offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Fľaša ako pridaná hodnota k exkluzivite

Fľaša ako pridaná hodnota k exkluzivite

V dnešnej dobe zohráva dôležitú úlohu pri výbere vín dizajn fľaše, ktorý dáva vínu pridanú hodnotu k predajnosti a odlíšeniu sa.

V nasledujúcom článku sa dozviete ako sa dizajn fľaše vyvíjal, zaujímavé typy fliaš a aké sú trendy. Prinášame vám tiež tipy na exkluzívne fľaše, ktoré zaručene očaria.


 

Z histórie dizajnu fliaš

Pred približne 6000 rokov, predtým ako sa víno plnilo do sklenených fliaš, sa používali na skladovanie vína v Gruzínsku hlinené nádoby tvz. kvevri/qvevri. Boli potiahnuté včelím voskom a prebiehali v nich všetky procesy od drvenia hrozna až po dozrievanie vína.

Neskôr Rimania začali používať na prepravu vín drevené sudy. Sklo sa začalo v priemysle používať až v 17. storočí vďaka  Kenelmovi  Digbymu, ktorý sa považuje za „otca modernej fľaše.“ V roku 1821 spoločnosť Rickets of Bristol získala patent na stroj, ktorý začal vyrábal sklenené fľaše na vína.

Celkový vzhľad fľaše sa rokmi vyvíjal nielen čo sa týka veľkosti fliaš, ale i tvaru a uzáveru. I keď dnes sa víno plní okrem skla aj do plastových fliaš, bag in boxov, ale i plechoviek, sklenená fľaša bude vždy na prvom mieste a bude mať najvyššiu hodnotu.

 

Rozhoduje tvar a veľkosť fľaše

Pre širokú skupinu zákazníkov je veľmi dôležitý vzhľad fľaše. Tvar, farba a celkový dizajn fľaše, etikety a možno aj nejaký prívesok na hrdle majú veľkú váhu, či si zákazník víno kúpi. Základný typ fľaše pre tiché vína je tzv. Bordeaux, klasický a najviac používaný typ. Pokiaľ ide o ostatné tvary fliaš, ktoré sa rozšírili, ide aj o marketing pohľadu rozlíšenie vín na základe regiónu, z ktorého pochádzajú. Burgundsko si vyvinulo svoju vlastnú charakteristickú fľašu, ktorá je v spodnej časti širšia a k hrdlu sa zužuje. Počas niekoľkých desaťročí sa táto fľaša stala synonymom pre odrody Pinot Noir a Chardonnay. 

Vinári v oblasti Chateauneuf du Pape si dali vyraziť na hrdlo fľaše  charakteristický znak pápežskú korunu s prekríženými kľúčmi sv. Petra. Niektoré fľaše z Provence majú zase tvar presýpacích hodín. V oblasti Jura je sladké víno Vin Jaune plnené do fliaš s objemom 0,62l tzv. clavelin. Niektoré striktné regionálne tvary fľaše pretrvávajú dodnes. 

Samostatnou kapitolou je Champagne, nielen čo sa týka tvaru, ale i veľkosti fľaše. Existuje 14 veľkostí fliaš pre Champagne od 0,2l do 30l. Champagne fermentuje vo fľaši, sklo musí byť hrubšie, pretože vo fľaši môže byť tlak až 6 atmosfér. Dnes vinári v Champagne prispôsobujú tvar fliaš svojich prestížnych cuvée viac marketingu.

 

V Nemecku vznikol dlhý, zúžený „flautový“ typ fľaše najprv pre Rýnsky rýnsky/Riesling, neskôr začali Riesling a Grüner Veltliner plniť do fliaš flautového typu i rakúski vinári z oblasti Wachau a používa sa aj v Alsasku. Predpokladá sa, že tento typ vznikol kvôli tomu, že víno sa prevážalo po rieke Rýn a štíhlych fliaš sa viac zmestilo do trupu lode. Vo Fransku sa dodnes používa typ fľaše „bocksbeutel“. Portské vína majú taktiež svoj charakteristický tvar fľaše a väčšinou sú ozdobené vlastnou pečaťou s rodinným erbom. Tokaj má tiež svoj typický tvar fľaše s objemom 0,5l.

Výnimkou je vinár J&J Ostrožovič, ktorý tokajské vína plní do 0,375l fliaš. Vinárstva skúšajú stále nové marketingové stratégie, ako vizuálne zaujať zákazníka pri kúpe vína. Dizajn vína sa v súčasnosti považuje za zásadný prvok pri ovplyvňovaní zákazníka. Určite ste sa stretli napríklad s nepriehľadnou mliečno -bielou farbou fľaše, kde si vlastne ani vizuálne nemôžete pozrieť, čo vlastne kupujete. Čím má fľaša viac marketingových aspektov, tým výrobca musel zaplatiť viac za dizajn a obsah vždy nemusí zodpovedať cene. Ďalším dôležitým prvkom pri výbere je dobre identifikovateľná etiketa a propagácia pomocou sociálnych médií. Pozor, nepodliehajte trendom, aby ste sa nestali obeťami marketingu.

Vždy nakupujte radšej od overených predajcov. Existujú zákazníci, ktorí sa stali zberateľmi limitovaných fliaš vín alebo destilátov a sú ochotní urobiť čokoľvek, aby získali práve to, čo im v zbierke chýba. Fľaše vín sú výborným nástrojom k falšovaniu. Nejeden krát sa stalo, že zberateľ zaplatil niekoľko tisíc eur za fľašu vína a obsah fľaše nezodpovedal obalu. A taktiež, nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Rovnako ako pri víne, tak i pri destilátoch, je dizajn fľaše veľmi dôležitý. Viac zaoblené tvary fliaš sa používajú pre rumy, whisky a najmä Cognac v najvyššej kategórii XO. Vychádzajú tiež z tradície. Pri destilátoch sú dizajnéri kreatívnejší ako pri vínach, rôzne niekedy až bizarné tvary fliaš ozdobené diamantami.

 

Výber exkluzívnych vín a destilátov

 

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger Millésime Brut 007, 2011 Biele víno, suché, Champagne, Francúzsko - Kúpiť víno.

Champagne Bollinger 007 Limited Edition oslavuje ďalší diel bondovky s názvom No Time To Die, ktorá do kín vkročí v roku 2021. Bollinger má s agentom 007 špeciálne väzby už od začiatku 70. rokov, presnejšie od roku 1973, keď si Roger Moore, ktorý v tom čase hral agenta Jamesa Bonda, objednal  vo filme Ži a nechaj žiť,  fľašu Champagne Bollinger.  

Od  roku 1979 sa Bollinger stal oficiálnym Champagne Jamesa Bonda. Víno je vyrobené kompletne z hrozna odrody Pinot Noir. Zberateľská rarita s pridanou hodnotou kvalitného Champagne.

Le Puy Rose-Marie BIO, 2018
Ružové víno, suché, Francúzsko

 

Všetky vína Le Puy  patria k najlepším vínam Francúzska. Ich hodnota spočíva v nekompromisnom prístupe, ktorý rodina Amoreau povýšila na umenie. Le Puy je rodinným vinárstvom už 400 rokov s biodynamickým prístupom. Víno sa vyrába metódou "la saignée". Vinifikuje 8 mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš, treba si alokovať. Korok je zaliaty voskom. Merlot v klasickom obleku starej školy s prirodzenou textúrou. Kúpiť víno na eshope.

Gérard Bertrand Coté des Roses Blanc, Chardonnay, 2018, biele víno, suché, Languedoc-Roussillon

 

Vinárstvo úspešne spája víno s turizmom, kultúrou a gastronómiou. Všetky vinohrady s rozlohou 800ha má Gerard Betrand v kategórii organic a niektoré dokonca biodznamic Demeter. Fľaša Coté des Roses zaujme ma prvý pohľad, dno fľaše má tvar ruže a je uzavretá skleneným uzáverom. Okrem bielej verzii je v ponuke ružová aj červená. Ideálny darček pre dámu, ktorá má rada kvalitné vína. Kúpiť víno na eshope.

 

 

Kanonkop Pinotage Black Label, 2017
Červené víno, suché, Stellenbosch, Južná Afrika

 

Kanonkop patrí k popredným rodinným vinárstvam Južnej Afriky v oblasti Stellenbosch. V roku 1941 bola práve tu prvý krát komerčne vysadená odroda Pinotage. Pinotage Black Label pochádza z pôvodných vinohradov, ktoré boli vysadené v 50 rokoch dvadsiateho storočia v univerzite v Stellenbosch. Ručný zber, fermentácia prebieha v otvorených betónových nádobách s pravidelným ponáraním matolinového koláča. Víno vyzrieva 18 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch značky Nevers. Prvý ročník tohto vína na Slovensku. Kúpiť víno na eshope.

Penfolds St.Henri Shiraz, 2016
Červené víno, suché, Austrália

 

Jedno z najstarších vinárstiev v Austrálii. Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Pri vínach ako Penfolds Grange, St. Henri, Bin 707 alebo Yattarna je aj investičným artiklom i predmetom dedičného konania. Pokojne aj siedmou hviezdou na Austrálskej vlajke. St. Henri je vždý klasický s excelentnou štruktúrou a charakterom. Ročník 2016 bude na vrchole v roku 2040. Investícia s veľkým návratom. Kúpiť víno na eshope.  

 

 

Graham's 20 Y.O. Tawny Port 
Portské, červené víno, sladké, Portugalsko

 

Graham´s je prominentný „Port House“,  ako sa vinárstvam z tejto oblasti hovorí. Bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla.  V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Vinárstvo vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Dokonalá rovnováha medzi mladým a vyzrievajúcim portským. Keď jedna fľaša nestačí... Kúpiť portské na eshope.

ABK6 Cognac Famille, koňak 43%, darčekové balenie s boxom

 

ABK6 je rodinný podnik s viac ako storočnou tradíciou produkcie Cognacu. Rodina Abecassis je jedným z najväčších vlastníkov pôdy a vinohradov v centrálnej oblasti Champagne. Pôvodné pivnice, kde zreje eau de vie  sú staré viac ako 100 rokov. Veľmi špeciálna zmes najstarších koňakov z pivníc pána Abecassis (zmes z roku 1914, 1917, 1918). Limitovaná edícia 27 fliaš z krištáľu pre celý svet. Kúpiť cognac na eshope.

 

 

Malteco Selección, rum 40%, 1980

 

Rum Malteco je jedným z najunikátnejších a najstarších rumových domov Licoreras Industria de Guatemala. Ročník 1980 je raritou, striktne limitovaný a vyhľadávaný u zberateľov. Ron Malteco Seleccion 1980 bol uložený v amerických sudoch z bieleho duba v nadmorskej výške 2300 m n. m, po ktorej nasledovala dvojitá solera. Vysoká nadmorská výška má silný vplyv na zrelosť rumu. Fľaše sú číslované. Kúpiť rum na eshope.

Blue Stamp, rum 42%

 

Rum pochádza z ostrova Mauritius z dielne známeho master blendera Frederica Bestela. Získava sa destiláciou melasy, ktorá pochádza z cukrovej trstiny dopestovanej výlučne na ostrove. Následne zreje v sudoch z Južnej Afriky, v ktorých pred tým odpočívali rôzne fortifikované vína.  Kvalitu Blue Stamp ocenili porotcovia dvoch prestížnych medzinárodných súťaží- na World Rum Awards získal striebro a na San Francisco World Spirits Competition bronz. Kúpiť rum na eshope.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.