offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Marinovaný filet zo pstruha s citrónovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Marinovaný filet zo pstruha s citrónovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Po vianočnom prejedení sa dobre padne pre naše trávenie ľahší a zdravý recept na marinovaného pstruha s citrónovou omáčkou servírovaného na podstielke zo slaného lievanca. I víno odporúčané k tomuto jedlu je ľahšie. Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand si s radosťou a bez výčitiek dopraje i balerína v Paríži.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.


Marinovaný filet zo pstruha na podstielke s citrónovou omáčkou  

Čas prípravy: 40 minút, počet porcií: 2 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

 

Ingrediencie
 
2 čerstvé pstruhy 
olivový olej
maslo
 
na marinádu
hrsť nasekaného kôpru
hrsť nasekanej bazalky
hrsť nasekanej petržlenovej vňate 
1 vyšťavený citrón 
mleté farebné korenie
soľ 
0,1 dcl olivového oleja
 
podstielka slaný lievanec 
145 g bieleho jogurtu
200g hladkej múky
1 vajce 
120 ml mlieka 
1 zväzok jarnej cibuľky 
1/2 lyžičky sódy bikarbóny 
1/2 lyžičky soli 
rastlinný olej 
 
citrónová omáčka 
150 ml sladkej smotany 
citrónová šťava z ½ citrona 
biele korenie
soľ 
kurkuma 
trstinový cukor  

Postup

1.  Pstruhy očistíme nožom od šupín a naporciujeme na filety, ktoré dôkladne očistíme od kostí.

2.  Opláchneme, osušíme, ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

3.  Všetky bylinky si nasekáme nadrobno do misky, zalejeme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Takto si urobíme marinádu, s ktorou potrieme pstruhy a necháme odpočívať aspoň 2 hodiny v chladničke.

4.  Potom filety opečieme na olivovom oleji (najskôr stranu s kožou). Keď filety otočíme pridáme lyžicu masla a po 4 minútach odstavíme a necháme dôjsť. 

Slaný lievanec 

Zelenú cibuľku nasekáme najemno. V miske zmiešame sódubikarbónu s jogurtom a mliekom. Následne pridáme soľ, vajce a múku. Vymiešame homogénne cesto. Na koniec do cesta vmiešame zelenú cibuľku. Z cesta vytvárame naberačkou jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán do zlatista.

Citrónová omáčka 

Do malej rajnice dáme zovrieť smotanu, pridáme šťavu a kôru z citróna, štipku bieleho korenia a  kurkumy, soľ a cukor podľa chuti. Necháme variť 3 minúty na malom plameni, kým nám omáčka nezhustne a nakoniec pridáme malú lyžičku masla. 

Servírovanie: Na tanier naložíme tri slané lievance, polejeme citrónovou omáčkou na vrch a položíme filet pstruha. Ozdobíme mikrobylinkami . 

Crémant

Crémant je šumivé víno, ktoré  pochádza len z určitých oblastí Francúzska mimo Champagne. Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die a Crémant de Savoie. Okrem Francúzska sa vyrábajú aj v Luxemburgu. Pravidlá pre výrobu Crémantov  stanovujú v mnohých prípadoch najmenej deväťmesačné zrenie kalov, hoci niektoré vinárstva sa rozhodnú proces predĺžiť. Cremanty prechádzajú výrobným procesom „methode traditionalelle“. Je to proces, pri ktorom sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Má o niečo menšie množstvo oxidu uhličitého a o niečo nižší tlak vo fľaši (zvyčajne 2–3 atmosféry). Crémant bol  prvýkrát vyrobený v opátstve Saint Hilaire v roku 1531.

Someliérka odporúča vhodné víno 

K marinovanému pstruhovi v bylinkách s citrónovou omáčkou a slaným lievancom odporúčam Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand. Tento ružový Crémant z apelácie Limoux spája v sebe ľahkosť a sviežosť, ktorá skvele doplní marinovaného pstruha v bylinkách v štýle Provance. Spolu s citrónovou omáčkou a lievancom vynikne jeho krémovosť. Delikátna chuť Crémantu sa ešte lepšie otvorí v kalichu pre burgundské vína. Možno i inšpirácia k príprave romantickej valentínskej večeri. 

Odporúčanie someliérky:

Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux 

Ballerine pochádza z oblasti Limoux, ktorý sa nachádza v blízkosti pohoria Pyreneje. Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Pinot Noir bol vinifikovaný ako červené víno. Víno vyzrievalo 36 mesiacov na kvasinkách. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Dlhý krémovo  minerálny záver. Svieže, ovocné, hravé s grandióznym záverom. Pozrieť víno na eshope.

Gérard Betrand

Vinárstvo Gérard Bertrand reprezentuje to najlepšie, čo môže južné Francúzsko ponúknuť. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia. Vinárstvo úspešne spája víno s turizmom, kultúrou a gastronómiou. Od vysoko položených viníc v blízkosti Pyrenejí až po vulkanické pôdy Terrasses du Larzac s výhľadom na more. Dokopy 16 domén pokrýva 850 hektárov vinohradov obrábaných biodynamicky. Každá poloha sa vinifikuje samostatne. Rozmanitosť odrôd a terroiru, výnimočné vinice nachádzajúce sa na najkrajšom crus južného Francúzska, Corbières-Boutenac, Terrasses du Larzac, Minervois La Livinière, La Clape, Limoux, Cabrières. Domaine de Villemajou kúpil Gérardov otec v roku 1970 s dnes už 100 ročným Carignanom. Domaine de Cigalus ako neoficiálne Grand Cru Classé juhu má všetky vína certifikované Biadynamic – Demeter. Château l´Hospitalet v La Clape s konceptom hotela, reštaurácie a kultúrneho centra s letnými koncertmi. Toto unikátne víno je od roku 2013 taktiež certifikované Biodynamic – Demeter.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.