offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
MasterClass Cabernet Jaciková vinica

MasterClass Cabernet Jaciková vinica

Dňa 9.9.2021 sa v priestoroch spoločnosti Corner na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass ôsmych  vín z odrody Cabernet Sauvignon Jacikova vinica. Takmer 20 rokov sa stará o túto vinicu rodinné vinárstvo Fundus Regius.

Charakter jednotlivých ročníkov sa počas degustácie menil nielen v priestore, ale i v čase.


Vinárstvo Fundus Regius založili manželia Regendovci v roku 2003 na východe Slovenska v malebnej dedinke Priekopa. Pán Regenda chcel svojej rodnej dedine vrátiť to, čo mu dala a rozhodol sa, že na dôchodku si práve tu splní svoj sen a založí si rodinné vinárstvo. Dnes v jeho práci pokračujú jeho dve dcéry Barborka a Veronika s vnukom Marekom, ktorý sa pri dedkovi učil. „Momentálne študuje na vysokej škole matematiku ako dedko s má podobným vnímaním vína ale aj tvrdohlavosťou “ hovorí jeho mama Barborka.  „Keď víno nie je podľa mojich predstáv, do predaja ho nedáme,“ vraví Marek a dodáva „preto vína z niektorých ročníkov neopustili pivnicu.“

Cabernety z Fundus Regius

15hektárová Jacikova vinica leží vo východoslovenskej vinohradníckej oblasti pod Vihorladskými vrchmi s dohľadom na Zemplínsku šíravu.

Z toho 12 osadených troma odrodami Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Ťažká tufová – hlinitá pôda s prímesou vápenca so sopečným podložím a špecifickou mikroklímou dáva základ pre vína Fundus Regius.  

Prvý Cabernet Sauvignon z panenskej úrody bol z ročníka 2007. Praktická 0,5L fľaša Cabernetu už vtedy naznačovala, že časom bude táto odroda ťažiť z génia loci a vinárstvu vráti to, čo mu oni obetovali.

Odroda Cabernet Sauvignon si vyžaduje veľa práce vo vinohrade a trpezlivosť. Vo svete je najviac pestovanou modrou odrodou. Rastie silno do dreva a najmä v slovenských klimatických podmienkach sa stáva, že nedozreje. Len pár ročníkov vystrelí a prinesie radosť nielen vinárovi, ale i zákazníkom. 

Ojedinelý MasterClass na slovenské pomery. Osem Cabernetov zoradených podľa jednotlivých ročníkov zoradil a formou rozhovoru s jeho autormi viedol somelier spoločnosti Corner Rastislav Šuták.

 

Prvý v poradí bol Cabernet Sauvignon z ročníka 2016. Ľahší typ Cabernetu s herbálnym prejavom. Jemne zemitý s tónmi tabaku a mentolu. V chuti šťavnatý, ovocný, vyvážený s hravou kyselinkou a elegantnou tanínovou štruktúrou.

Nasledujú dva Cabernety z výborného a teplého ročníka 2015. Prvý vyzrieval  v nerezových tankoch. Odrodový v ovocnom štýle, ale zároveň komplexný. Nádych byliniek, horkej mandle a škorice. Ťažko uveriť, že nevyzrieval v sude. Druhý s označením EXTRA už vyzrieval v dubových sudoch. Momentálne ako „barrel sample" nafľašovaný len pre MasterClass naznačuje svoj potenciál. Potrebuje čas. Vo vývoji sa bude pravdepodobne približovať k ročníku 2012.

Ako štvrtý prichádza Cabernet 40 MERU. Ide o cuvée troch ročníkov 2012, 2013 a 2015. Meru v starom jazyku znamená štyridsať a keď si spočítate 12+13+15, je to 40 – matematika vždy prítomná. V roku 1940 sa narodil aj pán Regenda a toto cuvée vzniklo ešte z jeho vín, ktoré dokopy scelil už Marek. Mladé, živé a bohaté s výbornou tanínovou štruktúrou. Po roku vyzrievania vo fľaši bude v najbližšom čase uvedené na trh. 

Červené s potenciálom

Kalich č.5 a Cabernet Sauvignon 2018 znovu ako „barrel sample“. Odrodový, kôstkovo ríbezľový s výraznými trieslovinami. Dobrá acidita a mineralita. V závere horká čokoláda a tabak. Pre niektorých už teraz pripravený na pitie, iní by ešte počkali. Nasleduje Cabernet z teplého ročníka 2012.

Herbálny nos s dotykom tmavých čerešní a ríbezlí s náznakom grafitu. Plné telo, jemne zemité so stále dobrou kyselinkou. Takmer 10-ročný Cabernet vo výbornej kondícii.

A pomaly prichádza finále s ročníkmi 2013 a 2009. Ročník 2013 nebol pre väčšinu slovenských vinárov šťastným, ale vo Funduse Cabernet dozrel do ideálnych parametrov. Rustikálny, odrodový, ovocno mandľový s viacerými vrstvami. V chuti živý s výbornou koncentráciou a štruktúrou. Stále „baby“ s neuveriteľným potenciálom. Odporúčam zatiaľ odložiť alebo dekantovať 24hodín vopred.

Vydarené finále

Posledný Cabernet z ročníka 2009. „Hrozno v tomto roku bolo tak koncentrované a mladé víno bolo až atramentovo fialové. Malo také triesloviny, že sťahovalo ústa“ spomína Veronika.

„Otec dlho nevedel, čo z tohto vína bude,“ dodáva. Hlboký a meditatívny Cabernet s tónmi čučoriedok a créme de cassis, tabak a marcipán. „V októbri 2015 degustovala toto víno Jancis Robinson MW, uznávaná svetová kritička a udelila mu skvelé skóre 16,5b/20,“ dopĺňa Veronika. 

Bol to krásny večer s výbornými Cabernetmi s nádychom spomienok a nových výziev. Máloktoré slovenské vinárstvo sa môže pochváliť takým archívom vín v tak výbornej kondícii. Preto, ak nám to situácia dovolí, stretneme sa znovu na jar. Tento krát MasterClass s Rizlingami, pochopiteľne z Fundusu Regius.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.