offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Judgment of Paris – Ochutnávka, ktorá zmenila svet vína

Judgment of Paris – Ochutnávka, ktorá zmenila svet vína

Ubehlo už neuveriteľných 46 rokov od Paris Wine Tasting, tiež známej ako Judgment of Paris. Súťaž vín organizovaná v Paríži 24. mája 1976 zvýšila povedomie o kalifornských vínach.  Autorom celej degustácie bol Steven Spurrier, odborník na víno, narodený v Británii, ktorý viedol obchod s kvalitným vínom v Paríži Caves de La Madeleine.

Použité foto: Decanter.com, npr.org


Spurrier založil v obchode s vínom vinársku školu pre amerických a britských občanov žijúcich v Paríži. Spolu s Jonom Winrothom, spisovateľom z Herald Tribune, otvorili Académie du Vin, vinársku školu v anglickom jazyku. Pre školu začala pracovať aj americká spisovateľka na voľnej nohe Patricia Gallagher. Práve Patricia povedala Spurrierovi o nadchádzajúcich oslavách dvojstého výročia americkej nezávislosti. Mysleli si, že by bolo zábavné usporiadať slepú ochutnávku vín, ktorá by sa zhodovala s oslavami Spojených štátov.

Slepá degustácia vín Francúzsko verzus Kalifornia. V tom čase v Nape žil veľmi známy vinár, ktorý sa volal Robert Finnegan. Mal informačný bulletin s názvom Private Wine Guide. Bol to v podstate chlap pred Robertom Parkerom. Spurrier spolu so svojou ženou navštívil kalifornské vinárstva v marci 1976, aby našiel vína, ktoré by mohol zahrnúť do parížskej ochutnávky. Vinárstvam nepovedal, že plánuje uskutočniť slepú degustáciu vín. Vybral šesť vín Chardonnay a šesť vín Cabernet Sauvignon. Po zakúpení dvoch fliaš z každého vína na ochutnávku získal Spurrier 24 fliaš kalifornského vína, čo bolo príliš veľa na to, aby si ich mohol vziať domov ako batožinu. Našťastie vína boli skutočne prinesené do Paríža ako batožina vďaka návštevnej skupine. Jedna fľaša sa rozbila. Bolo to Freemark Abbey Cabernet Sauvignon.

Slepú degustáciu vín usporiadali v hoteli InterContinental v Paríži. Steven Spurrier a Patricia Gallagher hodnotili vína bok po boku s francúzskymi odborníkmi, ale skóre Spurrier a Gallagher neboli zahrnuté do výsledkov. Odette Khan, ktorá bola v tom čase jednou z najznámejších kritičiek vína vo Francúzsku, požadovala vrátiť späť svoje výsledky. Obávala sa, že jej výsledky budú zverejnené a bude sa musieť vyrovnať s ich následkami. Hoci to porotcov šokovalo, vína z Napa Valley prekonali tie francúzske v kategórii červených aj bielych vín.

Chardonnay Chateau Montelena 1973 získalo prvé miesto v súťaži bielych vín. Išlo len o druhý ročník vína vyrobeného vo vinárstve. Hrozno, z ktorého vzniklo ocenené Chardonnay, kúpili od pestovateľov hrozna Johna Hannu, Lee Paschicha a Henryho Dicka. Väčšina hrozna bola skutočne vypestovaná v okrese Sonoma, hoci víno bolo vyrobené v Chateau Montelena v Calistoge. Majiteľ vinárstva Jim Barrett odporučil maloobchodnú cenu 6,50 USD za fľašu.

Cabernet Sauvignon z Stag’s Leap Wine Cellars’ 1973 získal prvé miesto v súťaži červených vín. Stag’s Leap Wine Cellars vyrobili 1800 fliaš víťazného červeného vína, ktoré do fliaš naplnil Warren Winiarski s pomocou svojej manželky a ich troch detí. Keď Stag's Leap Wine Cellars prvýkrát začali predávať svoj Cabernet Sauvignon 1973, Winiarski rozhodol, že fľaša by sa mala predávať za približne 6 dolárov. Reštauráciám a maloobchodníkom sa predávalo 12 fliaš za 48 dolárov.

 

Po vyhlásení výsledkov zaznamenali zúčastnené kalifornské vinárstva obrovský nárast záujmu. Na Francúzsko to v skutočnosti nemalo veľký vplyv, pretože to nikto nepovažoval za súťaž. Hoci Steven Spurrier pozval na podujatie veľa reportérov, George M. Taber z magazínu Time bol jediným prítomným. Neskôr tento príbeh opísal vo svojej knihe „The Judgment of Paris“ v roku 2005.

V Taberovej knihe opisuje napätie v miestnosti, trochu frustrácie, mrmlanie, ľudí čudujúcich sa, čo sa stalo. Francúzske médiá napísali k udalosti odmietavé poznámky. Po vypočutí výsledkov sa francúzski degustátori domnievali, že ak by sa vína znovu ochutnali o 30 rokov, kalifornské vína by sa nedali piť. 24. mája 2006 sa v Nape a v Londýne konali simultánne ochutnávky. Opätovná degustácia dokázala, že kalifornské vína prešli aj skúškou času. Monte Bello Cabernet Sauvignon z Ridge Vineyards 1971 zo Santa Cruz AVA sa umiestnil na 5. mieste v 1976 v kategórii červených vín.

V roku 2006 sa víno umiestnilo na prvom mieste. Cabernet Sauvignon Clos du Val 1972 bol prvý ročník vína vo vinárstve a skončil na ôsmom mieste. O desať rokov neskôr sa umiestnil na prvom mieste v degustácii červených vín počas jubilejnej 10 ročnej odvety. Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon 1971 bol zahrnutý do parížskej degustácie, hoci majiteľ Robert Travers si nemyslel, že víno je ešte pripravené na pitie, keďže v tom čase ešte nebolo ani oficiálne vydané. V súťaži sa prekvapivo umiestnilo na siedmom mieste ako druhé najlepšie kalifornské červené víno. Víťazstvo v parížskej degustácii malo za následok umiestnenie vín Stag’s Leap Cabernet Sauvignon a  Chateau Montelena Chardonnay 1973 v Smithsonian múzeu.

Od pôvodnej súťaže v roku 1976 sa uskutočnilo množstvo podobných degustácii. Ochutnávka vín v San Franciscu sa konala len 20 mesiacov po pôvodnej udalosti v roku 1978. Oficiálne ochutnávky sa konali aj pri 10. a 30. výročí. Film „Bottle Shock“ bol inšpirovaný udalosťami v Paríži, hoci veľká časť príbehu bola vymyslená. Pred parížskou degustáciou bolo v údolí Napa približne 67 vinárstiev. Dnes ich je viac ako 400. Judgment of Paris navždy zmenil kalifornský obchod s vínom.

Biele vína - výsledky 1976

Kalifornia vs. Burgundsko Chardonnay

1. Chateau Montelena 1973 - USA - 132 bodov
2. Meursault Charmes Roulot 1973 - Francúzsko - 126,5 bodov
3. Chalone Vineyard 1974 - USA - 121 bodov
4. Spring Mountain Vineyard 1973 - USA - 104 bodov
5. Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973- Francúzsko - 101 bodov
6. Freemark Abbey Winery 1972 - USA - 100 bodov
7. Batard-Montrachet Ramonet-Prudhon 1973 - Francúzsko - 94 bodov
8. Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive 1972 - Francúzsko - 89 bodov
9. Veedercrest Vineyards 1972 - USA - 88 bodov
10. David Bruce Winery 1973 - USA - 42 bodov

Červené vína - výsledky 1976

Kalifornia Cabernet Sauvignon vs. Bordeaux

1. Stag’s Leap Wine Cellars 1973 - USA - 127,5 bodov
2. Château Mouton-Rothschild 1970 - Francúzsko - 126 bodov
3. Château Haut-Brion 1970 - Francúzsko - 125,5 bodov
4. Château Montrose 1970 - Francúzsko - 122 bodov
5. Château Leoville Las Cases 1971 - Francúzsko - 105,5 bodov
6. Ridge Vineyards Monte Bello 1971 - USA - 97 bodov
7. Mayacamas Vineyards 1971 - USA - 89,5 bodov
8. Clos Du Val Winery 1972 - USA - 87,5 bodov
9. Heitz Wine Cellars ‘Martha’s Vineyard’ 1970 - USA - 84,5 bodov
10. Freemark Abbey Winery 1967 - USA - 70 bodov

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.