheesecake a TIP na víno

Mini malinový cheesecake a TIP na víno

V lete prirodzene siahneme po ľahkom dezerte s čerstvým ovocím. Momentálne v záhradách dozrievajú červené maliny.

Lahodné a svieže spojenie malín a cheesecaku s Rieslingom z vinárstva Gurdau vám prinesú tú správnu letnú atmosféru aj u vás doma.


 

Mini malinový cheesecake

 

Čas prípravy: 30 min, počet kusov: 6

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
150 g sušienok
60 g masla
500 g mascarpone 
200 ml kyslej smotany 
trstinový cukor podľa chuti
štipka soli 
3 vajcia
2 lyžičky vanilkového extraktu
200 g čerstvých alebo mrazených malín 
100 g bielej čokolády

Postup 

1.  Rozdrvíme alebo rozmixujeme sušienky. Zmiešame ich s rozpusteným maslom. Zmes lyžicou utlačíme na dno formičiek.

2.  Pokojne použite formu na muffinky, ja som použila formičky s priemerom 8 cm bez dna. Rúru predhrejeme na 150 stupňov.

3.  Vo väčšej mise na menších otáčkach dohladka rozmixujeme mascarpone, kyslú smotanu a cukor podľa chuti. Postupne pridávame vajcia, vanilkový extrakt a štipku soli.

4.  Plnku poriadne premiešame a rozdelíme na rovnaké časti, ktorými naplníme už pripravené formičky, ktoré sú uložené na plechu s papierom na pečenie.

5.  Pečieme pri teplote 140° C približne 35 – 40 minút. Ak však použijete formu na muffiny, dĺžka pečenia sa skráti na asi 22 – 25 minút.  

6.  Po upečení necháme cheesecake vychladnúť v trúbe a neskôr ich dáme do chladničky na pár hodín poriadne stuhnúť. 

Malinová ganache:  

1.  V miske nad vodnou parou rozpustíme bielu čokoládu. V hrnci zohrejeme maliny na pyré a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.

2.  Poriadne premiešame, kým dosiahneme homogénnu svetloružovú hmotu. Vychladnuté cheesecaky polejeme malinovou ganache a rozotrieme ju rovnomerne s lyžicou.

3.  Dáme vychladnúť do chladničky na 30 minút. Potom vytiahneme mini cheesecaky z formičiek, ozdobíme s čerstvými malinami a mätou. 
 

Maliny pochádzajú v južnej Európy. Majú antibakteriálne, antioxidačné a antimikrobiálne účinky. Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny. Maliny zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň, posilňujú imunitu, ovplyvňujú pružnosť a hebkosť kože, vlasom dodávajú lesk a zosilňujú ich. Lahodné, svieže a sladučké maliny sa hodia do koláčov, zákuskov, robia sa z nich džemy a sirupy.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Cheesecake má veľmi tučnú a intenzívnu krémovú textúru, takže víno musí mať plnšie telo, prirodzenú sladkosť, ale i aciditu. A ako vždy, víno musí byť sladšie ako samotný dezert. Vďaka prirodzenej sladkosti, nízkemu obsahu alkoholu a osviežujúcej kyselinke je Riesling z vinárstva Gurdau vynikajúce víno, ktoré sa dobre hodí k Lenkinmu cheesecaku s malinami. 

Odporúčanie someliérky:

Gurdau Riesling 2017  

Sýta, slamovo žltá farba. Príťažlivá a vyzretá vôňa s karamelovo medovými tónmi a dotykom sušeného ovocia. Chuť je delikátna a harmonicky sladká so šarmantnou kyselinkou. Dlhý, orieškovo mandľový záver. Výnimočné víno. Ukázať víno na eshope.

Vinárstvo Gurdau 

Vinárstvo Gurdau vzniklo v roku 2012 v malej dedinke Kurdějov na južnej Morave. V roku 2013 tu Jaromír Gala a Zdeněk Hort vysadili 7 hektárov viníc. Názov vinárstva zvolili podľa pôvodného nemeckého mena obce – Gurdau. Malá vinárska obec Kurdějov leží neďaleko obce Hustopeče v hlbokom údolí obklopenom úpätím Žďánických vrchov. Má unikátnu uzavretú mikroklímu, vysoko svahovité trate a skvelú expozíciu. Všetky trate sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Typické sú pre ne vápenaté pieskovce prekryté vápenitými sprašami. Aktuálne má vinárstvo vysadené 3 trate – rozlohou najväčšie Vinohrádky, prémiovú Starú Horu a najmladšie a zároveň najvyššie položené Lipiny. Hlavným vinárom je miestny rodák Marek Sedláček. Hlavnou doménou vinárstva je odroda Rizling rýnsky, ktorý je vysadený v 6 klonoch pôvodom z Wachau, Alsaska, Rheingau a Pfalz. Z tejto jednej odrody Gurdau ponúka základné, vína, ktoré zrejú v dubových sudoch, šumivé, ale aj prírodne sladké vína.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.