offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Letné soirée: Aké víno si vybrať k rybe

Letné soirée: Aké víno si vybrať k rybe

Existuje nespočetné množstvo druhov rýb a ich úprav, či sa rozhodnete pre klasicky grilované ryby ako pstruh, zubáč alebo siahnete po morských plodoch, krevetách alebo sardinkách. Nesmie sa zabudnúť ani na belgické fish & chips alebo obľúbené ceviche či sushi.

Poďte s nami objaviť tie správne vína, ktoré sa ideálne spoja s akýmkoľvek pokrmom z rýb.


Nielenže existuje veľké množstvo druhov rýb, ale tiež je možné pripravovať  ich rôznymi spôsobmi  a dokonca si niektoré druhy môžete vychutnať aj surové. To znamená, že môžete vyskúšať niekoľko rôznych kombinácii rýb a vín. Hovorí sa, že biele víno by sa malo vždy kombinovať s rybami, ale v niektorých prípadoch je ideálne spojenie ružovým poprípade aj červeným vínom. Všetko závisí od druhu rýb a od spôsobu ich prípravy.

Ryby podľa textúry mäsa možno rozdeliť do troch skupín:

Ryby s veľmi jemnou textúrou mäsa - platesa veľká, ostriež

Ryby so strednou textúrou mäsa - pstruh, morský vlk, treska

Mäsité ryby - losos, tuniak, morský čert, mečúň

 

Ryby s jemnou textúrou ako platýz, ostriež  a tilapia sa pripravujú rýchlo a krátko grilovaním alebo pečením s citrónom a bylinkami. K týmto typom rýb vyskúšajte ľahké Pinot Grigio, Vermentino alebo Fiano. Biele vína zo Sicílie sú svieže a minerálne a dobre fungujú s jednoducho pripravenými morskými grilovanými rybami.

Grilovaný pstruh z domáceho chovu s citrónovou omáčkou sa výborne hodí k slovenskému Veltlínu alebo Rizlingu. Ku grilovaným morským plodom ako sú krevety alebo mušle Svätého Jakuba sa výborne hodí biele burgundské ale i šumivé vína. Treska obyčajná, halibut a morský vlk sa snúbia s vínami s robustnejšou textúrou a podávajú sa s bohatšími omáčkami, koreninami a bylinkami.

Vyskúšajte biele vína z údolia Loiry z oblasti Sancerre alebo Pouilly-Fumé. Ryby pripravené na ázijský spôsob si dobre rozumejú s bielymi vínami z Alsaska z odrôd Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc a Pinot Gris i s vyšším zvyškovým cukrom. Pikantné rybie tacos vyskúšajte s vínom odrody Grüner Veltliner alebo nemecký Riesling s vyšším zvyškovým cukrom. 

A nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.

Vyberajte z ponuky špičkových pohárov Riedel na našom eshope.

Ryba aj s ružovým vínom

Ceviche,  juhoamerické jedlo zo surových rýb, marinovaných v citrusoch, sa bude dobre kombinuje s argentínskym bielym vínom odrody Torrontés alebo čílskym Sauvignon Blanc.

Treska vyprážaná v cestíčku v tempure alebo klasické fish & chips si dobre rozumie so sviežimi, suchými  bielymi vínami s vyššou adicitou, ktoré dobre redukujú  mastnotu.

Vyskúšajte Albariño, Sauvignon Blanc z Čile alebo Nového Zélandu. Taktiež skvelým partnerom sú šumivé biele vína ako napríklad Hacaj Chardonnay Extra Brut 2018, Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay 2016 alebo Pierre Sparr Crémant d´Alsace Le Clos Sainte Odile Brut.

Keď spájate vína s rybami, ktoré majú mäsitejšiu textúru ako napríklad mečúň alebo morský čert, rovnako ako ryby s ružovým mäsom, tuniak a losos, priamoúmerne sa zvyšuje škála štýlov vín, z ktorých si môžete vybrať, pretože výborne ladia ako s ružovými tak aj s ľahšími červenými vínami, dokonca lepšie ako s bielymi. 

 

Napríklad správne vychladený Pinot Noir z Nového sveta sa hodil ku grilovanému tuniakovi alebo zapečenému lososovi. Vyskúšajte šumivé suché ružové vína s údeným lososom, textúra bublín vytvára vynikajúci kontrast s jemnou mastnosťou rýb. Vyskúšajte taktiež kombináciu grilovaného lososa s Prosecco Rosé Brut 2019 z vinárstva Terra Serena.

Šťavnaté Beaujolais alebo Chinon, Saint Lauren, talianske podceňované Cerasuolo di Vittoria alebo Valpolicella budú skvele ladiť grilovaným tuniakom. Surový tuniak a losos sú samozrejme tiež obľúbenými ingredienciami do sushi si rozumie so Koshu. 

K rybám sú často podávané  omáčky a dressingy. K omáčkam na báze bieleho vína sú vhodné  biele ľahké vína s herbálnym a minerálnym charakterom a vyššou kyselinkou. Najlepšie ak rovnakým vínom varíte i servírujete. Napríklad biele Bordeaux - Clarendelle Blanc by Haut-Brion alebo biele vína z oblasti Sancerre z vinárstva Laporte. Omáčka s bylinkami servírovana k rybe má ideálneho partnera s kvetinovým a herbálnym charakterom vín ako napríklad Sauvignon blanc alebo Chablis

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.