offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Fľaša ako pridaná hodnota k exkluzivite

Fľaša ako pridaná hodnota k exkluzivite

V dnešnej dobe zohráva dôležitú úlohu pri výbere vín dizajn fľaše, ktorý dáva vínu pridanú hodnotu k predajnosti a odlíšeniu sa.

V nasledujúcom článku sa dozviete ako sa dizajn fľaše vyvíjal, zaujímavé typy fliaš a aké sú trendy. Prinášame vám tiež tipy na exkluzívne fľaše, ktoré zaručene očaria.


 

Z histórie dizajnu fliaš

Pred približne 6000 rokov, predtým ako sa víno plnilo do sklenených fliaš, sa používali na skladovanie vína v Gruzínsku hlinené nádoby tvz. kvevri/qvevri. Boli potiahnuté včelím voskom a prebiehali v nich všetky procesy od drvenia hrozna až po dozrievanie vína.

Neskôr Rimania začali používať na prepravu vín drevené sudy. Sklo sa začalo v priemysle používať až v 17. storočí vďaka  Kenelmovi  Digbymu, ktorý sa považuje za „otca modernej fľaše.“ V roku 1821 spoločnosť Rickets of Bristol získala patent na stroj, ktorý začal vyrábal sklenené fľaše na vína.

Celkový vzhľad fľaše sa rokmi vyvíjal nielen čo sa týka veľkosti fliaš, ale i tvaru a uzáveru. I keď dnes sa víno plní okrem skla aj do plastových fliaš, bag in boxov, ale i plechoviek, sklenená fľaša bude vždy na prvom mieste a bude mať najvyššiu hodnotu.

 

Rozhoduje tvar a veľkosť fľaše

Pre širokú skupinu zákazníkov je veľmi dôležitý vzhľad fľaše. Tvar, farba a celkový dizajn fľaše, etikety a možno aj nejaký prívesok na hrdle majú veľkú váhu, či si zákazník víno kúpi. Základný typ fľaše pre tiché vína je tzv. Bordeaux, klasický a najviac používaný typ. Pokiaľ ide o ostatné tvary fliaš, ktoré sa rozšírili, ide aj o marketing pohľadu rozlíšenie vín na základe regiónu, z ktorého pochádzajú. Burgundsko si vyvinulo svoju vlastnú charakteristickú fľašu, ktorá je v spodnej časti širšia a k hrdlu sa zužuje. Počas niekoľkých desaťročí sa táto fľaša stala synonymom pre odrody Pinot Noir a Chardonnay. 

Vinári v oblasti Chateauneuf du Pape si dali vyraziť na hrdlo fľaše  charakteristický znak pápežskú korunu s prekríženými kľúčmi sv. Petra. Niektoré fľaše z Provence majú zase tvar presýpacích hodín. V oblasti Jura je sladké víno Vin Jaune plnené do fliaš s objemom 0,62l tzv. clavelin. Niektoré striktné regionálne tvary fľaše pretrvávajú dodnes. 

Samostatnou kapitolou je Champagne, nielen čo sa týka tvaru, ale i veľkosti fľaše. Existuje 14 veľkostí fliaš pre Champagne od 0,2l do 30l. Champagne fermentuje vo fľaši, sklo musí byť hrubšie, pretože vo fľaši môže byť tlak až 6 atmosfér. Dnes vinári v Champagne prispôsobujú tvar fliaš svojich prestížnych cuvée viac marketingu.

 

V Nemecku vznikol dlhý, zúžený „flautový“ typ fľaše najprv pre Rýnsky rýnsky/Riesling, neskôr začali Riesling a Grüner Veltliner plniť do fliaš flautového typu i rakúski vinári z oblasti Wachau a používa sa aj v Alsasku. Predpokladá sa, že tento typ vznikol kvôli tomu, že víno sa prevážalo po rieke Rýn a štíhlych fliaš sa viac zmestilo do trupu lode. Vo Fransku sa dodnes používa typ fľaše „bocksbeutel“. Portské vína majú taktiež svoj charakteristický tvar fľaše a väčšinou sú ozdobené vlastnou pečaťou s rodinným erbom. Tokaj má tiež svoj typický tvar fľaše s objemom 0,5l.

Výnimkou je vinár J&J Ostrožovič, ktorý tokajské vína plní do 0,375l fliaš. Vinárstva skúšajú stále nové marketingové stratégie, ako vizuálne zaujať zákazníka pri kúpe vína. Dizajn vína sa v súčasnosti považuje za zásadný prvok pri ovplyvňovaní zákazníka. Určite ste sa stretli napríklad s nepriehľadnou mliečno -bielou farbou fľaše, kde si vlastne ani vizuálne nemôžete pozrieť, čo vlastne kupujete. Čím má fľaša viac marketingových aspektov, tým výrobca musel zaplatiť viac za dizajn a obsah vždy nemusí zodpovedať cene. Ďalším dôležitým prvkom pri výbere je dobre identifikovateľná etiketa a propagácia pomocou sociálnych médií. Pozor, nepodliehajte trendom, aby ste sa nestali obeťami marketingu.

Vždy nakupujte radšej od overených predajcov. Existujú zákazníci, ktorí sa stali zberateľmi limitovaných fliaš vín alebo destilátov a sú ochotní urobiť čokoľvek, aby získali práve to, čo im v zbierke chýba. Fľaše vín sú výborným nástrojom k falšovaniu. Nejeden krát sa stalo, že zberateľ zaplatil niekoľko tisíc eur za fľašu vína a obsah fľaše nezodpovedal obalu. A taktiež, nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Rovnako ako pri víne, tak i pri destilátoch, je dizajn fľaše veľmi dôležitý. Viac zaoblené tvary fliaš sa používajú pre rumy, whisky a najmä Cognac v najvyššej kategórii XO. Vychádzajú tiež z tradície. Pri destilátoch sú dizajnéri kreatívnejší ako pri vínach, rôzne niekedy až bizarné tvary fliaš ozdobené diamantami.

 

Výber exkluzívnych vín a destilátov

 

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger Millésime Brut 007, 2011 Biele víno, suché, Champagne, Francúzsko - Kúpiť víno.

Champagne Bollinger 007 Limited Edition oslavuje ďalší diel bondovky s názvom No Time To Die, ktorá do kín vkročí v roku 2021. Bollinger má s agentom 007 špeciálne väzby už od začiatku 70. rokov, presnejšie od roku 1973, keď si Roger Moore, ktorý v tom čase hral agenta Jamesa Bonda, objednal  vo filme Ži a nechaj žiť,  fľašu Champagne Bollinger.  

Od  roku 1979 sa Bollinger stal oficiálnym Champagne Jamesa Bonda. Víno je vyrobené kompletne z hrozna odrody Pinot Noir. Zberateľská rarita s pridanou hodnotou kvalitného Champagne.

Le Puy Rose-Marie BIO, 2018
Ružové víno, suché, Francúzsko

 

Všetky vína Le Puy  patria k najlepším vínam Francúzska. Ich hodnota spočíva v nekompromisnom prístupe, ktorý rodina Amoreau povýšila na umenie. Le Puy je rodinným vinárstvom už 400 rokov s biodynamickým prístupom. Víno sa vyrába metódou "la saignée". Vinifikuje 8 mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš, treba si alokovať. Korok je zaliaty voskom. Merlot v klasickom obleku starej školy s prirodzenou textúrou. Kúpiť víno na eshope.

Gérard Bertrand Coté des Roses Blanc, Chardonnay, 2018, biele víno, suché, Languedoc-Roussillon

 

Vinárstvo úspešne spája víno s turizmom, kultúrou a gastronómiou. Všetky vinohrady s rozlohou 800ha má Gerard Betrand v kategórii organic a niektoré dokonca biodznamic Demeter. Fľaša Coté des Roses zaujme ma prvý pohľad, dno fľaše má tvar ruže a je uzavretá skleneným uzáverom. Okrem bielej verzii je v ponuke ružová aj červená. Ideálny darček pre dámu, ktorá má rada kvalitné vína. Kúpiť víno na eshope.

 

 

Kanonkop Pinotage Black Label, 2017
Červené víno, suché, Stellenbosch, Južná Afrika

 

Kanonkop patrí k popredným rodinným vinárstvam Južnej Afriky v oblasti Stellenbosch. V roku 1941 bola práve tu prvý krát komerčne vysadená odroda Pinotage. Pinotage Black Label pochádza z pôvodných vinohradov, ktoré boli vysadené v 50 rokoch dvadsiateho storočia v univerzite v Stellenbosch. Ručný zber, fermentácia prebieha v otvorených betónových nádobách s pravidelným ponáraním matolinového koláča. Víno vyzrieva 18 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch značky Nevers. Prvý ročník tohto vína na Slovensku. Kúpiť víno na eshope.

Penfolds St.Henri Shiraz, 2016
Červené víno, suché, Austrália

 

Jedno z najstarších vinárstiev v Austrálii. Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Pri vínach ako Penfolds Grange, St. Henri, Bin 707 alebo Yattarna je aj investičným artiklom i predmetom dedičného konania. Pokojne aj siedmou hviezdou na Austrálskej vlajke. St. Henri je vždý klasický s excelentnou štruktúrou a charakterom. Ročník 2016 bude na vrchole v roku 2040. Investícia s veľkým návratom. Kúpiť víno na eshope.  

 

 

Graham's 20 Y.O. Tawny Port 
Portské, červené víno, sladké, Portugalsko

 

Graham´s je prominentný „Port House“,  ako sa vinárstvam z tejto oblasti hovorí. Bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla.  V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Vinárstvo vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Dokonalá rovnováha medzi mladým a vyzrievajúcim portským. Keď jedna fľaša nestačí... Kúpiť portské na eshope.

ABK6 Cognac Famille, koňak 43%, darčekové balenie s boxom

 

ABK6 je rodinný podnik s viac ako storočnou tradíciou produkcie Cognacu. Rodina Abecassis je jedným z najväčších vlastníkov pôdy a vinohradov v centrálnej oblasti Champagne. Pôvodné pivnice, kde zreje eau de vie  sú staré viac ako 100 rokov. Veľmi špeciálna zmes najstarších koňakov z pivníc pána Abecassis (zmes z roku 1914, 1917, 1918). Limitovaná edícia 27 fliaš z krištáľu pre celý svet. Kúpiť cognac na eshope.

 

 

Malteco Selección, rum 40%, 1980

 

Rum Malteco je jedným z najunikátnejších a najstarších rumových domov Licoreras Industria de Guatemala. Ročník 1980 je raritou, striktne limitovaný a vyhľadávaný u zberateľov. Ron Malteco Seleccion 1980 bol uložený v amerických sudoch z bieleho duba v nadmorskej výške 2300 m n. m, po ktorej nasledovala dvojitá solera. Vysoká nadmorská výška má silný vplyv na zrelosť rumu. Fľaše sú číslované. Kúpiť rum na eshope.

Blue Stamp, rum 42%

 

Rum pochádza z ostrova Mauritius z dielne známeho master blendera Frederica Bestela. Získava sa destiláciou melasy, ktorá pochádza z cukrovej trstiny dopestovanej výlučne na ostrove. Následne zreje v sudoch z Južnej Afriky, v ktorých pred tým odpočívali rôzne fortifikované vína.  Kvalitu Blue Stamp ocenili porotcovia dvoch prestížnych medzinárodných súťaží- na World Rum Awards získal striebro a na San Francisco World Spirits Competition bronz. Kúpiť rum na eshope.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.