offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Deň Zeme s BIO vínami

Deň Zeme s BIO vínami

Dňa 22. apríla 2021 si pripomíname 51. výročie od oslavy prvého Dňa Zeme. Klíma sa rýchlo mení a človek je za tieto zmeny priamo zodpovedný. Extrémne prejavy počasia sa za posledných 30 rokov viac ako zdvojnásobili a zintenzívnili, spôsobili veľké suchá, ale i povodne.

Pýtate sa, čo darovať planéte Zem k jej sviatku? Podporte vinohradníkov a vinárov, ktorí zodpovedne pristupujú k životnému prostrediu, snažia sa v rámci technológii využiť alternatívne zdroje a pracujú v súlade s prírodou.

Pozrieť BIO vína.


BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku. 

Vinohradníci a vinári na Slovensku a vo svete v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným  používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry  proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.

Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia  vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti čiže imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov  a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektuje polohu slnka a mesiaca. 

Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos  je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.

Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. práce vo vinohrade sa robia ručne a za pomoci koní. Nepostrekujú antibiotikami, ale výluhmi z prasličky, harmančeka, pŕhľavy či drveným kremencom.

Nepoužívajú ani umelé hnojivá ako nitráty či draslík.  Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav. 

Svetové BIO vinárstva 

Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin  Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine  Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger , Bodega Félix Callejo, Mas d en Gil alebo Emiliana.

 

Ako hovorí Olivier Humbrecht /Domaine Zind-Humbrecht/ :  „Je nevyhnutné a potrebné rešpektovať život viniča a pôdy a podľa toho vykonávať úlohy vo vinohrade. Trakcia zvierat a použitie ich vlastného kompostu navyše pomáhajú znižovať mechanický vplyv  na pôdu. Zrelé, vyvážené a koncentrované hrozno umožňuje vylúčenie akýchkoľvek umelých zásahov, ktoré by pozmenili pôvodnú harmóniu každého terroiru.“

„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ hovorí Jean Pierre Amoreau /Le Puy/. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k prírode. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“ 

„Vína musia odrážať prírodnú krajinu, snažíme sa ju chápať ako živú bytosť, udržiavať pôdy zdravé a vyvážené s pôvodnou flórou a faunou“, hovorí Marta Rovira /Mas d en Gil/

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.