offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Domaine Chanson = 1000 ročná tradícia výroby vína

Domaine Chanson = 1000 ročná tradícia výroby vína

Domaine Chanson patrí k najstarším negociantom v Beaune.

Ako negociant predstavuje Chanson to najlepšie z Burgundska už viac ako 250 rokov, pestuje svoje vlastné hrozno a  spolupracuje s inými pestovateľmi. Celková ročná produkcia vinárstva Chanson je menej ako 1 milión fliaš. Predávajú 45 % na domácom trhu a 55 % ide na export.


Chanson vlastní niektoré z najvyhľadávanejších viníc Burgundska. Sídli priamo v srdci Côte de Beaune.  Navštíviť Domaine Chanson znamená cestovať späť v čase a zažiť čaro 1000-ročnej tradície výroby vína.

Ochranná pevnosť vín

Stredoveká pevnosť v srdci Domaine Chanson a aj Beaune, bola postavená za vlády Ľudovíta XI. a dokončená za François 1er. Zasvätená je vyzrievaniu a ochrane vín výlučne z viníc premier a grand cru vo vlastníctve Domaine Chanson.

Štvorposchodová vysoká pevnosť s 8 metrov hrubými stenami poskytuje výnimočnú atmosféru pre dozrievanie kvalitných burgundských vín pri zachovaní konštantnej teploty a vlhkosti. Šachta na prenášanie munície dnes slúži ako výťah.  Bašta známa ako „Le Bastion de l'Oratoire“, je jednou z piatich budov, ktoré sa stále nachádzajú v Beaune a od založenia Domaine Chanson v roku 1750 sa neustále používa. Táto pozoruhodná stavba odráža zámer vinárstva Chanson urobiť maximum pre zachovanie vinárskych tradícií regiónu, čo umožňuje vyrábať vína najčistejšieho burgundského ducha. Rešpektovanie viniča v každej fáze procesu výroby vína je pre vinára a enológa Jean-Pierre Confurona prvoradé, umožňuje čo najpresnejšie vyjadrenie terroir. S tradíciou však musí prísť pokrok a Chanson hľadí aj do budúcnosti. 
 

Spojenie, ktoré funguje - Bollinger a Chanson

Rodina Bollinger v roku 1999 prevzala vlastníctvo Domaine Chanson, avšak si stále zachováva rodinný charakter. Vďaka  investíciám Bollinger sa zlepšila kvalita vín.

V roku 2010 postavili  v Savigny-lès-Beaune  nové moderné vinárstvo, kde sa hrozno prepravujú samospádom a jednotlivé parcely sú vinifikované samostatne, čo umožňuje väčšiu precíznosť pri výrobe vína. Kontrola výnosov, rez a zelené práce vo vinohradoch, ručný zber hrozna a triedenie, jemné lisovanie Chardonnay a macerácia celých strapcov Pinot Noir.

Nové prístupy v chladení hrozna po príchode do vinárstva umožňujú dlhšiu fermentáciu. Používajú frakčné šetrné lisovanie hrozna podobne ako v Champagne vína vyzrievajú v burgundských dubových sudoch. Pri červených vínach je iba 30% nových a pri bielych 20%. Sudy sú uložené v kamennom bastione, kde vína pomaly vyzrievajú. Cieľom je znížiť zásahy do vína, sú nečírené a nefiltrované. 
 

Vinohrady sú základ kvality

Chanson vlastní  45 hektárov vinohradov, ktoré sú všetky prinajmenšom v kategórii premier cru, 25ha z nich je v Beaune. To z nich robí druhého najväčšieho vlastníka popredných viníc v Beaune. Všetky vinohrady sú od roku 2009 obhospodarované organicky a 95 % ich vín sa vyrába vo vinárstve. 

Vinice sú certifikované ako HVE udržateľné, používajú organické ošetrenie, ale nemajú/nepotrebujú mať certifikáciu. „Toto nie je pre zákazníkov, ale pre nás,“ hovorí Jean-Pierre Confuron. „Našou filozofiou je rešpektovať organický režim.

Vinohrady sa nachádzajú sa v obciach: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Beaune, Savigny-lès-Beaune, Pernand Vergelesses a Aloxe Corton. Ostatné vína pochádzajú z hrozna zmluvne viazaného aj niekoľko desaťročí s viacerými pestovateľmi v oblasti. Najvzácnejším vinohradmi sú Clos des Mouches a Clos des Féves Beaune Premier Cru Monopole s rozlohou 3,8ha. Vína Domaine Chanson sú známe a vyhľadávané pre svoju štruktúru, eleganciu a potenciál vyzrievať.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.