offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
MasterClass Cabernet Jaciková vinica

MasterClass Cabernet Jaciková vinica

Dňa 9.9.2021 sa v priestoroch spoločnosti Corner na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass ôsmych  vín z odrody Cabernet Sauvignon Jacikova vinica. Takmer 20 rokov sa stará o túto vinicu rodinné vinárstvo Fundus Regius.

Charakter jednotlivých ročníkov sa počas degustácie menil nielen v priestore, ale i v čase.


Vinárstvo Fundus Regius založili manželia Regendovci v roku 2003 na východe Slovenska v malebnej dedinke Priekopa. Pán Regenda chcel svojej rodnej dedine vrátiť to, čo mu dala a rozhodol sa, že na dôchodku si práve tu splní svoj sen a založí si rodinné vinárstvo. Dnes v jeho práci pokračujú jeho dve dcéry Barborka a Veronika s vnukom Marekom, ktorý sa pri dedkovi učil. „Momentálne študuje na vysokej škole matematiku ako dedko s má podobným vnímaním vína ale aj tvrdohlavosťou “ hovorí jeho mama Barborka.  „Keď víno nie je podľa mojich predstáv, do predaja ho nedáme,“ vraví Marek a dodáva „preto vína z niektorých ročníkov neopustili pivnicu.“

Cabernety z Fundus Regius

15hektárová Jacikova vinica leží vo východoslovenskej vinohradníckej oblasti pod Vihorladskými vrchmi s dohľadom na Zemplínsku šíravu.

Z toho 12 osadených troma odrodami Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Ťažká tufová – hlinitá pôda s prímesou vápenca so sopečným podložím a špecifickou mikroklímou dáva základ pre vína Fundus Regius.  

Prvý Cabernet Sauvignon z panenskej úrody bol z ročníka 2007. Praktická 0,5L fľaša Cabernetu už vtedy naznačovala, že časom bude táto odroda ťažiť z génia loci a vinárstvu vráti to, čo mu oni obetovali.

Odroda Cabernet Sauvignon si vyžaduje veľa práce vo vinohrade a trpezlivosť. Vo svete je najviac pestovanou modrou odrodou. Rastie silno do dreva a najmä v slovenských klimatických podmienkach sa stáva, že nedozreje. Len pár ročníkov vystrelí a prinesie radosť nielen vinárovi, ale i zákazníkom. 

Ojedinelý MasterClass na slovenské pomery. Osem Cabernetov zoradených podľa jednotlivých ročníkov zoradil a formou rozhovoru s jeho autormi viedol somelier spoločnosti Corner Rastislav Šuták.

 

Prvý v poradí bol Cabernet Sauvignon z ročníka 2016. Ľahší typ Cabernetu s herbálnym prejavom. Jemne zemitý s tónmi tabaku a mentolu. V chuti šťavnatý, ovocný, vyvážený s hravou kyselinkou a elegantnou tanínovou štruktúrou.

Nasledujú dva Cabernety z výborného a teplého ročníka 2015. Prvý vyzrieval  v nerezových tankoch. Odrodový v ovocnom štýle, ale zároveň komplexný. Nádych byliniek, horkej mandle a škorice. Ťažko uveriť, že nevyzrieval v sude. Druhý s označením EXTRA už vyzrieval v dubových sudoch. Momentálne ako „barrel sample" nafľašovaný len pre MasterClass naznačuje svoj potenciál. Potrebuje čas. Vo vývoji sa bude pravdepodobne približovať k ročníku 2012.

Ako štvrtý prichádza Cabernet 40 MERU. Ide o cuvée troch ročníkov 2012, 2013 a 2015. Meru v starom jazyku znamená štyridsať a keď si spočítate 12+13+15, je to 40 – matematika vždy prítomná. V roku 1940 sa narodil aj pán Regenda a toto cuvée vzniklo ešte z jeho vín, ktoré dokopy scelil už Marek. Mladé, živé a bohaté s výbornou tanínovou štruktúrou. Po roku vyzrievania vo fľaši bude v najbližšom čase uvedené na trh. 

Červené s potenciálom

Kalich č.5 a Cabernet Sauvignon 2018 znovu ako „barrel sample“. Odrodový, kôstkovo ríbezľový s výraznými trieslovinami. Dobrá acidita a mineralita. V závere horká čokoláda a tabak. Pre niektorých už teraz pripravený na pitie, iní by ešte počkali. Nasleduje Cabernet z teplého ročníka 2012.

Herbálny nos s dotykom tmavých čerešní a ríbezlí s náznakom grafitu. Plné telo, jemne zemité so stále dobrou kyselinkou. Takmer 10-ročný Cabernet vo výbornej kondícii.

A pomaly prichádza finále s ročníkmi 2013 a 2009. Ročník 2013 nebol pre väčšinu slovenských vinárov šťastným, ale vo Funduse Cabernet dozrel do ideálnych parametrov. Rustikálny, odrodový, ovocno mandľový s viacerými vrstvami. V chuti živý s výbornou koncentráciou a štruktúrou. Stále „baby“ s neuveriteľným potenciálom. Odporúčam zatiaľ odložiť alebo dekantovať 24hodín vopred.

Vydarené finále

Posledný Cabernet z ročníka 2009. „Hrozno v tomto roku bolo tak koncentrované a mladé víno bolo až atramentovo fialové. Malo také triesloviny, že sťahovalo ústa“ spomína Veronika.

„Otec dlho nevedel, čo z tohto vína bude,“ dodáva. Hlboký a meditatívny Cabernet s tónmi čučoriedok a créme de cassis, tabak a marcipán. „V októbri 2015 degustovala toto víno Jancis Robinson MW, uznávaná svetová kritička a udelila mu skvelé skóre 16,5b/20,“ dopĺňa Veronika. 

Bol to krásny večer s výbornými Cabernetmi s nádychom spomienok a nových výziev. Máloktoré slovenské vinárstvo sa môže pochváliť takým archívom vín v tak výbornej kondícii. Preto, ak nám to situácia dovolí, stretneme sa znovu na jar. Tento krát MasterClass s Rizlingami, pochopiteľne z Fundusu Regius.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.