offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z MasterClass Malbec

Zápisky z MasterClass Malbec

Malbec pravdepodobne pochádza z juhozápadného Francúzska - oblasti Cahors. Prvé seriózne záznamy o tejto odrode pochádzajú zo 16. storočia, kedy bola známa ako Auxerrois alebo Côt. Meno Malbec bolo zavedené niekedy v 80. rokoch 18. storočia, pravdepodobne preto, že ho pán Malbeck zasadil v Bordeaux.

28 .4. 2022 sa v priestoroch spoločnosti Corner na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass Malbec


V stredoveku sa vína z odrody Malbec  vyrábali iba v oblasti Cahors a posielali sa do Bordeaux. Počas 14. storočia bolo Bordeaux centrom obchodu s vínom pre Anglicko. Dopyt bol obrovský, Briti dobre platili a biznis s vínom prekvital. 

Miestni vinári z Bordeaux nedovolili, aby sa predali iné vína, kým sa ich vlastné nepredajú ako prvé. Zásielky vína z Cahors boli vždy pozastavené, kým sa nepredalo miestne víno z Bordeaux. Vďaka tomu sa vína z Cahors predávali za nižšiu cenu. Malbec z Cahors prekvital niekoľko storočí, až kým takmer nezmizol kvôli fyloxére v roku 1877 a v polovici 20.storočia kvôli mrazom. Zaujímavosťou je, že Malbec sa kedysi pestoval aj v severnom Burgundsku.  Domingo Faustino Sarmiento, René Lefevre, Claudio Gay a Michel Aimé Pouget sa zaslúžili o to, že Malbec sa v roku 1840 vysadil v Čile a neskôr v roku 1853 aj Argentíne. 

Malbecu sa prekvapivo darí v rôznych klimatických podmienkach. V Mendoze je podnebie teplé po celý rok a väčšina viníc sa nachádza na rozsiahlych plochách. V posledných rokoch sa vysádza aj na úpätí Ánd a niektoré z nich sú dokonca vo veľmi vysokých nadmorských výškach. Na druhej strane v  Cahors sa Malbec pestuje buď na náhorných plošinách s miernym podnebím alebo na rovinách v blízkosti rieky Lot. Najvýraznejší rozdiel je v tom, že Argentína má viac ako 40000ha Malbecu, zatiaľ čo v Cahors je niečo cez 4000ha. Odhaduje sa, že vo Francúzsku sa môže nachádzať okolo 200 klonov Malbecu. Jeho najstaršie výsadby z polovice 19. storočia sa nachádzajú v Čile - San Rosendo región v oblasti Bio-Bio. 
 

Južná Amerika – Argentína a Čile

Podnebie v Argentíne je suché s vysokými priemernými teplotami, širokou dennou amplitúdou a intenzívnym slnečným žiarením umocneným vysokou nadmorskou výškou. Pôdy sú piesočnato-hlinité alebo piesčité s vysokým podielom jemného piesku, ktorý podporuje odvodňovanie. Vína čitateľne odzrkadľujú vplyv terroiru. Naopak, Malbec z Čile býva často podceňovaný. Pritom ponúka skvelú alternatívu k argentínskemu Malbecu. Dnes sa prevažná väčšina kvalitného čilského Malbecu vyrába v údoliach Maule, Colchagua, Itata a Bio-Bio. 

Degustácia

Prvé štyri degustované vína mali pôvod v južnej Amerike, tri boli z Argentíny a jedno z Čile. Vinárstvo Mascota Vineyards ako jedno z mála vyrába z odrody Malbec i kvalitné ružové víno. Hrozno pochádza z Maipú. La Mascota Rosé 2020 zaujala svojim sviežim ovocno herbálnym prejavom a šťavnatou kyselinkou. Vynikajúce k hovädziemu tataráku na argentínsky spôsob.

Vinárstvo Norton uprednostňuje vinifikáciu jednotlivých parciel podľa typu zloženia pôdy a veku vinohradov. Reserva Malbec 2019 je vyrobené z 80.ročných vinohradov v Luján de Cuyo. Víno rok zrelo v použitých dubových sudoch (iba 30% nových) a 10. mesiacov vo fľaši. Ročník 2019 bol v Mendoze veľmi teplý. Víno s koncentrovanou ovocnou vôňou černíc a čučoriedok s herbálno korenistými tónmi. V chuti plné, avšak šťavnaté s hladkou tanínovou štruktúrou a skvelou kyselinkou.

Tretí Malbec bol z vinárstva Rutini. Vinice v Tupungato a San Carlos ležia v nadmorskej výške 900 až 1700 metrov nad morom. Hrozno sa zberá individuálne podľa parciel v závislosti od optimálnej zrelosti. Víno sa vinifikuje v kónických nerezových tankoch ako aj v unikátnych betónových nádržiach v tvare vajíčka. Víno vyzrievalo 18. mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. Apartado Malbec 2015 je elegantné víno, ktoré zaujme ušľachtilou ovocno herbálnou vôňou. V chuti harmonické, viac vrstevnaté s pekne integrovanými tanínmi a veľmi šetrnou prácou so sudmi. V závere dlhé, minerálno korenisté. Malbec s francúzskym šarmom a precíznosťou. Čilské vinárstvo Caliterra vzniklo v roku 1996 na základe priateľstva Roberta G. Mondaviho a Eduarda Chadwicka, avšak v januári 2004 sa jediným vlastníkom stal Errazuriz. 

Edicion Limitada A 2017 tvorí 69% Malbec a 31% Carmenére. Hrozno pochádza z vinohradu v Colchagua Valley ako blend jeho viacerých parciel. Časť vína vyzrievala v nových francúzskych sudoch 18 mesiacov. Intenzívna vôňa čiernej ríbezle a černíc doplnená jemnými kvetinovými tónmi  (vplyv Carmenere). V chuti pôsobí sviežo a ľahko s príjemnou kyselinkou a ovocnou textúrou. 
 

Európa Francúzsko a Taliansko

I keď vinárstvo Santa Margherita je známe najmä výrobou Prosecca a Pinotu Grigio, Malbec v ich prevedení bol naozaj zaujímavý. Malbech Lison Pramaggiore 2015 pochádza z oblasti Portogruaro. Bohužiaľ, toto je zatiaľ posledný ročník, ktorý vinárstvo vyrobilo. Zrelé višne, lesné jahody s tónmi mliečnej čokolády. Stále si zachováva ovocný prejav s jemne vysušujúcimi tanínmi, v závere minerálne. Skvelá skúsenosť. Ostávame v Taliansku, len sa presunieme južnejšie, do oblasti Maremma. Vinárstvo Aldobrandesca patrí rodine Antinori. Vinohrady sa rozprestierajú v oblasti s unikátnymi klimatickými podmienkami a pôdou bohatou na tuf a vulkanické podložie. Vie Cave 2019 je bohaté, moderné a atraktívne víno s termickým prejavom. Vo vôni dominujú lesné maliny, čučoriedky, mäta a aníz. V chuti atraktívne s intenzívnym ovocným prejavom. 

Malbec pravdepodobne pochádza z Francúzska, preto sme v rámci MasterClassu ochutnali aj dve vína z tejto krajiny. Prvý pochádza z vinárstva Vignobles Bourceau z oblasti Blaye - Côtes de Bordeaux. Hrozno pochádza z 50-ročnej parcely s vápencovou pôdou, v severnej časti Bordeaux. Vinifikuje sa v Château La Gamaye. Víno vyzrievalo v betónových nádržiach desať mesiacov. Folie Rouge Malbec 2020 má čistú, na začiatku jemne zemitú, neskôr  ovocno herbálnu vôňu. Chuť je energická, ovocná so šťavnatou kyselinkou a vitálnou tanínovou štruktúrou. Aký by to bol MasterClass o Malbecu bez Cahors? Château du Cèdre patrí medzi top vinárstva tejto oblasti. Špecifická mikroklíma má veľký vplyv na jeho terroir.

V rovnakej vzdialenosti od Atlantického oceánu, Pyrenejí a Stredozemného mora je podnebie oceánske až do júna, potom stredomorské od júla. V septembri rieka Lot ochladzuje vzduch a cez vinič fúka chladnejší vietor. Hrozno pochádza z parcely, ktorá je v režime BIO s kamenistou, ílovito-piesčitou pôdou (tzv. tretia terasa). Fermentácia v otvorených kadiach a víno vyzrievalo dva roky v sudoch. Elegantné a harmonické Le Cédre 2012 s vôňou čiernych ríbezlí, kvitnúceho orgovánu, kože a čierneho čaju. Klasický, vyzretý Malbec z Cahors so stále sviežou ovocnou chuťou a zamatovou tanínovou textúrou. V závere minerálne. 

Vďaka MasterClassu, ktorý bol venovaný odrode Malbec, môžem skonštatovať, že táto odroda pozoruhodne odráža charakter pôvodu. V máji pokračujeme ďalej s vínami z ikonického vinárstva Penfolds. 
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.