offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré - RECEPT a tip na víno

Jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré - RECEPT a tip na víno

Pre niekoho špecifická chuť jahňacieho mäsa má svoje miesto v takmer každej svetovej kuchyni. Jeho jemná chuť sa zvýrazní použitím cesnaku a byliniek pri pečení. Lenka vám prináša skvelý recept na pečené jahňacie stehno so zeleninou a batátovo petržlenovým pyré. Skvelým partnerom pri tomto pokrme vám bude alsaský Pinot Gris z vinárstva Pierre Sparr.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu


Jahňacie mäso sa konzumuje hlavne v moslimských krajinách, kde je z náboženských dôvodov bravčové mäso zakázané. V poslednom období jahňacie mäso nájdeme aj v pultoch našich potravín s pôvodom zo slovenských fariem. Jahňacie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, je zdrojom kvalitných bielkovín a obsahuje málo tuku. Mäso z mladých oviec vo veku do šiestich mesiacov.

Pečené jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré

 

Čas prípravy: 2,5 hodiny
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
1,3 -1,5 kg jahňacieho stehna
4 vetvičky rozmarínu
8 strúčikov cesnaku
400 ml zeleninového vývaru
300 g baby karotky
300 g zelených fazuľových strúčikov
4 ks petržlen
6 ks veľké batáty
čerstvé bylinky
olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
čili korenie
2 lyžice kyslej smotany

Postup

1.  Stehno umyjeme a osušíme. Strúčiky cesnaku pozdĺžne rozpolíme a mäso nimi husto prešpikujeme. Ku každému cesnaku zapichneme aj zopár lístkov rozmarínu.

2.  Potom mäso preložíme na veľký plech, osolíme, okoreníme z obidvoch strán, pokvapkáme ho olivovým olejom, prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 2,5 hodiny a mäso pravidelne polievame vývarom a výpekom.

3.  Po hodine pečenia pridáme v celku baby mrkvu, zelené fazuľky, 1ks petržlen rezaný pozdĺž  a celé podlejeme opäť vývarom. Pred koncom pečenia asi 30minút odstránime alobal a jahňacie pečieme ďalej odokryté.

4.  Medzitým, ako sa jahňa pečie, uvaríme pyré. Batáty očistíme a spolu petržlenom, ja som pridala 3ks, nakrájame na kocky.

5.  Vložíme do hrnca a dáme spolu variť v osolenej vode. Po uvarení scedíme, pridáme maslo, 2 veľké lyžice kyslej smotany, podľa potreby soľ a čierne mleté korenie  a klasickým spôsobom urobíme pyré.

6.  Na tanier naservírujeme porciu: batátové pyré – 2 plátky pečenej jahňaciny a naaranžujeme s pečenou zeleninou. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Jahňacie mäso sa čoraz častejšie začína používať v gastronómii hlavne na jar a v lete. Je ľahko stráviteľné a má veľmi dobrú nutričnú hodnotu. Väčšinou sa pripravuje pečením s cesnakom, bylinkami a koreňovou zeleninou. Výber vína závisí od úpravy mäsa /pečené alebo dusené/a od použitej omáčky poprípade prílohy. Jahňacie mäso si výborne rozumie s plnšími bielymi vínami /starší Rizling rýnsky, Pinot blanc alebo Pinot Gris/ a ľahkými červenými vínami ako je Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir. 

K pečenému jahňaciemu stehnu so zeleninou a batátovo petržlenovým pyré som vybrala polosuchý alsaský Pinot Gris Grande Réserve ročníka 2015 z vinárstva Pierre Sparr. Pinot Gris so stredne plným telom, šťavnatou kyselinkou a jemne medovým záverom výborne doplní pečené jahňa  na cesnaku a rozmaríne a tiež sladšiu chuť batátovo petržlenovým pyré. 

Odporúčanie someliérky:

Pierre Sparr Grande Réserve Pinot Gris 2015

Biele víno - polosuché - Alsace - Francúzsko - Rulandské šedé

Expresívna vôňa dule, ázijskej hrušky, nektariniek, citrusového ovocia a kvitnúcej jablone. V chuti dostatok zrelého tropického ovocia, šťavnatá kyselinka a medovo orieškový záver. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Pierre Sparr

Meno Sparr je vnímané v Alsasku s rešpektom. História vinohradníckej rodiny siaha do roku 1680 v obci Sigolsheim. Vinárstvo medzi prvými začali fľašovať vína priamo vo vinárstve. Po druhej svetovej vojne na takmer zničených vinohradoch začali budovať novú etapu. V súčasnosti 9. generácia vinárov patrí pod Cave de Beblenheim. Milovníci alsaských vín oceňujú elegantný, hladký a ušľachtilý prejav ich vín z vinohradov Altenbourg, Clos Sainte-Odile či Grand Cru Brand a Mambourg.

Dnes Pierre Sparr vlastní 15 hektárov viníc v srdci Alsaska v Sigolsheime a ďalších 150 hektárov viníc, ktoré vlastnia pestovatelia, s  ktorými majú dlhodobé zmluvy. Pierre Sparr vysadil vinice s každou z hlavných alsaských odrôd plus Pinot Auxerrois, ktorý sa mieša s Pinot Blanc v ich Crémant d'Alsace Brut Réserve. Vinárstvo Sparr kladie dôraz na starostlivosť o vinice. Ich filozofia je, že „kvalita dobrého vína existuje už v hrozne “.

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.