offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Mini malinový cheesecake a TIP na víno

Mini malinový cheesecake a TIP na víno

V lete prirodzene siahneme po ľahkom dezerte s čerstvým ovocím. Momentálne v záhradách dozrievajú červené maliny.

Lahodné a svieže spojenie malín a cheesecaku s Rieslingom z vinárstva Gurdau vám prinesú tú správnu letnú atmosféru aj u vás doma.


 

Mini malinový cheesecake

 

Čas prípravy: 30 min, počet kusov: 6

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
150 g sušienok
60 g masla
500 g mascarpone 
200 ml kyslej smotany 
trstinový cukor podľa chuti
štipka soli 
3 vajcia
2 lyžičky vanilkového extraktu
200 g čerstvých alebo mrazených malín 
100 g bielej čokolády

Postup 

1.  Rozdrvíme alebo rozmixujeme sušienky. Zmiešame ich s rozpusteným maslom. Zmes lyžicou utlačíme na dno formičiek.

2.  Pokojne použite formu na muffinky, ja som použila formičky s priemerom 8 cm bez dna. Rúru predhrejeme na 150 stupňov.

3.  Vo väčšej mise na menších otáčkach dohladka rozmixujeme mascarpone, kyslú smotanu a cukor podľa chuti. Postupne pridávame vajcia, vanilkový extrakt a štipku soli.

4.  Plnku poriadne premiešame a rozdelíme na rovnaké časti, ktorými naplníme už pripravené formičky, ktoré sú uložené na plechu s papierom na pečenie.

5.  Pečieme pri teplote 140° C približne 35 – 40 minút. Ak však použijete formu na muffiny, dĺžka pečenia sa skráti na asi 22 – 25 minút.  

6.  Po upečení necháme cheesecake vychladnúť v trúbe a neskôr ich dáme do chladničky na pár hodín poriadne stuhnúť. 

Malinová ganache:  

1.  V miske nad vodnou parou rozpustíme bielu čokoládu. V hrnci zohrejeme maliny na pyré a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.

2.  Poriadne premiešame, kým dosiahneme homogénnu svetloružovú hmotu. Vychladnuté cheesecaky polejeme malinovou ganache a rozotrieme ju rovnomerne s lyžicou.

3.  Dáme vychladnúť do chladničky na 30 minút. Potom vytiahneme mini cheesecaky z formičiek, ozdobíme s čerstvými malinami a mätou. 
 

Maliny pochádzajú v južnej Európy. Majú antibakteriálne, antioxidačné a antimikrobiálne účinky. Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny. Maliny zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň, posilňujú imunitu, ovplyvňujú pružnosť a hebkosť kože, vlasom dodávajú lesk a zosilňujú ich. Lahodné, svieže a sladučké maliny sa hodia do koláčov, zákuskov, robia sa z nich džemy a sirupy.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Cheesecake má veľmi tučnú a intenzívnu krémovú textúru, takže víno musí mať plnšie telo, prirodzenú sladkosť, ale i aciditu. A ako vždy, víno musí byť sladšie ako samotný dezert. Vďaka prirodzenej sladkosti, nízkemu obsahu alkoholu a osviežujúcej kyselinke je Riesling z vinárstva Gurdau vynikajúce víno, ktoré sa dobre hodí k Lenkinmu cheesecaku s malinami. 

Odporúčanie someliérky:

Gurdau Riesling 2017  

Sýta, slamovo žltá farba. Príťažlivá a vyzretá vôňa s karamelovo medovými tónmi a dotykom sušeného ovocia. Chuť je delikátna a harmonicky sladká so šarmantnou kyselinkou. Dlhý, orieškovo mandľový záver. Výnimočné víno. Ukázať víno na eshope.

Vinárstvo Gurdau 

Vinárstvo Gurdau vzniklo v roku 2012 v malej dedinke Kurdějov na južnej Morave. V roku 2013 tu Jaromír Gala a Zdeněk Hort vysadili 7 hektárov viníc. Názov vinárstva zvolili podľa pôvodného nemeckého mena obce – Gurdau. Malá vinárska obec Kurdějov leží neďaleko obce Hustopeče v hlbokom údolí obklopenom úpätím Žďánických vrchov. Má unikátnu uzavretú mikroklímu, vysoko svahovité trate a skvelú expozíciu. Všetky trate sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Typické sú pre ne vápenaté pieskovce prekryté vápenitými sprašami. Aktuálne má vinárstvo vysadené 3 trate – rozlohou najväčšie Vinohrádky, prémiovú Starú Horu a najmladšie a zároveň najvyššie položené Lipiny. Hlavným vinárom je miestny rodák Marek Sedláček. Hlavnou doménou vinárstva je odroda Rizling rýnsky, ktorý je vysadený v 6 klonoch pôvodom z Wachau, Alsaska, Rheingau a Pfalz. Z tejto jednej odrody Gurdau ponúka základné, vína, ktoré zrejú v dubových sudoch, šumivé, ale aj prírodne sladké vína.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.