offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Lávový koláč s portským vínom - RECEPT a tip na víno

Lávový koláč s portským vínom - RECEPT a tip na víno

Hovorí sa, máj lásky čas. Čokoláda je nielen zdravá, ale patrí i medzi afrodiziakum. Už Aztékovia verili, že čokoláda je potrava len pre bohov, obsahuje antioxidanty, draslík, železo aj horčík. Dvojitý afrodiziakálny účinok dosiahnete v kombinácii s portským vínom. Preto sa Lenka rozhodla pripraviť lávový koláč, ktorý kombinuje prvky čokoládového koláča a suflé. A k nemu nezabudnite popíjať portské víno z vinárstva Graham´s.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu


Americký šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten tvrdí, že v roku 1987 vynašiel v New Yorku tortu z roztavenej čokolády. Francúzsky kuchár a čokoládár Jacques Torres to však popiera s tvrdením, že takýto koláč už vo Francúzsku existoval. Podľa Vongerichtena predtým, ako bol koláč hotový, vytiahol z rúry čokoládový piškót a zistil, že stred bol stále tekutý, ale teplý a mal dobrú chuť a štruktúru. Bez ohľadu na to, kto koláč vynašiel, sa Vongerichtenovi pripisuje popularizácia lávového koláča v Spojených štátoch a stal sa takmer dôsledným zaradením do menu reštaurácie.

Lávový koláč  

Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
200 g kvalitnej čokolády odporúčam 70 až 80%
140 g na kocky nakrájaného masla
4 vajcia
60 g hladkej špaldovej múky 
70 g trstinového cukru
ovocie môže byť čerstvé, alebo mrazené (ja som použila čerstvé černice )
čerstvá mäta na ozdobu

 

Postup

1.    Nachystáme si 4 keramické misky, moje majú priemer 8,5 cm. Dno aj boky keramických misiek vytrieme maslom a vysypeme múkou.

2.    Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme. Za občasného miešania necháme trochu vychladnúť.

3.    Vo väčšej miske ručným mixérom vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom do peny asi 8 minút, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a premiešame, ručne s metličkou na záver pridáme preosiatu múku a jemne zamiešame, kým sa zmes neprepojí. Pripravené misky naplníme cestom nie úplne po okraj asi 1cm od okraju.

4.    Rúru si rozohrejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečieme približne 10 až 12 minút. Správnu konzistenciu je dosť ťažké odhadnúť, ale na povrchu by sme mali mať jemnú kôrku a vnútri by mal byť koláčik tekutejší.

5.    Po upečení ich vytiahnite z rúry, nechajte minútu postáť na kuchynskej linke a potom ich opatrne vyklopte na tanier a môžete podávať s nachystaným ovocím a čerstvou mätou na ozdobu. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Farba čokolády by mala ladiť s vínom. Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú  čokoládu ide. Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie. K pripravenému lávovému koláču som vybrala portské víno The Tawny Port Reserve z vinárstva Graham´s. Chuť tekutej čokolády a portského vína vytvorí príjemný súlad v ústach. Nechajte sa inšpirovať. 

Odporúčanie someliérky - portské víno Graham´s The Tawny Reserve Port 

 

Portské je fortifikované víno, ktoré sa vyrába v Portugalsku v oblasti Duoro. Všetky vína Graham´s vyzrievajú v pivnici vo Vila Nova de Gaia. Tawny Port Reserve starne v kontakte s kyslíkom, ktorý prestupuje z dubových sudov (pipes 550l).

Vyrobený je zo špeciálnej prémiovej zmesi vín „lotes“, ktoré zrejú v pivnici Graham’s 7 až 9 rokov v dubových sudoch. Toto víno je dokonalým príkladom umenia starostlivého namiešania vybraných vín, ktoré sa navzájom dokonale dopĺňajú. 

Hlboká farba s jantárovými odleskami. Komplexná vôňa sušených hrozienok, sliviek a fíg doplnená tónmi pomarančovej kôry, škorice, pražených mandlí, slaného karamelu a marcipánu.

Chuť je bohatá a vyvážená s hodvábnou ovocnou štruktúrou  a jemným dotykom medu. Servírovanie v kalichov na portské víno pri teplote 12-14°C. 
 

Pozrieť víno na eshope.

 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

Vinárstvo Graham´s

História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. Vinárstvo je známe vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Graham’s spája to najlepšie z tradície s inováciou. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year. Graham´s bolo obľúbeným portským aj Sira Winstona Churchilla.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.