Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
MasterClass Cabernet Jaciková vinica
Dňa 9.9.2021 sa v priestoroch spoločnosti Corner na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass ôsmych vín z odrody Cabernet Sauvignon Jacikova vinica. Takmer 20 rokov sa stará o túto vinicu rodinné vinárstvo Fundus Regius.
Charakter jednotlivých ročníkov sa počas degustácie menil nielen v priestore, ale i v čase.
Vinárstvo Fundus Regius založili manželia Regendovci v roku 2003 na východe Slovenska v malebnej dedinke Priekopa. Pán Regenda chcel svojej rodnej dedine vrátiť to, čo mu dala a rozhodol sa, že na dôchodku si práve tu splní svoj sen a založí si rodinné vinárstvo. Dnes v jeho práci pokračujú jeho dve dcéry Barborka a Veronika s vnukom Marekom, ktorý sa pri dedkovi učil. „Momentálne študuje na vysokej škole matematiku ako dedko s má podobným vnímaním vína ale aj tvrdohlavosťou “ hovorí jeho mama Barborka. „Keď víno nie je podľa mojich predstáv, do predaja ho nedáme,“ vraví Marek a dodáva „preto vína z niektorých ročníkov neopustili pivnicu.“
Cabernety z Fundus Regius
15hektárová Jacikova vinica leží vo východoslovenskej vinohradníckej oblasti pod Vihorladskými vrchmi s dohľadom na Zemplínsku šíravu.
Z toho 12 osadených troma odrodami Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Ťažká tufová – hlinitá pôda s prímesou vápenca so sopečným podložím a špecifickou mikroklímou dáva základ pre vína Fundus Regius.
Prvý Cabernet Sauvignon z panenskej úrody bol z ročníka 2007. Praktická 0,5L fľaša Cabernetu už vtedy naznačovala, že časom bude táto odroda ťažiť z génia loci a vinárstvu vráti to, čo mu oni obetovali.
Odroda Cabernet Sauvignon si vyžaduje veľa práce vo vinohrade a trpezlivosť. Vo svete je najviac pestovanou modrou odrodou. Rastie silno do dreva a najmä v slovenských klimatických podmienkach sa stáva, že nedozreje. Len pár ročníkov vystrelí a prinesie radosť nielen vinárovi, ale i zákazníkom.
Ojedinelý MasterClass na slovenské pomery. Osem Cabernetov zoradených podľa jednotlivých ročníkov zoradil a formou rozhovoru s jeho autormi viedol somelier spoločnosti Corner Rastislav Šuták.
Prvý v poradí bol Cabernet Sauvignon z ročníka 2016. Ľahší typ Cabernetu s herbálnym prejavom. Jemne zemitý s tónmi tabaku a mentolu. V chuti šťavnatý, ovocný, vyvážený s hravou kyselinkou a elegantnou tanínovou štruktúrou.
Nasledujú dva Cabernety z výborného a teplého ročníka 2015. Prvý vyzrieval v nerezových tankoch. Odrodový v ovocnom štýle, ale zároveň komplexný. Nádych byliniek, horkej mandle a škorice. Ťažko uveriť, že nevyzrieval v sude. Druhý s označením EXTRA už vyzrieval v dubových sudoch. Momentálne ako „barrel sample" nafľašovaný len pre MasterClass naznačuje svoj potenciál. Potrebuje čas. Vo vývoji sa bude pravdepodobne približovať k ročníku 2012.
Ako štvrtý prichádza Cabernet 40 MERU. Ide o cuvée troch ročníkov 2012, 2013 a 2015. Meru v starom jazyku znamená štyridsať a keď si spočítate 12+13+15, je to 40 – matematika vždy prítomná. V roku 1940 sa narodil aj pán Regenda a toto cuvée vzniklo ešte z jeho vín, ktoré dokopy scelil už Marek. Mladé, živé a bohaté s výbornou tanínovou štruktúrou. Po roku vyzrievania vo fľaši bude v najbližšom čase uvedené na trh.
Červené s potenciálom
Kalich č.5 a Cabernet Sauvignon 2018 znovu ako „barrel sample“. Odrodový, kôstkovo ríbezľový s výraznými trieslovinami. Dobrá acidita a mineralita. V závere horká čokoláda a tabak. Pre niektorých už teraz pripravený na pitie, iní by ešte počkali. Nasleduje Cabernet z teplého ročníka 2012.
Herbálny nos s dotykom tmavých čerešní a ríbezlí s náznakom grafitu. Plné telo, jemne zemité so stále dobrou kyselinkou. Takmer 10-ročný Cabernet vo výbornej kondícii.
A pomaly prichádza finále s ročníkmi 2013 a 2009. Ročník 2013 nebol pre väčšinu slovenských vinárov šťastným, ale vo Funduse Cabernet dozrel do ideálnych parametrov. Rustikálny, odrodový, ovocno mandľový s viacerými vrstvami. V chuti živý s výbornou koncentráciou a štruktúrou. Stále „baby“ s neuveriteľným potenciálom. Odporúčam zatiaľ odložiť alebo dekantovať 24hodín vopred.
Vydarené finále
Posledný Cabernet z ročníka 2009. „Hrozno v tomto roku bolo tak koncentrované a mladé víno bolo až atramentovo fialové. Malo také triesloviny, že sťahovalo ústa“ spomína Veronika.
„Otec dlho nevedel, čo z tohto vína bude,“ dodáva. Hlboký a meditatívny Cabernet s tónmi čučoriedok a créme de cassis, tabak a marcipán. „V októbri 2015 degustovala toto víno Jancis Robinson MW, uznávaná svetová kritička a udelila mu skvelé skóre 16,5b/20,“ dopĺňa Veronika.
Bol to krásny večer s výbornými Cabernetmi s nádychom spomienok a nových výziev. Máloktoré slovenské vinárstvo sa môže pochváliť takým archívom vín v tak výbornej kondícii. Preto, ak nám to situácia dovolí, stretneme sa znovu na jar. Tento krát MasterClass s Rizlingami, pochopiteľne z Fundusu Regius.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%