Dňa 18. mája sa v priestoroch spoločnosti Corner/Wineplanet na Starej Vajnorskej uskutočnil Masterclass s vinárstvom Villa Maria, ktorý bol venovaný vínam z kolekcii Reserve a Single Vineyard Taylor Pass, Seddon a Attorney. Práve tieto vína sú odrazom najlepších oblastí Nového Zélandu. Masterclass viedol someliér Rasťo Šuták.

Grilovaná špargľa a TIP na víno Villa Maria
Biela či zelená? Obidve sú zdravé a chutné. Reč je o špargli, ktorá je teraz rovnako ako bryndza najlepšia. Lenka pripravila lahodný recept – grilovanú špargľu s proscuitttom a pošírovaným vajíčkom. A skvelým partnerom k špargli je novozéladský Sauvignon Blanc z vinárstva Villa Maria.
Grilovaná špargľa s prosciuttom a pošírovanym vajíčkom
Čas prípravy: 15 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Špargľu poriadne umyjeme pod studenou vodou, aby sme ju zbavili kúskov hliny, prípadných nečistôt.
2. Následne odrežeme z každého špargľového výhonku spodnú drevnatú časť (alebo môžete špargľu chytiť dvoma prstami a jemne ju zlomiť – mala by sa prelomiť v oblasti, kde končí mäkká časť a začína tvrdá resp. drevnatá).
3. 3 ks špargle obalíme prosciuttom. Obalené kúsky špargle naukladáme na grilovaciu panvicu alebo kontaktný gril, pripadne za dobrého počasia vonku na gril.
4. Pekne poukladáme vedľa seba, záleží od veľkosti panvice sme sa zmestilo 6ks. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a mletým čiernym korením. Grilujeme z každej strany 4-5 minút.
5. Medzi tým si pripravíme pošírované vajíčko. Dáme do väčšieho hrnca zovrieť 2 litre vody, nepridávame žiadnu soľ. Do vriacej vody nalejeme ocot a rýchlym miešaním vytvoríme silný vír, do stredu ktorého rozklepneme dve vajíčka.
6. Vajíčko povaríme 3-4 minúty a vytiahneme lyžicou. Špargľa sa nám medzi tým ugrilovala a môžeme servírovať.
Servírovanie: Na tanier naložíme 3ks špargle, na stred položíme vajíčko, ktoré jemne na režeme mesiačiky, uložíme vedľa špargle avokádo, posypeme na ozdobu čiernym sezamom a micro bylinkami.
Špargľa patrí vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej medzi významné potraviny a vo svete sa pestuje viac ako 300 druhov. Najbežnejším typom v našich zemepisných šírkach je zelená a biela špargľa, ktorá je chúlostivejšia na skladovanie. Špargľa obsahuje veľa antioxidantov a má protizápalové vlastnosti. Okrem kyseliny listovej je významným zdrojom draslíka, vlákniny, vitamínu B6, A, C a tiež tiamínu. Pomáha chrániť srdce, podporuje trávenie a znižuje riziko vzniku rakoviny. Keďže má nízky obsah kalórií a je plná vitamínov a minerálov, je vhodná aj pri redukčnej diéte
Someliérka odporúča vhodné víno
Špargľa a vajíčko sú skvelé potraviny , no nie vždy sa hodia k vínu. Nesprávna kombinácia spôsobí, že budú vytvárať s vínom nepríjemnú kovovú chuť. Ich charakteristická chuť znižuje vnímanie sladkosti a ovocnosti vína a zvyšuje vnímanie horkosti. Suché šumivé, tiché biele a aj ružové vína svojou aciditou opäť prečistia chuťové bunky. Odporúčam vyskúšať ku grilovanej špargli s proscuittom a pošírovaným vajíčkom víno Sauvignon Blanc 2021 z rady EarthGarden Villa Maria. Toto víno sa so špargľou i vajíčkom výborne kombinuje, pretože je suché, svieže a ovocno herbálne tóny skvele dopĺňajú chuť celého pokrmu.
Odporúčanie someliérky:
Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021
Atraktívna vôňa citrusových plodov ako limetka a čerstvý grapefruit doplnená herbálnymi tónmi. V chuti koncentrovaný Sauvignon postavený na ovocí a vyvážený pikantnou kyselinkou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Villa Maria
Villa Maria je na Novom Zélande lídrom v oblasti výroby ekologických vín. Hlavným zameraním je byť zodpovedný k životnému prostrediu a pracovať s používaním trvalo udržateľné postupy na ochranu pôdy pre ďalšie generácie. Vinárstvo pestuje hrozno ekologicky od roku 1999, snaží sa zlepšiť vzťah k pôde. Viac ako 30% viníc vo vlastníctve Villa Maria je ekologicky obrábaných s cieľom dosiahnuť 100% do roku 2030.
EarthGarden je prvá rada vín vinárstva Villa Maria, ktorá je celá 100% certifikovaná BioGro. Vinárstvo každý rok vysadí stovky kvetov vo svojich ekologických viniciach. Kvety prilákajú včely a užitočný hmyz, ktorý ničí škodcov a choroby v súlade s prírodou bez potreby syntetických chemikálií. Tieto kvety boli inšpiráciou pre dizajn etikety a štítku rady EarthGarden.
Ďalšie články

Cancanero je slovenská remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečení kačíc v kulinárskom svete známych ako Foie gras “. Pečene sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr podľa francúzskych technológov priamo z Gaskonska, tak, aby táto delikatesa nestratila nič zo svojej jemnosti a rafinovanosti. V rámci spracovateľského procesu nepoužívajú umelé konzervanty, činidlá a dochucovadlá.
Foie gras Cancanero už teraz môžete kúpiť v predajni WinePlanet Nivy centrum v Bratislave. Na eshope nie je produkt k dispozícii.

Asi ťažko by sa na svete našla iná odroda s takou obľúbenosťou, akou oplýva práve Sauvignon Blanc. Vína tejto odrody sa vyrábajú takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta v širokej škále štýlov, ktorý vinári dokážu riadiť a usmerňovať prácou vo viniciach aj vo vinárstve. Sauvignon Blanc sa často prihovára mladším konzumentom. Jeho výrazná osobitosť je pre zákazníkov príťažlivá.

Spoločnosť Koval sa zaoberá výrobou spiritov od roku 2008 a získala viac ako 100 medzinárodných ocenení. Okrem čisto organickej whiskey, likérov a iných destilátov vyrába organický, grain-to-glas gin, v prvej pálenici v Chicagu po roku 1800, po prohibícii.
21. 5. oslavujeme Svetový deň WHISKY s akciou -10% na všetky whisky a produkty Koval. Použite kód KOVAL v košíku.