offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Domaine Chanson = 1000 ročná tradícia výroby vína

Domaine Chanson = 1000 ročná tradícia výroby vína

Domaine Chanson patrí k najstarším negociantom v Beaune.

Ako negociant predstavuje Chanson to najlepšie z Burgundska už viac ako 250 rokov, pestuje svoje vlastné hrozno a  spolupracuje s inými pestovateľmi. Celková ročná produkcia vinárstva Chanson je menej ako 1 milión fliaš. Predávajú 45 % na domácom trhu a 55 % ide na export.


Chanson vlastní niektoré z najvyhľadávanejších viníc Burgundska. Sídli priamo v srdci Côte de Beaune.  Navštíviť Domaine Chanson znamená cestovať späť v čase a zažiť čaro 1000-ročnej tradície výroby vína.

Ochranná pevnosť vín

Stredoveká pevnosť v srdci Domaine Chanson a aj Beaune, bola postavená za vlády Ľudovíta XI. a dokončená za François 1er. Zasvätená je vyzrievaniu a ochrane vín výlučne z viníc premier a grand cru vo vlastníctve Domaine Chanson.

Štvorposchodová vysoká pevnosť s 8 metrov hrubými stenami poskytuje výnimočnú atmosféru pre dozrievanie kvalitných burgundských vín pri zachovaní konštantnej teploty a vlhkosti. Šachta na prenášanie munície dnes slúži ako výťah.  Bašta známa ako „Le Bastion de l'Oratoire“, je jednou z piatich budov, ktoré sa stále nachádzajú v Beaune a od založenia Domaine Chanson v roku 1750 sa neustále používa. Táto pozoruhodná stavba odráža zámer vinárstva Chanson urobiť maximum pre zachovanie vinárskych tradícií regiónu, čo umožňuje vyrábať vína najčistejšieho burgundského ducha. Rešpektovanie viniča v každej fáze procesu výroby vína je pre vinára a enológa Jean-Pierre Confurona prvoradé, umožňuje čo najpresnejšie vyjadrenie terroir. S tradíciou však musí prísť pokrok a Chanson hľadí aj do budúcnosti. 
 

Spojenie, ktoré funguje - Bollinger a Chanson

Rodina Bollinger v roku 1999 prevzala vlastníctvo Domaine Chanson, avšak si stále zachováva rodinný charakter. Vďaka  investíciám Bollinger sa zlepšila kvalita vín.

V roku 2010 postavili  v Savigny-lès-Beaune  nové moderné vinárstvo, kde sa hrozno prepravujú samospádom a jednotlivé parcely sú vinifikované samostatne, čo umožňuje väčšiu precíznosť pri výrobe vína. Kontrola výnosov, rez a zelené práce vo vinohradoch, ručný zber hrozna a triedenie, jemné lisovanie Chardonnay a macerácia celých strapcov Pinot Noir.

Nové prístupy v chladení hrozna po príchode do vinárstva umožňujú dlhšiu fermentáciu. Používajú frakčné šetrné lisovanie hrozna podobne ako v Champagne vína vyzrievajú v burgundských dubových sudoch. Pri červených vínach je iba 30% nových a pri bielych 20%. Sudy sú uložené v kamennom bastione, kde vína pomaly vyzrievajú. Cieľom je znížiť zásahy do vína, sú nečírené a nefiltrované. 
 

Vinohrady sú základ kvality

Chanson vlastní  45 hektárov vinohradov, ktoré sú všetky prinajmenšom v kategórii premier cru, 25ha z nich je v Beaune. To z nich robí druhého najväčšieho vlastníka popredných viníc v Beaune. Všetky vinohrady sú od roku 2009 obhospodarované organicky a 95 % ich vín sa vyrába vo vinárstve. 

Vinice sú certifikované ako HVE udržateľné, používajú organické ošetrenie, ale nemajú/nepotrebujú mať certifikáciu. „Toto nie je pre zákazníkov, ale pre nás,“ hovorí Jean-Pierre Confuron. „Našou filozofiou je rešpektovať organický režim.

Vinohrady sa nachádzajú sa v obciach: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Beaune, Savigny-lès-Beaune, Pernand Vergelesses a Aloxe Corton. Ostatné vína pochádzajú z hrozna zmluvne viazaného aj niekoľko desaťročí s viacerými pestovateľmi v oblasti. Najvzácnejším vinohradmi sú Clos des Mouches a Clos des Féves Beaune Premier Cru Monopole s rozlohou 3,8ha. Vína Domaine Chanson sú známe a vyhľadávané pre svoju štruktúru, eleganciu a potenciál vyzrievať.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.