offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Dokonalé vína z Argentíny – Spoznajte Rutini

Dokonalé vína z Argentíny – Spoznajte Rutini

Vinárstvo Rutini je jedným z najvýznamnejších a najznámejších producentov vína v Argentíne. Zakladateľ Felipe Rutini, pôvodom z Talianska (Marche), založil vinárstvo koncom 19. storočia v Uco Valley  Mendoze. Konzistentná kvalita vín Rutini je obdivuhodná a prináša pôžitok milovníkom už viac než 130 rokov.

Inšpirujte sa výberom: TOP vína Argentíny


Začiatok cesty k vinárstvu

Vinohrady Rutini ležia v provincii Tupungato, La Consulta a Altamira. Hrozno sa zberá individuálne podľa jednotlivých parciel v závislosti od optimálnej zrelosti. V súčasnosti sa hrozno spracúva v novom modernom vinárstve v Tupungato. 

V roku 1925 Rutini vysadili vinič v oblasti Uco Valley a tým sa začala písať história vinárstva. V 90. rokoch boli pôvodné Bodega La Rural v Coquimbito kompletne zrekonštruované a boli zakomponované najmodernejšie technológie. Dnes sa v tomto objekte nachádza Múzeum vína, kde sa návštevníci môžu dozvedieť o prvých pokusoch výroby vína Felipeho Rutini a byť svedkami vývoja tradičných techník. V súlade s úsilím svojho zakladateľa o dokonalosť sa v roku 2008 začala výstavba nového závodu Rutini Wines v Tupungato v Uco Valley.

Práve tam sa v súčasnosti vyrábajú vína najvyššej kvality  Felipe Rutini, Apartado, Antologia, Single Vineyard, Colección Rutini, Encuentro a Trumpeter. Vinice v údolí Uco sa rozprestierajú na viac ako 400 hektároch v nadmorskej výške od 1 050 do 1 200 metrov nad morom. Ďalších 120 hektárov, ktoré sú v súčasnosti vysadené viničom, rozšíri možnosti vinárstva na výrobu vín.

Vinárstvo Rutini v súčasnosti vyrába 4 milióny litrov vína. Najmodernejšia technológia zvyšuje a dopĺňa úsilie o dokonalosť. Nainštalované boli betónové kade v tvare vajíčka. Každé z nich má kapacitu 15 000 litrov. Rutini má tiež zúžené fermentačné nádrže špeciálne navrhnuté tak, aby efektívne oddeľovali rozdrvené šupky od tenkej vrstvy šťavy, ktorá obklopuje dužinu, čím zintenzívňuje odtieň, chuť a vôňu vína. V súčasnosti sa používa 2 000 dubových sudov a predpokladajú rozšírenie tohto počtu na 5 000 kusov.

Povestné vinohrady

Gualtallary Tupungato sa nachádza na úpätí Ánd na ploche 150 ha, osemdesiat kilometrov južne od mesta Mendoza v nadmorskej výške 1 000 a 1 500 metrov. Suché a slnečné leto podporuje dozrievanie hrozna, zatiaľ čo chladné ranné teploty a kontrolované zavlažovanie pomáhajú predĺžiť vývojový cyklus hrozna a vytvoriť dobrú rovnováhu medzi cukrom a aciditou pri rôznych odrodách. Kamenisté a piesočnaté pôdy, nízka vlhkosť vzduchu a výrazné výkyvy teploty medzi dňom a nocou robia Tupungato ideálnym miestom k pestovaniu odrôd Chardonnay, Sauvignon Blanc, Torrontés, Gewürztraminer, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc.

La Consulta s rozlohou 30ha sa nachádza v provincii San Carlos v nadmorkej výške 900 m nad morom a pestuje sa tu len odroda Malbec.

Altamira sa tiež nachádza v provincii San Carlos v nadmorskej výške 1100 m nad morou na ploche 70ha. Pôda je hlinitá s vyšším obsahom skál. Okrem Malbecu sa tu pestujú odrody Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Tempranillo, Garnacha, Verdicchio, Verdelho.

Vína Rutini 

Prémiové víno vinárstva nesmie meno svojho zakladateľa Felipe Rutini a patrí k 50tim najlepším vínam južnej Ameriky. Jeho výroba sa začala v roku 1985 na počesť Dona Felipeho Rutiniho pri príležitosti stého výročia vinárstva. Bolo to prvé argentínske víno, ktoré malo na etikete vlastné meno Felipe Rutini. K dispozícii fenomenálny ročník 2009.

Limitovaná malá produkcia Antalogía. Antología je exkluzívne prémiové víno, ktoré je reprezentované príslušnými rímskymi číslicami. Enológ Mariano Di Paola analyzuje každý ročník          s ohľadom na jednotlivé odrody. To mu umožňuje vyberať najkvalitnejšie sudy z daného ročníka. Antalogía XLIV 2014.

Apartado pochádza zo španielskeho slovesa „apartar“, čo znamená „vyčleniť“ zo zvyšku a preto zloženie rady sa každý rok líši. Príbeh Apartado sa začal v roku 1997, keď sa majiteľ vinárstva opýtal hlavného enológa Mariana Di Paolu, prečo sú niektoré sudy oddelené od ostatných . Vína urobili na neho taký dojem, že okamžite požiadal Mariana, aby začal vyrábať novú edíciu vín. Apartado dnes predstavuje skutočné bohatstvo viníc v údolí Uco. Apartado Gran Malbec 2015 vznikol selekciou najlepších sudov z ročníka 2015.

Rada Collección jednotlivých a dvoj odrôd z vlastných viníc v údolí Uco (Tupungato, Altamira a La Consulta). Tento rad je dobre známy pre svoju pozoruhodnú kvalitu a distribúciu v Argentíne i v zahraničí. Jeho aristokratický štýl je vyrobený s aromatickou zložitosťou a štruktúrou, čo značke dodáva vynikajúcu identitu. Collección Malbec 2015, Collección Cabernet-Merlot 2016, Collección Sauvignon Blanc 2017.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.