offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Marinovaný filet zo pstruha s citrónovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Marinovaný filet zo pstruha s citrónovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Po vianočnom prejedení sa dobre padne pre naše trávenie ľahší a zdravý recept na marinovaného pstruha s citrónovou omáčkou servírovaného na podstielke zo slaného lievanca. I víno odporúčané k tomuto jedlu je ľahšie. Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand si s radosťou a bez výčitiek dopraje i balerína v Paríži.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.


Marinovaný filet zo pstruha na podstielke s citrónovou omáčkou  

Čas prípravy: 40 minút, počet porcií: 2 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

 

Ingrediencie
 
2 čerstvé pstruhy 
olivový olej
maslo
 
na marinádu
hrsť nasekaného kôpru
hrsť nasekanej bazalky
hrsť nasekanej petržlenovej vňate 
1 vyšťavený citrón 
mleté farebné korenie
soľ 
0,1 dcl olivového oleja
 
podstielka slaný lievanec 
145 g bieleho jogurtu
200g hladkej múky
1 vajce 
120 ml mlieka 
1 zväzok jarnej cibuľky 
1/2 lyžičky sódy bikarbóny 
1/2 lyžičky soli 
rastlinný olej 
 
citrónová omáčka 
150 ml sladkej smotany 
citrónová šťava z ½ citrona 
biele korenie
soľ 
kurkuma 
trstinový cukor  

Postup

1.  Pstruhy očistíme nožom od šupín a naporciujeme na filety, ktoré dôkladne očistíme od kostí.

2.  Opláchneme, osušíme, ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

3.  Všetky bylinky si nasekáme nadrobno do misky, zalejeme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Takto si urobíme marinádu, s ktorou potrieme pstruhy a necháme odpočívať aspoň 2 hodiny v chladničke.

4.  Potom filety opečieme na olivovom oleji (najskôr stranu s kožou). Keď filety otočíme pridáme lyžicu masla a po 4 minútach odstavíme a necháme dôjsť. 

Slaný lievanec 

Zelenú cibuľku nasekáme najemno. V miske zmiešame sódubikarbónu s jogurtom a mliekom. Následne pridáme soľ, vajce a múku. Vymiešame homogénne cesto. Na koniec do cesta vmiešame zelenú cibuľku. Z cesta vytvárame naberačkou jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán do zlatista.

Citrónová omáčka 

Do malej rajnice dáme zovrieť smotanu, pridáme šťavu a kôru z citróna, štipku bieleho korenia a  kurkumy, soľ a cukor podľa chuti. Necháme variť 3 minúty na malom plameni, kým nám omáčka nezhustne a nakoniec pridáme malú lyžičku masla. 

Servírovanie: Na tanier naložíme tri slané lievance, polejeme citrónovou omáčkou na vrch a položíme filet pstruha. Ozdobíme mikrobylinkami . 

Crémant

Crémant je šumivé víno, ktoré  pochádza len z určitých oblastí Francúzska mimo Champagne. Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die a Crémant de Savoie. Okrem Francúzska sa vyrábajú aj v Luxemburgu. Pravidlá pre výrobu Crémantov  stanovujú v mnohých prípadoch najmenej deväťmesačné zrenie kalov, hoci niektoré vinárstva sa rozhodnú proces predĺžiť. Cremanty prechádzajú výrobným procesom „methode traditionalelle“. Je to proces, pri ktorom sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Má o niečo menšie množstvo oxidu uhličitého a o niečo nižší tlak vo fľaši (zvyčajne 2–3 atmosféry). Crémant bol  prvýkrát vyrobený v opátstve Saint Hilaire v roku 1531.

Someliérka odporúča vhodné víno 

K marinovanému pstruhovi v bylinkách s citrónovou omáčkou a slaným lievancom odporúčam Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand. Tento ružový Crémant z apelácie Limoux spája v sebe ľahkosť a sviežosť, ktorá skvele doplní marinovaného pstruha v bylinkách v štýle Provance. Spolu s citrónovou omáčkou a lievancom vynikne jeho krémovosť. Delikátna chuť Crémantu sa ešte lepšie otvorí v kalichu pre burgundské vína. Možno i inšpirácia k príprave romantickej valentínskej večeri. 

Odporúčanie someliérky:

Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux 

Ballerine pochádza z oblasti Limoux, ktorý sa nachádza v blízkosti pohoria Pyreneje. Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Pinot Noir bol vinifikovaný ako červené víno. Víno vyzrievalo 36 mesiacov na kvasinkách. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Dlhý krémovo  minerálny záver. Svieže, ovocné, hravé s grandióznym záverom. Pozrieť víno na eshope.

Gérard Betrand

Vinárstvo Gérard Bertrand reprezentuje to najlepšie, čo môže južné Francúzsko ponúknuť. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia. Vinárstvo úspešne spája víno s turizmom, kultúrou a gastronómiou. Od vysoko položených viníc v blízkosti Pyrenejí až po vulkanické pôdy Terrasses du Larzac s výhľadom na more. Dokopy 16 domén pokrýva 850 hektárov vinohradov obrábaných biodynamicky. Každá poloha sa vinifikuje samostatne. Rozmanitosť odrôd a terroiru, výnimočné vinice nachádzajúce sa na najkrajšom crus južného Francúzska, Corbières-Boutenac, Terrasses du Larzac, Minervois La Livinière, La Clape, Limoux, Cabrières. Domaine de Villemajou kúpil Gérardov otec v roku 1970 s dnes už 100 ročným Carignanom. Domaine de Cigalus ako neoficiálne Grand Cru Classé juhu má všetky vína certifikované Biadynamic – Demeter. Château l´Hospitalet v La Clape s konceptom hotela, reštaurácie a kultúrneho centra s letnými koncertmi. Toto unikátne víno je od roku 2013 taktiež certifikované Biodynamic – Demeter.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.