Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
MALBEC - odroda vína, ktorá je opäť na výslní
Víno Malbec sa objavilo akoby z ničoho nič a rýchlo sa stalo jedným z najpopulárnejších červených vín súčasnosti.
Je príjemné, ľahko sa pije a je také obľúbené, že si je len ťažké predstaviť dobu, keď Malbec nebol v ponukách vínoték.
V Argentíne pestuje viac než 75 percent svetovej produkcie Malbecu.
Malbec je známy vďaka svojej plnej chuti tmavého ovocia a dymovej dochuti a ponúka skvelú alternatívu k drahším Cabernetom Sauvignon či Syrah. Za jeho popularitou sa však skrýva viac než len nízka cena.
Objavte Malbec v našom eshope.
Pôvod odrody Malbec
Malbec pochádza, ako inak, z Francúzska, kde sa primárne používal ako súčasť zmesi do Bordeaux. Hoci má hrozno vynikajúci potenciál na produkciu čistého vína, pestuje sa len v jednom francúzskom regióne, Cahors, a až donedávna ho spoza hraníc tejto južnej oblasti ani nevyvážali.
Hlavným dôvodom bola jeho náchylnosť na choroby a hnilobu. Korene viniča Malbec totiž nereagujú dobre na francúzske podnebie, ľahko hnijú, a tak sa mohlo stať, že vinári stratili všetku úrodu tesne predtým, ako boli pripravení na zber.
Vinári sa preto báli použiť vzácnu pôdu na ovocie, ktoré sa mohlo ľahko zneškodniť, a preto ho zvyčajne vysádzali len toľko, aby sa dal použiť na zmiešavanie. Ak, pravda, prežil až do zberu. Napriek tomu, keď sa v polovici devätnásteho storočia skupina argentínskych vinárov spýtala francúzskeho odborníka na víno Michela Pougeta, ktorý vinič by im odporučil pestovať, aby zlepšili kvalitu argentínskeho vína, Pouget bez zaváhania povedal Malbec. Jeho hrozno má tenkú šupku a potrebuje viac slnka ako napríklad taký Cabernet Sauvignon alebo Merlot.
Malbec putuje z Francúzska do Argentíny
Odrezky z vínnej révy z Francúzska sa dostali do Argentíny, do vinárskeho regiónu Mendoza. A ako Pouget predpokladal, Malbecu sa v horúcich teplotách a vysokej nadmorskej výške regiónu začalo dariť.
Táto odroda sa doslova a do písmena stala vlajkovou loďou celého argentínskeho vinárstva a je najobľúbenejším vínom krajiny. Dnes sa v Argentíne pestuje viac než 75 percent svetovej produkcie Malbecu, vo vysokých nadmorských výškach prospieva.
V nižších nadmorských výškach sa mu totiž až tak nedarí produkovať kyslosť, ktorú potrebuje na vytvorenie skvelej chuti a dlhotrvajúceho vína.
Ako chutí Malbec
Keďže krajiny majú rozličné podmienky, Malbec z Argentíny chutí inak ako ten z Francúzska. Malbec je niekedy označovaný za „čierne“ víno pre svoju veľmi tmavú, koncentrovanú farbu s fialovými okrajmi. Vo vôni sa kombinujú tóny tmavého zrelého ovocia, fialiek a ostružín. Chuť je postavená často na pevnej trieslovinovej štruktúre, vďaka ktorej sa Malbec skvele hodí k tradičným latinsko-americkým pokrmom – steakom.
No zatiaľ čo argentínsky Malbec je ovocný, Malbec z Francúzska je úplne opačný. Z regiónu Cahors pochádza víno s príchuťou trpkej černice, čiernej slivky a s pikantnou kyslosťou, ktorá sa na začiatku často označuje ako zelená. Vzhľadom na ich mierny tanín a kyslosť s nižším alkoholom francúzske Malbec vína majú tendenciu starnúť dlhšie.
No aj po jeho znovuobjavení v Argentíne sa Malbec konzumoval zvyčajne len lokálne, vyvážal sa len veľmi málo. Keďže víno takmer výlučne zostávalo v krajine, neustále sa zlepšovalo. Po roku 2000 začali stúpať ceny vína vyrobeného v Európe a v USA a mnohí konzumenti začali hľadať cenovo prijateľnú alternatívu. A tak pre nás všetkých objavili Malbec, víno, ktoré sa hodí takmer ku každému jedlu a na každú príležitosť. Na zdravie!
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%